David Nel·lo guanya el premi Prudenci Bertrana

25.09.2017

La Fundació Prudenci Bertrana ha fet entrega dels Premis Literaris de Girona, aprofitant per commemorar el 50è aniversari Premi Bertrana de novel·la. La convocatòria, una de les més esperades per la literatura i les lletres en català, va celebrar la ceremonia d’entrega de premis dijous passat on es va recordar, entre altres coses, que l’any 1968 Estat d’excepció de Manuel de Pedrolo guanyava el primer premi de novel·la. Un títol i un autor plens de sentit i vigència en els temps actuals.

David Nel·lo, guanyador del Prudenci Bertrana de novel·la. Foto: Pere Duran / Nord Media

Aquests són els guanyadors de les respectives categories:

Un dels premis més especials de l’edició d’enguany, ja que compleix mig segle, és el 50è Premi Prudenci Bertrana de novel·la i se’l endú l’escriptor i flautista David Nel·lo, amb el títol Melissa i Nicole. Una novel·la que ens mostra els límits que estem disposats a creuar per ser feliços i les conseqüències de traspassar-los. Com va declarar Nel·lo a la presentació dels premis, es tracta d’una història en certa manera influïda pel cinema i l’univers de Bergman. “No sé si Bergman està beneint o maleint als personatges de la novel·la, però s’hi troba present en tot moment”.

El 40è Premi Miquel de Palol de Poesia l’ha guanyat Albert Garcia Helena amb La saliva dels morts, que comprèn cinquanta poemes breus, proposant un recorregut individual per un escenari devastat i en silenci. Es tracta d’una crua confessió personal, allunyada de tot lirisme i que s’enfronta a la identitat i que parla de l’espècie humana i el seu lloc al món, sense altre testimoni que la consciència del jo-poètic. L’obra serà publicada sota el segell de Proa, de Raval Edicions.

El 38è Premi Carles Rahola d’Assaig, convocat juntament amb la Universitat de Girona, és per “República pagesa. Vindicació del catalanisme rabassaire” on l’autora, Montserrat Tura, analitza els fets més significatius del catalanisme polític de la primera meitat del segle XX.  L’assaig parteix del cas concret d’un d’aquests líders rabassaires, Feliu Tura Valldeoriola, de Mollet del Vallès, i un dels fundadors de la Unió de Rabassaires.

La cançó La mestra del grup valencià ZOO obté el 23è Premi Cerverí de Cançó, un guardó convocat per la Fundació Bertrana i Catalunya Ràdio. “La mestra” és un homenatge a l’escola popular valenciana en català i dedicat a Marifé Arroyo, docent que a la segona meitat dels anys 70 va impulsar el model d’escola progressista, popular i en valencià i que, per conseqüència, va ser perseguida i traslladada a Gandia pel seu compromís amb la llengua i els països catalans. Alhora, la cançó pretén rendir tribut als professors i professores que defensen cada dia un model d’escola contra les retallades polítiques, econòmiques i socials.

D’altra banda, el 32è Premi Ramon Muntaner de Literatura Juvenil és per La noia de la caravana, de Xavier Gual (Barcelona, 1973), un thriller juvenil al voltant d’una trama policial i mafiosa.

El 17è Premi Lletra a la millor iniciativa digital de i sobre literatura catalana ha estat atorgat a “L’Univers poètic de Martí i Pol” de la Fundació Martí i Pol. Aquest guardó ha estat convocat juntament amb la Universitat Oberta de Catalunya, amb la intenció de destacar la millor proposta per promoure la lectura en català i ampliar el coneixement dels autors i obres catalanes a la xarxa. La Fundació Miquel Martí i Pol de Roda de Ter és la creadora de l’aplicació mòbil «L’univers poètic de miquel Martí i Pol», que busca vincular la cultura catalana, l’educació i la poesia amb l’ús de les tecnologies digitals. Art, innovació i literatura es fusionen per apropar els infants a la poesia per mitjà de l’obra de Miquel Martí i Pol.

Parlar dels Premis Literaris Prudenci Bertrana és celebrar i festejar el fantàstic estat de salut literària de la demarcació de Girona i la resta de territori, que denota una època on l’estat de les lletres catalanes es troba en un clímax productiu, creatiu i privilegiat.