David Nel·lo i Gemma Lienas guanyen els premis de Cruïlla

5.10.2018

L’editorial Cruïlla ha donat a conèixer els guanyadors dels premis de literatura infantil i juvenil El Vaixell de Vapor i Gran Angular. El premi de literatura infantil se l’ha endut Gemma Lienas amb una història carcteritzada d’entranyable i el de literatura jvenil se l’ha endut David Nel·lo amb una novel·la qualificada d’inquietant.

David Nel·lo © Víctor P. de Óbanos

Amb La Segona Vida del Marc, David Nel·lo ha guanyat el primer premi, dotat amb 11.000 euros, de la XXVIII edició del premi de literatura juvenil de Gran Angular. El jurat ha destacat no només la consistència literària de l’obra, sinó també l’argument inquietant i el final inesperat. A més, destaquen la manera en què desenvolupa els personatges i la complexitat de les relacions humanes. En paraules d’Anna Manso, membre del jurat juntament amb Miguel Ángel Rincón, Romi Porredon, Josep Maria Cervera i Dolors Ortiz, “aquesta obra destaca per la notable aproximació psicològica als personatges i la relació que s’estableix entre el triangle protagonista”.

La segona vida del Marc és una història protagonitzada pel Marc, un nen d’uns 4 o 5 anys que assegura haver viscut una altra vida, i l’Abel, un jove de 18 anys que fa de cangur. La novel·la es desenvolupa a partir d’uns esdeveniments tràgics que explica en Marc i acaba amb un final totalment inesperat a través d’una història que presenta alguns elements ambigus, ja que com l’autor mateix afirma “és més atractiva una fabulació que una cosa explícita i òbvia”. Segons Nel·lo, la idea va sorgir després de veure un documental d’un nen de 4 anys de Glasgow que estava convençut d’haver viscut una vida anterior. A partir d’aquí, va decidir recrear la història, però aquest cop situant-la a Barcelona i a altres indrets de Catalunya.

Per altra banda, la XXXIV edició del premi de literatura infantil El Vaixell de Vapor ha atorgat el primer premi, dotat també amb 11.000 euros, a Gemma Lienas per la seva novel·la Jo, en Watson i l’armari de la Jacqueline. El jurat, composat per Gemma Barrufet, Anna Herráez, Meritxell Martí, Núria Font i Anna Pauner, ha valorat que la novel·la tracti subtemes d’actualitat com els desnonaments, la depressió o la vida al barri. A més, en paraules d’Anna Pauner, consideren que “la trama argumental està molt ben lligada, és àgil i amena, i manté l’interès fins al final.”

Jo, en Watson i l’armari de la Jacqueline és una història d’investigació protagonitzada per l’Isolda i el Watson, dos nens que a partir d’unes fotografies antigues comencen una recerca per trobar el propietari de les fotos i poder-les retornar. Segons Lienas, la novel·la presenta una història d’investigació a partir de la qual hi ha una recuperació de la memòria històrica del barri de la Barceloneta. A partir de la història principal, desenvolupa paral·lelament altres línies argumentals que tracten temes durs com la depressió o l’assetjament escolar, per poder visibilitzar-los, però que sempre mostren una esperança de futur.

Tots dos autors han escrit obres situades a l’actualitat de Barcelona, i on els personatges van en recerca del passat. Han volgut ressaltar la importància de reivindicar la literatura juvenil i infantil i la feina dels escriptors que escriuen específicament per a aquest grup de lectors. Els premis s’atorgaran oficialment el dimarts 9 d’octubre, dia en què les dues novel·les estaran també disponibles en llibreries.