Cultura Golferichs

17.09.2018

Entrar a la Casa Golferichs, al Centre Cívic situat a la Gran Via de les Corts Catalanes amb Viladomat, fa la sensació d’endinsar-se en un espai protegit, a recer de les inclemències i sorolls de la ciutat. Aquesta casa modernista, salvada de les urpes de Núñez y Navarro, que en projectava la demolició l’any 1972, va ser adquirida per l’Ajuntament després d’una dècada de lluita veïnal, i es va convertir l’any 1989 en un centre cívic. Situada a la frontera entre el barri de Sant Antoni i l’Esquerra de l’Eixample, la Casa Golferichs es troba en un punt estratègic, equidistant entre els equipaments culturals de Montjuïc i el centre neuràlgic de Plaça Catalunya. I molt ben comunicat, entre les parades de metro d’Urgell i Rocafort.

Interior de la Casa Golferichs

Cursos de tots els àmbits

El Centre Cívic Casa Golferichs ofereix per aquesta tardor amb una àmplia programació de cursos, conferències, música i espectacles que abracen múltiples disciplines. “Els cursos que programem són diversos i abasten molts àmbits. A banda dels tallers habituals de dansa, salut i gastronomia que ja t’esperes de trobar en un centre cívic, a la Golferichs oferim una àmplia programació de cursos de ciències i humanitats”, diu Cati Sánchez, directora del centre. En la programació d’aquesta tardor, hi podem trobar cursos d’iniciació a una matèria o de caire més panoràmic (meteorologia, anglès, antropologia, òpera, cinema, jazz, art modern, neurociència) al costat d’altres cursos molt més específics (sobre la Revolució Russa, el filòsof Jacques Derrida, l’idealisme alemany o la joieria a l’Antic Egipte) o pràctics (escriptura creativa, serigrafia, pitura a l’oli, dibuix, aquarel·la, teatre, etc.)

El Centre Cívic Casa Golferichs es concep com un centre de coneixement, una vocació que comparteix amb altres centres de la ciutat. “Procurem de ser un pont entre els nodes de coneixement (experts, universitats, investigadors…) i els ciutadans, amb la voluntat d’aportar informació variada i rigorosa sobre els temes que ens preocupen amb l’ànim de divulgar, perquè actualment hi ha temes complexos en ciència, medicina, tecnologia… que ens afecten directament i sobre els quals ens manca formació i informació. A l’hora d’analitzar els temes anem a buscar l’explicació més rigorosa possible i aquesta sol venir de la mà de la investigació científica”, em diu Cati Sánchez. “Potser encara no s’identifiquen prou els centres cívics com a equipaments culturals i encara es relacionen amb els usos dels seus inicis, potser més relacionals que centres de continguts”,em diu Andrea Balaguer, coordinadora de cursos del CC Casa Golferichs. “Barcelona té uns centres cívics que són centres culturals de primer ordre, amb unes programacions de molt nivell, i no han abandonat el seu caire humà i de barri”, afegeix Cati Sánchez.

Pol d’atracció cultural per a persones d’arreu de Barcelona, l’equip de la Casa Golferichs treballa amb la voluntat d’oferir un programa cultural ambiciós, que en molts moments no té res a envejar a un CCCB o a teatres i sales de concerts de la ciutat. Aquesta tardor passaran per la Golferichs figures conegudes, com Rusó Sala (19 d’octubre) o Clara Peya (14 de desembre), que hi farà un concert amb ànim retrospectiu, l’actriu Carme Sansa, que dirà i cantarà Maria Aurèlia Capmany (2 d’octubre) o noms internacionals del blues com Michael Kaeshammer o Richard White Boy (13 de desembre). També visitarà la Golferichs Ferran Savall, acompanyat de tres músics d’Orpheus XXI (19 de desembre), un conjunt format per músics refugiats i immigrants que ha impulsat Jordi Savall.

Orpheus XXI | Foto d’Irene Moray

Dins la programació de conferències, la Golferichs ens proposa de fer una aproximació polièdrica a la figura de Frankenstein, des de la literatura, la ciència, l’art o el pensament, ara que es compleixen 200 anys de la publicació de la novel·la de Mary Shelley. El cicle Frankenstein s’estén durant els mesos d’octubre i novembre i inclou una exposició, una marató de lectura i un concert.

I el 15 de novembre la Golferichs acull el festival de filosofia Barcelona Pensa, amb dues sessions sobre el dolor i el nostre Zeitgeist per a aquells que es vulguin aclarir les idees a altes hores de la matinada. La Golferichs ha estat un dels bressols d’aquest festival que any rere any es consolida amb un ventall d’activitats cada vegada més ampli.

El Photogenic Festival a l’Espai de Fotografia Francesc Català-Roca

Dins de l’òrbita de gestió del Centre Cívic Casa Golferichs hi ha també els cursos, tallers i seminaris d’un centre especialitzat en fotografia situat al carrer Llança, 21, prop de Plaça d’Espanya. L’Espai de Fotografia Francesc Català-Roca ofereix cursos d’iniciació a la fotogafia, al lightroom, al photoshop. També organitza activitats per a joves de 14 a 18 anys, exposicions monogràfiques i col·lectives i una conversa amb Rita Puig-Serra Costa, una fotògrafa guardonada amb a beca Fotopress de La Caixa. I el mes de novembre acull també el Photogenic Festival, un esdeveniment que presenta projectes fotogràfics emergents en un format no convencional.

Podeu trobar tota la informació sobre els cursos i les activitats al web del Centre Cívic Casa Golferichs