“David Bowie is”, entrar a una exposició i sortir d’un concert

24.05.2017

“Hi ha música antiga, hi ha música moderna i hi ha David Bowie”, deia la discogràfica de Bowie l’any 1970. L’artista va marcar tendència aleshores i ho segueix fent avui. Es pot comprovar al Museu del Disseny de Barcelona, que acull fins al 25 de setembre l’exposició David Bowie is, organitzada pel Victoria and Albert Museum de Londres (V&A).

Imatge promocional del disc de David Bowie "Diamond Dogs" (1974) | Foto de Terry O'Neill, © Victoria and Albert Museum

Imatge promocional del disc de David Bowie “Diamond Dogs” (1974) | Foto de Terry O’Neill, © Victoria and Albert Museum

Abans del 25 de maig, dia de la seva estrena, 15.000 persones ja havien comprat entrades per veure l’exposició David Bowie is al Museu del Disseny de Barcelona. I això que els seus comissaris, Victoria Broackes i Geoffrey Marsh, del Victoria and Albert Museum, afirmen que no és una mostra només per a fans.

David Bowie és un fenomen de la cultura del segle XX i també del XXI, una icona que relaciona el passat, el present i el futur. Segons la directora del Museu del Disseny, Pilar Vélez, el músic representa “la totalitat artística” i és “una figura que serveix d’inspiració gràcies al seu coneixement profund de la cultura”.

I és que aquest és un dels mèrits que s’atribueix a Bowie: la seva capacitat per anticipar-se i definir la direcció de la cultura popular. El cantant d’ulls blaus i pupil·la dilatada -a causa d’un cop de puny als 15 anys en una disputa escolar per una noia-, va capgirar el món de la música els anys 1970 mentre promovia l’individualisme i la llibertat sexual.

David Bowie is és una exposició temàtica, no cronològica, que gira al voltant de la idea del procés de la inspiració i el seu impacte, explica Victoria Broackes. Ella i Geoffrey Marsh van decidir fer aquesta exposició l’any 2011. David Bowie els va obrir el seu arxiu i la mostra es va estrenar l’any 2013. Ara, la iniciativa serveix per recordar el cantant, que va morir el 10 de gener del 2016.

Per Borackes i Marsh, la proposta havia de complir tres requisits: que no pogués ser comparable a cap altra exposició; que tingués un disseny tan trencador com el de Bowie, i que el so i la imatge fossin tan importants com els objectes exposats. Com a referències per a preparar-la, l’equip es va fixar en obres de teatre, espectacles i, és clar, l’estètica imponent dels concerts de David Bowie.

El resultat està a l’altura del cantant, sobretot pel treball escenogràfic i sonor. Abans d’entrar a les sales, es donen auriculars a tots els visitants i es prega que posin els telèfons mòbils en mode avió. D’aquesta manera, les ones del mòbil no interfereixen en els dispositius que hi han instal·lats al llarg de tot el recorregut, que fan que el so dels auriculars vagi variant en funció de la peça que es miri o la zona del museu per on es passi.

L’exposició David Bowie is transporta als visitants als seus concerts | Foto: Museu del Disseny

David Bowie va transportar les avantguardes artístiques a la música, i així ho demostren els més de 300 objectes que s’exhibeixen. Aquests inclouen des de lletres de cançons manuscrites fins a vestits originals, passant per fotografies, pel·lícules, reproduccions d’escenografies de concerts i fins i tot una taula periòdica personalitzada de David Bowie.

El comissari Marsh explica que els problemes més grans a l’hora de preparar David Bowie is van ser els següents: per una banda, que van haver de crear maniquins de cintura molt estreta perquè els hi cabés la roba de Bowie, que era molt prim; i per l’altra, adaptar el so a cada moment expositiu per tal que cadascú, de forma individual, pogués anar resseguint l’exposició i anar rebent el so corresponent.

Un dels objectius del Victoria and Albert Museum és encoratjar al públic més jove a conèixer Bowie, a part d’acontentar als seus fans incondicionals. “Anar a l’exposició ha de ser com anar a un concert”, afirma el comissari Geoffrey Marsh. I l’objectiu s’aconsegueix: no és estrany veure assistents cantant o ballant durant el recorregut.

Catalunya acollirà la mostra d’èxit mundial, que només es duu a terme en una ciutat per país i que no es veurà a Espanya. “Aquesta exposició s’havia de fer aquí”, defensa Pilar Vélez, directora del Museu, que creu que és una oportunitat per la institució i per la ciutat. “Igual que Londres, Barcelona és una ciutat creativa”, apunta Geoffrey Marsh.

Rafael Giménez, membre de la companyia Sold Out -copromotora de David Bowie is, explica que s’ha elegit Barcelona per sobre de Madrid per tres motius: la seva sensibilitat artística; el fet que a l’estiu es converteixi en una capital musical i, finalment, per la predisposició a ubicar la mostra en un espai d’art com és el Museu del Disseny.

Més activitats pels addictes a David Bowie

En el marc de l’exposició de Barcelona, diversos llocs de la ciutat allotjaran un gran nombre d’activitats relacionades amb l’icònic artista britànic: des de la Bowie Opening Party (el 25 de maig a la Sala Razzmatazz), fins a un concert simfònic (el 13 de juliol a L’Auditori) en el qual de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i l’orquestra Nacional de Catalunya interpretaran l’últim disc del cantant, Blackstar.

A més, la UPF Barcelona School of Management acollirà les anomenades Bowie Talks, que es faran entre el 29 i 26 de juny i estaran dirigides a totes les persones que vulguin aprofundir en la naturalesa camaleònica de Bowie. Les xerrades es dividiran temàticament i oferiran una mirada en profunditat del talent multidisciplinari d’aquesta icona artística.

A part de tot això, la UPF també organitzarà sessions d’escolta de discos de Bowie en format original –àlbum complets i en format vinil en una sala equipada amb un ecosistema de so d’alta qualitat- i a l’Auditori del Museu del Disseny de Barcelona es podran veure un conjunt de pel·lícules i documentals relacionats amb Bowie, cada dijous entre el 13 de juliol i el 24 d’agost. Per acabar, la Biblioteca del Clot presentarà una exposició d’imatges que alguns fotògrafs catalans van fer a David Bowie.