Cultura als parcs

11.06.2019

Com cada estiu, els parcs naturals s’omplen de vida amb tota una xarxa d’activitats culturals programades entre els mesos de juny i desembre. Música, teatre, tallers, poesia, visites guiades fan viure la cultura enmig de les petites illes naturals que son els parcs.

El poeta Josep Pedrals i l’Orchestra Fireluche van protagonitzar el darrer recital de poesia del cicle ‘Viu el parc’ a Castellet. | Foto: Cristina Capdevila ©

Cada any la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona organitza tota una sèrie d’activitats culturals, que es divideixen en cinc eixos temàtics. La iniciativa Viu el Parc! és la més transversal de totes. Es tracta d’un programa impulsat per La Gerència de Serveis d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona consistent en la programació d’una sèrie d’activitats plàstiques, escèniques, musicals, literàries, folklòriques i de difusió i descoberta del patrimoni natural i cultural, que es porten a terme tant a l’interior dels parcs com en els municipis que el seu terme municipal, o part d’aquest, s’emplaça dins els límits d’un d’aquests espais naturals. Així doncs, els actes d’aquesta iniciativa tenen lloc en espais singulars com el Parc del Castell de Montesquiu o el Parc Natural del Montseny. A banda dels diferents matinals que inclouen animació infantil, visites i música (entre d’altres), destaca el XIV Concurs de fotografia del Garraf, que tindrà lloc el 3 de novembre.

En segon lloc, el cicle Música als Parcs, que enguany es titula ‘Sons de la Mediterrània’ pretén “aprofundir en els vincles existents entre les persones i el patrimoni natural i cultural de la Mediterrània”. Ja ha tingut lloc el concert de Jordi Molina als jardins del Castell de Montesquiu, i queden quatre espectacles programats en quatre parcs catalans. El trompetista Cesare Dell’Anna serà al Parc Etnològic de Tagamanent (6 de juliol); la dansaire Rachida Aharrat al Conjunt Monumental d’Olèrdola (14 setembre); per últim, DJ Click punxarà música de fusió balcànica al Parc del Garraf (20 octubre).

Poesia als Parcs.

En l’àmbit de la literatura, hi trobem el cicle del qual a Núvol us parlàvem no fa gaire: Poesia als parcs, Lletres i paisatges, que ofereix quinze recitals poètics, en els quals hi intervindran vint-i-quatre poetes, un clown i dotze músics. En marc de la celebració de l’Any Brossa, hi ha diverses activitats programades en honor al poeta. Destaca el recital i passejada poètica del dia 15 de setembre, on hi participaran Perejaume, Manuel Guerrero i Carles Rebassa i musicarà el guitarrista Ramon Juan Sitjar.

Les arts dramàtiques també seran presents amb tres Rutes teatralitzades inclusives a Sant Llorenç de Munt i l’Obac, al Montseny i al Parc de Montnegre i el Corredor. Tot i que estan dirigides a tots els públics, aquestes rutes estan adaptades per persones amb diversitat funcional. A tots els parcs, cada cap de setmana s’ofereixen passejades guiades de caràcter familiar i amb temàtiques diverses.