Dalí inèdit

26.10.2015

La Fundació Gala-Salvador Dalí ha ampliat el seu fons fotogràfic amb la incorporació d’onze negatius inèdits del periodista i fotògraf holandès Jan Adam Stevens (1911-1965). Les imatges, que són el resultat d’una visita d’Stevens a Portlligat l’any 1961, s’han comprat directament al seu fill i hereu Frank Stevens van Hemert. Aquests negatius formaven part de la col·lecció particular del periodista juntament amb d’altres de caire personal que es conservaven en dues caixes a la casa familiar del fotògraf de Haarlem (Països Baixos).

Salvador Dalí a Portlligat, 1961 © Jan Adam Stevens. Drets d’imatge de Salvador Dalí reservats

Salvador Dalí a Portlligat, 1961
© Jan Adam Stevens. Drets d’imatge de Salvador Dalí reservats

La Fundació Dalí en gestionarà els drets, com també ho fa amb les fotografies de Dalí realitzades per Oriol Maspons, Francesc Català-Roca o Xavier Miserachs. El fons del Centre d’Estudis Dalinians compta amb més de 12.000 imatges que comprenen totes les èpoques de la vida de Salvador Dalí, amb instantànies de fotògrafs destacats com Man Ray, Brassaï, Cecil Beaton, Eric Schaal, George Platt Lynes, Horst P. Horst o Philippe Halsman, per esmentar-ne només uns quants.

Jan Adams Stevens (1911-1965) és un fotògraf llegendari. Va treballar com a fotoperiodista en campanyes militars a Indonèsia i també per a la Casa Reial Holandesa. Després de la Segona Guerra Mundial, entre el 1946 i el 1947, es va allistar a la marina holandesa com a professional. En qualitat d’oficial de comunicació, va fer reportatges fotogràfics de l’Illa de Java i Bali, a Indonèsia.

A finals dels anys 40 va fundar l’agència de premsa NFP (Nationaal Foto Persbureau) a Amsterdam, una de les més importants d’Holanda. Al gener de 1953, en ocasió de l’huracà que va trencar els dics i va provocar milers de morts, va ser el primer de sobrevolar la zona afectada i les seves fotografies van donar la volta al món. Al 1958, ell i la seva família van ser dels primers turistes holandesos a estiuejar a Catalunya, concretament a Sitges. A l’Arxiu Nacional Spaarnestad Photo de la Haia es conserven 250.000 negatius del seu estudi, 4.000 fotos aèries i 18.000 plaques.