Dansa i territori a la nova temporada del Mercat de les Flors

Dansa i Territori, Territoris Compartits-Perspectives Diverses, serà l’eix temàtic de la nova temporada.

Dansa i Territori, Territoris Compartits-Perspectives Diverses, serà l’eix temàtic de la nova temporada del Mercat de les Flors, que la seva directora Àngels Margarit ha presentat aquest dijous.

Amb l’arribada de la tardor, el Mercat s’omplirà d’espectacles diversos d’artistes d’arreu. Serà una programació completa que, malgrat que estigui mancada d’algun gran nom, presentarà noves creacions i en programarà d’altres que ja coneixem. La d’enguany ha estat la primera temporada que Margarit ha pogut dissenyar seguint el seu criteri propi, i ha decidit fer una aposta arriscada que seguirà present en la programació de la temporada 2019/2020. Donar espai als artistes del nostre territori, apostar per espectacles que no siguin massa coneguts, i programar-ne d’altres que ja s’hagin fet, han estat els eixos sobre què Margarit ha recolzat les seves tries. “No és important fer moltes estrenes”, ha remarcat, i és que la directora del Mercat considera que tornar a presentar peces reeixides per fer-les més visibles és essencial. Tot i això, la falta d’algun gran nom internacional no és intencionada; “hi ha hagut problemes d’agenda i de pressupostos”, ha explicat.

Si la temporada d’enguany girava al voltant del concepte “dansa desborda”, a partir del mes de setembre al Mercat hi podrem veure espectacles relacionats amb la “dansa i territori”. “Malgrat que tots compartim una cultura globalitzada, el territori on l’absorbim afecta la creació”, ha dit Margarit. Durant la nova temporada, els artistes presentaran les seves mirades singulars, que estan influïdes pel seu context cultural i per la manera com destil·len la realitat que els envolta, i que contribuiran a canviar la nostra perspectiva i a fer-nos reflexionar sobre el que ens envolta.

Doce, de Juan Carlos Lérida, serà l’espectacle encarregat d’obrir la nova temporada del Mercat. És un treball de recerca “que posa en contacte el flamenc i la vida”, ha explicat Margarit. Quim Bigas també presentarà un espectacle de la mateixa naturalesa, Desplaçament variable, que serà un solo. Qui també presentarà un solo serà Pep Rami, ballarí de la companya Mal Pelo, que tornarà a posar sobre l’escenari The Mountain, the Truth and the Paradise. Set of Sets, de Maria Campos i Guy Nader, també repetirà, de la mateixa manera que ho faran Flamingo, la creació nascuda del projecte cèl·lula, d’Albert Quesada i Jungla, de les Big Bouncers.

Aquest últim espectacle forma part de la secció de programació “Talla única”, que agrupa set espectacles pensats per a tothom, inclús per a nens i nenes. “Són peces de rigor i amb moltes capes de lectura”, ha explicat Margarit. Novembre, l’espectacle de l’artista resident del Mercat Roser López Espinosa, també formarà part d’aquesta categoria. Caixa per a guardar el buit, de Fernanda Fragateiro i Aldara Bizarro, que a través de la combinació de l’art contemporani i la dansa, es qüestiona la relació entre el cos i l’espai, n’és un altre exemple.

El Mercat també reservarà un espai pels infants de menys de 5 anys, el Festival El més petit de tots, que amb aquesta sumarà quinze edicions. El Hop festival, de creació contemporània de danses urbanes, i el Hacer Historia(s) Vol.III, de dansa contemporània i performance on es reflexiona sobre el passat, també es tornaran a celebrar. Així mateix, si l’eix temàtic de la nova temporada eren els territoris, no podia fallar l’Africa Moment, que visualitza les creacions africanes i reflexiona sobre la relació que s’estableix entre elles i la comunitat. El circ també serà una disciplina present en la programació, i és que durant el mes d’abril trobarem el festival Circ d’Ara Mateix, on podrem gaudir de l’actuació de quatre companyies nacionals que tenen un llenguatge circense propi. I sense deixar enrere el circ, la programació de la nova temporada inclou Nu, l’espectacle de Quim Girón.

I si tornem a la dansa, trobarem les dues coproduccions internacionals del Mercat. El francès Christian Rizzo presentarà Une maison, on catorze intèrprets buscaran un espai comú, una “casa”. Marina Mascarell, amb la companyia sueca Skanes Dansteater, també presentarà una nova creació que reflexiona sobre l’exposició dels individus a les xarxes socials. La peça serà la tercera part d’una trilogia “dedicada a la societat de l’espectacle”, ha explicat Margarit. Altres artistes internacionals que actuaran al mercat però que no presenten obres de nova creació seran el coreògraf brasiler Bruno Beltrao, i la coreògrafa sud-africana Robyn Orlin.

De constel·lacions, al llarg de la temporada 2019/2020, n’hi haurà dues. Societat Doctor Alonso es constel·laran al llarg de la temporada amb tres espectacles. La brasilera Lia Rodrigues, una creadora molt implicada amb la política i el territori, es constel·larà amb una trilogia que Margarit ha definit com a “molt forta, totes les peces porten una mica de fúria”. A més, Rodrigues ha convidat la francesa Maguy Marin, que presentarà un espectacle emmarcat dins d’aquesta constel·lació.

Tots aquests i molts d’altres són els espectacles que formaran part de la nova temporada del Mercat de les Flors. Una temporada que, un any més, promet.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació