Daniel Casanovas guanya Joves Fotògraf(e)s

9.02.2018

El projecte Nparanpare del fotògraf Daniel Casanovas ha guanyat la setzena convocatòria de Joves Fotògraf(e)s. La comissió avaluadora, formada per representants de la Diputació de Girona i per especialistes i professionals del món de la fotografia, les arts i la cultura, han escollit per unanimitat aquest projecte per la seva originalitat, innovació i qualitat artística i tècnica.

Una de les imatges del guanyador de Joves Fotògraf(e)s, Daniel Casanovas

Casanovas és un jove fotògraf de 24 anys, nascut a Salt i resident a Bescanó. Amb el reportatge fotogràfic presentat ha volgut mostrar la realitat que ell mateix va viure a l’Àfrica i fer una crítica de la visió occidental sobre l’Àfrica subsahariana: “La visió occidental ha quedat atrapada en una imatge estereotipada i plena de prejudicis envers el continent africà, menystenint-lo i considerant-lo inferior en relació amb el nostre sistema de vida”, explica l’autor.

L’exposició està formada per trenta fotografies en color. L’objectiu del fotògraf és canviar la idea preconcebuda que es té del continent africà, “una massa homogènia on tot són guerres, fam i tristesa”, i donar a conèixer l’«Àfrica de la felicitat».

Com a títol del reportatge, el Daniel Casanovas ha triat el suggeridor nom de Nparanpare, que vol dir ‘bonic’ en sarahulle, l’idioma parlat a Boulembou, el petit poblat en què el fotògraf s’ha centrat per deixar constància gràfica “d’un poblat que viu una feliç vida rutinària”.

Dona treballant el planter de la seva parcel·la d’hort

Tal com estableix la convocatòria, INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, impulsor del Joves Fotògraf(e)s, programarà una exposició amb aquestes imatges, n’editarà un catàleg i en farà la presentació el pròxim 28 de juny a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. Posteriorment, la mostra s’integrarà dins el programa d’exposicions itinerants de la Diputació per oferir-la a tots aquells municipis gironins que la sol·licitin.

L’exposició també formarà part de certàmens i festivals fotogràfics; del Festival Off 2018, a Perpinyà; de la Imaginària, a Castelló de la Plana; de la Biennal Olot-Fotografia, i del Festival Mirades, de Torroella de Montgrí, entre d’altres. Un cop acabat aquest recorregut, ocuparà un lloc virtual a la web d’INSPAI.