Dans les arbres i la fosforescència més inquieta

7.04.2019

En quin moment el so es converteix en música i la música en so? El reconegut quartet d’improvisadors Dans les arbres, format per tres músics noruecs, Ivar Grydeland, Christian Wallumrød i Ingar Zach i el francès Xavier Charles actuarà el proper 11 d’abril la Fundació Antoni Tàpies. Dans les arbres hi presentarà el seu segon àlbum, Phosphorescence, una exploració del territori ambigu que hi ha entre el so i la música, dos extrems binaris.

Dans les arbres | Foto: Tyler Olson

El quartet desdibuixa la frontera separant el so de la música i viceversa amb composicions espontànies i captivadores. Un conjunt de sons i músiques produïts per la combinació entre instruments musicals que evoquen les sonoritat de l’avantguarda del segle XX i reproductors tecnològics propis de la música experimental més recent. Després de dos discos publicats a ECM, que han estat rebuts amb entusiasme per la crítica especialitzada, Dans les arbres edita Phosphorescence(2017) amb el segell independent noruec Hubro. L’àlbum representa un pas endavant en el seu concepte de música de cambra improvisada, a més d’economitzar els recursos musicals i el samplejat a temps real. Phosphorescences’allunya del context estètic dels seus predecessors de la música de cambra improvisada realitzada amb instruments acústics. Gravat a Isitart, un estudi situat en un bosc al sud d’Oslo, Phosphorescenceés una producció més relaxada. Tot i això, les quatre composicions que formen part de la ‘fosforescència’ són nervioses i inquietants, de manera que s’emfatitza la tensió que hi ha entre els instruments acústics i electrònics.

Apassionats per la música contemporània improvisada, els orígens del quartet s’inicien quan a finals del segle XX, var Grydeland i Ingar Zach comencen a actuar com un duet, fet que els va permetre col·laborar en diversos ensembles de tot Europa. Al mateix temps, ambdós músics van crear la discogràfica SOFA, però la música de Grydeland i Zach no va acabar de definir-se fins que van entrar a la Norweigan Academy of Music per cursar el Màster en Música de Cambra, entre el 2001 i el 2003. Els nous coneixements els van impulsar en les seves creacions improvisades. Mentrestant, el també noruec Christian Wallumrød’s gravava el seu disc Sofienberg Variations (ECM 1809). Quan Grydeland i Zach van veure la relació que hi havia entre la música de Wallumrød’s i la seva, l’originari duet va integrar, després de diverses col·laboracions, Wallumrød’s al grup.

L’últim integrant a formar part de la banda va ser Xavier Charles. No va ser fins que l’originari duet, que paral·lelament amb Wallumrød també treballaven amb el baixista Tonny Kluften sota el nom de No Spaghetti Edition, van escoltar la música del clarinetista Xavier Charles durant la gira del tercer CD de No Spaghetti Edition: “Real Time Satellite Data”, SOFA513. La sensació de Grydeland i Zach de millorar el projecte que tenien amb  Wallumrød va fer-se cada vegada més intensa. És així com, després de diversos assajos, Charles va entrar oficialment a la banda i, el 2006 els quatre músics experimentals van treballar en un so de banda per compondre la música que donaria nom al grup i al seu primer llançament: “Dans les arbres”. Des de llavors, la banda ha estat gira per Europa, Amèrica del Nord i Japó com a quartet, a més d’actuar amb músics convidats com Yumiko Tanaka, Otomo Yoshihide, Jim O´Rourke i el jove duo noruec Vilde & Inga.