Cristina García Rodero a la terra dels somnis

24.09.2016

L’Obra Social “la Caixa”, amb la col·laboració de la Fundació Vicente Ferrer, ha inaugurat l’exposició Terra de Somnis, de Cristina García Rodero. La fotògrafa nascuda a Puertollano ha viatjat fins Anantapur, a l’estat d’Andhra Pradesh, una de les zones més pobres de l’Índia per sensibilitzar el públic sobre la situació que viuen els habitants d’aquestes comunitats, però sobretot donar veu a les dones, un dels sectors més vulnerables del país.

Tejarse i Prameela, de 12 i 10 anys, actuant després de finalitzar les manifestacccions del Dia de la Dona, el 8 de març.

Tejarse i Prameela, de 12 i 10 anys, actuant després de finalitzar les manifestacccions del Dia de la Dona, el 8 de març. | Cristina García Rodero

Veiem una noia jove, molt jove. Sosté un sac d’arròs a les mans, ben a prop del ventre, i vesteix un saari groc daurat, el cap guarnit de flors, i ulls entre la tristesa i la por. És la Shirvani, està a punt de casar-se i ha d’oferir aquest sac d’arròs a la família del nuvi, al qual no coneix, per simbolitzar que mai faltarà menjar en el nou matrimoni. Aquesta és la primera de les 80 imatges de gran format que integren l’exposició. A l’Índia la mateixa condició de dona és una càrrega de per vida i per aquesta raó, García Rodero va visitar durant un mes i mig hospitals, centres d’acollida de dones maltractades, escoles i cases, per submergir-se en els clarobscurs d’aquesta realitat de la mà de la Fundació Vicente Ferrer, que treballa a 3.268 pobles i beneficia a més de tres milions de persones. 

“Quan vaig acceptar l’encàrrec, pensava que a l’Índia, el país dels colors, la feina seria fàcil. Però quan vaig arribar vaig trobar una ciutat poc fotogènica, els paisatges i la llum eren horrorosos i molta gent em seguia pel carrer mentre fotografiava, ja que generava molta curiositat”, explica la fotògrafa amb els ulls ben oberts. “Després tot va canviar. Gràcies a la Fundació tothom em va obrir les portes”. García Rodero, famosa pel seu blanc i negre, aconsegueix crear una contradicció entre l’estètica, plena de colors molt saturats i alegres, i les històries dels protagonistes de les instantànies. Històries de patiment, però també de somnis i superació.

García Rodero és una de les fotògrafes més reconegudes, no només del nostre país, sinó del món, i la primera fotògrafa espanyola membre de l’agència de fotoperiodisme Magnum. Ha dedicat gran part de la seva obra a retratar i apropar-se a les arrels de les festes i la tradició, però també a mostrar conflictes bèl·lics i els seus efectes, a Geòrgia i Armènia. Però qui conegui o hagi vist alguna vegada a García Rodero, sap que la seva màgia resideix en la seva personalitat. “Ens interessava la seva mirada, la seva visió i la seva empatia”, assegura la directora general adjunta de la fundació LaCaixa, Elisa Duran. Una mirada humil, que s’apropa amb respecte, que cerca l’esperança en un dels llocs més pobres de l’Índia.

FOTO4. EXPO TERRA DE SOMNIS CAIXAFORUM BCN OS la Caixa

Exposició al CaixaForum

“Què serà d’aquests nens quan creixin i ja no es puguin beneficiar de la Fundació?” planteja la fotògrafa a Jordi Folgado Ferrer, director general de la Fundació Vicente Ferrer. Folgado assegura que “les seves imatges ens ajudaran a conscienciar a la societat, perquè la pobresa i el patiment no hi són per ser entesos, sinó per a ser resolts”, citant al seu oncle i fundador, Vicente Ferrer. Cristina tornarà a l’Índia per portar les fotografies, perquè en molts casos seran les úniques imatges que tindran per recordar, per exemple, el dia del seu casament.

L’exposició es podrà visitar al CaixaForum fins al 8 de gener del 2017 i després viatjarà fins a la seva seu a Madrid. Fins llavors, teniu temps de ser testimonis d’aquesta “sinestèsia de colors, sons, olors, tactes, sabors”, com descriu l’escriptor gallec Manuel Rivas.