Crònica d’un mercat il·lustrat

26.10.2018

Utopia 126, Provençals de Poblenou, Barcelona. Són les set de la tarda i obren les portes del segon festival consecutiu d’il·lustració, l’Utopia Markets, el mercat on la il·lustració i l’il·lustrador es troben amb la mirada i valoració del públic més curiós. Aquest és el testimoni d’una il·lustradora i, per tant, d’una firaire en aquest esdeveniment.

Una imatge de la darrera edició de l’Utopia Markets. Fotografia de Daniel Loewe.

És divendres. El personal de producció, tots ben arreglats i vestits de gala, esperen les càmeres mentre destapen ampolles de cava, Nosaltres, els artistes, esperem impacientment la nostra copa i les visites.

Ja copa en mà i una mica perjudicats per les bombolles arriben els primers visitants, tranquils, tímids, i amb ells les primeres vendes de divendres que, si no contem aquell client pel roig que ha passat abans pe comprar una làmina a deshora, entren com aire fresc al nostre ego i datàfon.

L’anar i venir de la gent s’atura una estona per donar pas al concert que inaugura el mercat, Las Ruinas buiden així l’ambient i els artistes, que fins ara havíem estat massa concentrats i dedicats al muntatge de les nostres parades, ens comencem a saludar amb l’alegria del bon sabedor que això només acaba de començar, que ens espera un cap de setmana de vendes, contactes, riures i de roba estesa.

Dissabte a les 11 del matí ja som tots al peu del canó de nou, cares adormides i cohibides per l’enorme nombre de persones que aconsegueixen, per fi, travessar les portes d’aquesta immensa nau. Ara els artistes ens despertem a cop de cafès, refrescs o inclòs en algun cas, de les canyes més matineres.

Aquest 20 d’octubre els protagonistes competeixen amb la quantitat d’esdeveniments i xerrades que transcorren al mateix temps que exhibim la nostra obra única i seriada. Si bé som més de quaranta artistes convidats, cap de nosaltres ens sentim com a rivals a l’hora de la venda. Aquí no compres segons preus, tipus de paper o tècnica escollida: aquí el que està en joc és el teu estil i manera de comunicar-te a través de l’art. Tothom té un públic a qui arribar, amb un diàleg per transmetre el seu missatge. Aquest mercat és una invitació a totes les edats i tots els gustos, que arrossega molts tipus de tendències modernes, clàssiques o experimentals, una exposició que es pot llegir en varietat de claus artístiques.

Comença el diumenge 21 i les cames comencen a fer figa, després de dos dies d’anecdotari i d’haver-nos perdut el concert de Pablo Carbonell només queda temps per tafanejar. És el moment en que tot passa, la fàbrica modernista és plena de gom a gom, al matí ha vingut l’Upper Diagonal, més tard amb l’arribada de la tarda la resta de Barcelona i rodalia, vermut en mà i somriure perpetu. Vénen d’arreu amb preguntes sobre la serigrafia, de les tintes utilitzades en el procés, de què vol dir exactament “fet a mà”. Per uns moments sembla que la parada és una escola de belles arts plena de gent curiosa, el sogre que acabes de conèixer i aquell nen que està estirant de les estovalles de la taula que per cert, està a punt de rebre una xerradeta de la seva mare.

En fi, després de propostes vingudes de galeries i botigues, de saber que la teva obra estarà penjada a una cocteleria de Sant Feliu (per exemple), d’intercanviar peces amb altres artistes i de rebre tots els teus companys i el seu respectiu rebombori, la festa arriba al seu final.

Més de 5.100 adults i 400 nens han passat per l’Utopia Markets Il·lustració, més d’una dotzena d’esdeveniments han tingut cabuda a la fira. Xerrades, concerts i tallers infantils s’han donat de la mà amb més de 40 artistes i la seva obra il·lustrada.

Tota una festa de la il·lustració que acaba amb abraçades i promeses de futures cites.