Tornarem a plorar, tornarem a ballar

24.02.2016

La Perla 29 estrena el dia 8 de març Dansa d’agost de Brian Friel, un clàssic contemporani que molts de nosaltres (els que som prou vells per haver-hi assistit) vam veure per primera vegada a principis dels noranta al Teatre Lliure, gràcies a aquell muntatge memorable del director Pere Planella, on Anna Lizaran, Emma Vilarasau, Anna Güell, Muntsa Alcañiz i Esther Formosa feien de germanes Mundy. “Es va crear una química especial”, em diu Planella, que el dia 29 d’abril participarà en un col·loqui organitzat per l’AsSoc Perla. El muntatge de Planella, que comptava amb la complicitat i participació de Lluís Torner, Ramon Madaula, Josep Montanyès, es va fer l’any 1993, poc després de l’estrena de l’obra l’any 1990 a l’Abbey Theatre de Dublin, ara fa poc més de vint-i-cinc anys. Ara Ferran Utzet porta a la Biblioteca de Catalunya una obra que tots tenim a la retina i ho fa amb un repartiment de luxe.

La Perla 29 porta 'Dansa d'agost' a la Biblioetca de Catalunya a partir del 8 de març

La Perla 29 porta ‘Dansa d’agost’ a la Biblioetca de Catalunya a partir del 8 de març

El director Ferran Utzet se la juga, apostant per una obra que tots tenim a la retina, però trepitja fort. Les germanes Mundy (Kate, Maggie, Agnes, Rosie i Christina) són Nora Navas, Marta Marco, Mónica López, Carlota Olcina i Màrcia Cisteró. Són totes solteres i les tornarem a veure plorar. I tornarem a plorar.

Dansa d’agost (Dancing at Lughnasa) ens trasllada a la Irlanda rural de County Donegal, a l’agost de 1936, i l’acció transcorre en un poblet inventat, Ballybeg, que s’inspira vagament en el poble de Glenties, on vivien de joves la mare de Friel i les seves germanes. Sempre he pensat que seria interessant de comparar La casa de Bernarda Alba i Dansa d’agost, perquè totes dues obres parlen de la frustració sentimental d’unes germanes empresonades en la seva solteria, en un país catòlic en què la repressió sexual acaba destapant la caixa dels trons. Dansa d’agost té un altre element que ens la fa propera, i és el personatge del Gerry, l’ex de la Chris, que en ple esclat de la Guerra Civil espanyola s’apunta a les brigades internacionals. Gerry és un bala perduda, que s’inscriu a les milícies més per desig d’aventura que per compromís amb la democràcia. La seva inconsistència moral il·lumina d’esquitllentes la desfeta del bàndol republicà i la dissolució de tantes il·lusions.

Tornarem a plorar, però tornarem a ballar també. Avís pels que vulgueu caçar un descompte: aquells que compreu l’entrada abans de l’estrena del 8 de març, la podeu adquirir pel mòdic preu de 18€ al web de La Perla 29. Si encara voleu entrades més econòmiques, podeu assistir a les funcions prèvies del 5 i 7 de març per 12€. Podeu comprar entrada pel dia 5 aquí i pel dia 7 aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Sí, molts la tenim a la retina. M’ha quedat a la memòria que Joan de Segarra, la seva crítica teatral la va titolar “Pòker de dames”. El títol ho deia tot.