David Plana, animal de companyia

30.01.2016

“No es pot donar mai res per tancat. Després de 20 anys de no fer d’actor, l’Estel Solé em dóna l’oportunitat de tornar als escenaris”, anunciava l’altre dia en David Plana a Facebook. És tot un al·licient per anar a veure Animals de companyia, que estarà en cartell al Capitol com a mínim fins al 14 de febrer.

David Plana

David Plana

Aquí el veieu, amb el dogal al coll: no és submissió, sinó la docilitat que dóna l’amor. David Plana substitueix Jacob Torres per encarnar un dels personatges més interessants i llaminers d’Animals de companyia: l’Àlex, un individu de 43 anys, un dibuixant de còmics, solter i un punt asexuat. L’Àlex és un home essencialment bo però pertorbat, un d’aquells maldestres que es proposen de fer el bé amb una premissa equivocada. No faig cap espòiler si us explico que la seva bona obra consisteix a mantenir artificialment la il·lusió de la Beth, una amiga que està ingressada en un psiquiàtric. I ho aconsegueix impersonant el Javi, l’ex de la Beth, enviant-li missatges per donar-li esperances que hi haurà vida després de l’hospital. Evidentment, les bones intencions de l’Àlex són encomiables, però activen una bomba de rellotgeria que tard o d’hora haurà d’esclatar quan la Beth surti de l’hospital i es trobi que el Javi ha desaparegut per sempre. D’aquesta tensió i d’altres que Estel Solé construeix entre un grup de cinc amics, surt aquesta esplèndida comèdia dramàtica que és Animals de companyia.

David Plana és dramaturg, guionista i docent. Ha escrit deu obres de teatre. Ha estat el màxim responsable durant cinc temporades d’una sèrie d’èxit com La Riera, a TV3. La seva experiència com a guionista l’ha portat a fer de Script Doctor. Si els polítics tenen Spin Doctors, els productors aurdiovisuals necessiten sovint un script doctor que els digui per què un guió no acaba de funcionar. I ara, després de vint anys sense actuar, torna a pujar a l’escenari: tot un gest d’amor a l’ofici.