Dansa el món, i torna al Born: Lali Ayguadé

23.12.2012

Lali Ayguadé és una ballarina catalana reconeguda a nivell internacional. Mentre hi ha qui els convida a marxar a servir cafès (!), joves ballarins catalans s’han anat fent un merescut lloc en l’escena de la dansa internacional.

Lali Ayguadé | Foto de Nacho Carrascosa

És el cas que ens ocupa avui, nominada al premi a la ballarina excepcional de la Crítica Londres 2010, i sobre qui es referia Wendy Perron en la seva la crítica el febrer passat, a Nova York, en la revista Dance Magazine com a small spitfire of a dancer (petita fera de la dansa). No trobareu enlloc cap menció a la seva feina que no vagi acompanyada d’elogis i reconeixement. Formada a l’Institut del Teatre de Barcelona, completà els seus estudis a l’escola de dansa contemporània P.A.R.T.S de Brussel·les. El seu pas per la prestigiosa Akram Khan Company s’acompanya de treballs amb alguns del noms fonamentals de l’escena actual: Roberto Olivan, Carles Salas i Hofesh Shechter, entre d’altres. També ha impartit formació, com per exemple en l’important Festival Impuls Tanz de Viena.

Lali Ayguadé investiga al votant de la posició sobre el terra en la dansa: els peus i les cames com a estructures d’equilibri que permeten la resta del cos la lliure expressió. Les seves particulars condicions físiques li permeten una expressivitat plena d’energia, incansable, en un contínuum de desplaçaments per l’escenari. I amb una agilitat propera a les tècniques del circ (col·labora habitualment amb l’associació de Barcelona). Estructura frasejos dilatats en el temps, on el moviment i el treball de conjunt amb els seus companys a l’escenari són un instrument infal·lible de comunicació.

 

Liitle Me | Foto Mercat de les Flors

 

En una recent residència al Graner, Fàbrica de Creació, i amb el ballarí Young Jin Kim, han coreografiat i interpretat Little Me, una reflexió sobre la condició humana a partir de l’experiència de la pèrdua i que es va veure al Mercat de les Flors dins de l’impressionant programa Sâlmon 2012, Talents Europeus en Moviment. La col·laboració amb l’actor i acròbata Joan Català i l’encàrrec musical a Josep Maria Baldomà, converteixen aquesta composició visual en una multiplicitat de sentits, on els diferents estats d’ànim (la por, la solitud, la nostàlgia…) transcorren amb velocitat, com ho fan per la vida de qualsevol en moments de desassossec. Aquesta peça, juntament amb Encontre, novament amb Joan Català, i amb el músic de tenora Jordi Molina, en una proposta amb la que s’obrí temporada en el Mercat, sota l’epígraf d’Indisciplines, i que és un exemple de la riquesa de l’encreuament de disciplines artístiques, completaven aquests dies el doble programa del SAT Teatre. És una fortuna que a Barcelona disposem d’aquest “segon espai de dansa” com s’agraden dir a ells mateixos o Espai Dansat! on hem pogut recuperar aquestes dues obres curtes, síntesi perfecte de les moltes hores d’esforç i treball a l’estranger d’una de les ballarines amb més projecció i futur de casa nostra.

 

Pots llegir la crítica d’aquest doble programa al bloc escena de la memòria.