Els fills de la diàspora aprenen català

21.03.2016

Quins recursos tens perquè el teu fill pugui ampliar i consolidar els coneixements de llengua catalana si no viviu a Catalunya? Per poder ajudar aquells pares que volen que els seus fills continuïn ampliant i consolidant els coneixements de llengua i cultura catalanes d’aquells nens que viuen fora de Catalunya s’ha posat en marxa “De cap a cap”, un curs impulsat per la Direcció General de Política Lingüística i la Secretaria d’Afers Exteriors de la Unió Europea, adreçat precisament a aquest públic.

Una nena davant de l'ordinador | Foto: Pixabay

Una nena davant de l’ordinador | Foto: Pixabay

Aquesta proposta, pensada per donar suport a les activitats d’infants d’entre 8 i 12 anys organitzades per les comunitats catalanes a l’exterior, té com a objectiu, entre d’altres, ampliar i consolidar el coneixement de la llengua i la cultura catalanes, i que els fills d’aquestes famílies puguin aprendre el català d’una manera fàcil, àgil i divertida, amb materials especialment concebuts per a la seva edat. El curs és obert, fàcil de seguir i amb un disseny atractiu, els materials del qual es poden trobar a la plataforma Aula mestre de Parla.cat. A més a més, permet posar en contacte infants de diferents llocs d’arreu del món mentre practiquen català.

“De cap a cap” és el primer curs de català en línia per a infants d’arreu del món i es divideix en deu unitats temàtiques, cadascuna de les quals se centra en un conte vinculat a les diferents èpoques de l’any: segons el mes en què se centri la unitat, els infants coneixeran la el significat de la figureta o la fava del tortell de Reis o podran practicar vocabulari amb les estructures mentre aprenen què representa el Carnestoltes o com es fan els panellets, per exemple. El curs es completa amb enllaços externs a pàgines lúdiques i educatives. Tot i que el treball individual és important, “De cap a cap” promou les activitats del curs en què els participants han d’interactuar, treballar col·lectivament i compartir idees i experiències, amb l’objectiu de fomentar la comunicació i estrènyer el vincle entre els participants.

De la coordinació del curs se n’encarrega Patufets al món, un web desenvolupat per un grup de tres mares catalanes que viuen a Irlanda, Alemanya i Sud-Àfrica, en el qual a través d’una plataforma comparteixen recursos en xarxa per a l’aprenentatge de català perquè els nens no perdin el contacte amb la llengua, la cultura i les tradicions catalanes. A banda de continguts de llengua el curs ofereix també continguts relacionats amb la cultura popular catalana i conceptes bàsics de geografia i història.

El curs s’articula en deu activitats temàtiques, que giren entorn al curs escolar: el setembre comença l’escola i també la xerinola; El bolet i el moixernó, de l’octubre és el millor; A primer de novembre, el teu foc ja pots encendre; Per Nadal, cada ovella al seu corral; Vols conèixer el gener? Mira l’ametller; Pel febrer, abriga’t, bé; Març, marçador, que de nit fa fred i de dia calor; Per l’abril, cada gota en val mil; Pel maig, cada dia un raig; Al juny, l’estiu no és lluny. Cada activitat compta amb exercicis, presentats en forma de jocs, cançons, lectures, vídeos, qüestionaris, relacionats de comprensió, vocabulari, lectura, entre d’altres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 Comentaris