DAU Barcelona, el festival que socialitza el joc

3.11.2017

El DAU Barcelona, un dels festivals del joc més singular a nivell europeu, arrenca la seva sisena edició amb una programació que es manté fidel a la seva aposta pel joc de taula i que, alhora, ofereix noves experiències lúdiques i tallers de formació per a professionals. Del 17 al 26 de novembre, l’edició d’enguany ampliarà el seu radi d’acció dins i fora de Fabra i Coats, en diferents espais del barri de Sant Andreu.

El festival del joc s’allargarà del 17 al 26 d’octubre

Segons Óscar Abril, director d’Innovació, Coneixement i Arts Visuals de l’Institut de Cultura, la diversificació del festival a diferents espais de Sant Andreu respon a la voluntat de situar el barri “com a eix de significació de la ciutat, del seu passat, present i futur”. La finalitat és apropar el joc a tota la ciutat, per transformar-lo en eina de comunicació ciutadana, un espai des d’on grans i petits es relacionin de manera lliure i igualitària. Imaginació, estratègia, diversió i descoberta són els eixos que guien la programació d’enguany.

El DAU és un festival cultural, on es parla més de joc que no pas de diners […] un festival de ciutat com n’hi ha ben pocs”, segons Oriol Comas, el seu director. En aquesta direcció d’espai transversal, el festival ofereix activitats com el Dau Sènior, un espai de joc i relació intergeneracional, el Dau als barris, que té la finalitat doble d’acostar el joc als barris i impulsar-lo com a part de la vida quotidiana dels deu centres cívics que l’acolliran, o Les escoles al Dau, un espai de participació per alumnes i professorat que inclou formació específica per a docents, ja que, segons Comas, “a les escoles es juga poc i potser és perquè es coneix poc el joc”.

Propostes singulars per fer del joc una experiència

L’edició d’enguany arrenca el 17 de novembre amb el joc d’escapada Dauville, un joc de grans dimensions que proposa un enigma a resoldre en grup i en un espai de temps limitat. Durant tres hores, els participants es traslladaran a Dauville, una petita població minera de la Barcelona de segle passat, per rescatar de l’oblit la memòria material dels seus habitants.

Seguint la idea d’un joc versemblant, el Dau històric oferirà, juntament amb Alpha Ares, el club de jocs de simulació històrica més gran d’Europa, un joc d’estratègia que barreja la història, la fantasia i la ciència ficció. Entre les diferents activitats que s’hi desenvoluparan al llarg del dissabte 18 de novembre, hi trobem exhibicions d’escultors de miniatures reconeguts a nivell mundial i la festa dels wargamers de tot l’Estat.

Finalment, el cap de setmana del 25 i 26 de novembre, el Gran Dau, un històric del festival, torna en un format més gran i ofereix dues-centes taules amb diferents jocs, totes elles amb el suport d’un col·laborador que guiarà l’activitat. Un espai per a tota la família, que comptarà amb la presència de Seiji Kanai, el principal creador de jocs minimalistes del Japó, i un Dau de nit per aquells apassionats del joc que tinguin ganes de seguir jugant un cop acabada la jornada.

Noves tecnologies i joc tradicional comparteixen espai en aquest festival

Perspectiva de futur

Per Comas, l’essència del festival és “fer sempre coses noves”. Per aquest motiu, el 22 de novembre s’ha programat el Dau digital, un espai de treball per debatre el futur del joc arran de la constatació que està adquirint una naturalesa híbrida, que oscil·la entre la tecnologia i el joc de taula tradicional. Experts en la matèria oferiran tallers i conferències sobre aquest tema, d’entre els quals destaca la xerrada de Rubén Morato, cofundador de Muquo Games, jocs de taula que fan servir smartphones per a la seva resolució.

Premis Dau Barcelona

A més de ser un festival popular, destinat al conjunt dels ciutadans, com suggereix Comas, també “és un festival dels autors. Si juguem és perquè ens agrada, però també perquè hi ha creadors de jocs”. Per distingir la implicació en l’estudi, la creació i la divulgació dels jocs, el SAT Teatre acollirà la gala dels Premis Dau Barcelona el 25 de novembre.

Podeu consultar la programació aquí.