Cristina Clemente es carrega a Daniela Feixas

15.11.2018

Aquest dilluns s’ha disputat la primera semifinal del VIII Torneig de Dramatúrgia Catalana. Es tracta d’un esdeveniment insigne del Temporada Alta de Girona. Un combat teatral intens i emocionant que reuneix alguns dels millors dramaturgs i dramaturgues de l’escena teatral a Catalunya. Cristina Clemente, amb el seu text M’he posat les ulleres de mirar carregadors, passa a la final amb només cinc vots de diferència, després d’una aferrissada lluita contra Nena, de Daniela Feixas

La dramaturga Cristina Clemente acompanyada dels actors Ramon Pujol i Aina Clotet.

La Planeta de Girona, per aquestes dates, deixa de ser una sala. Es converteix en un ring on té lloc un duel a mort. Teatral, això sí. En aquesta edició, l’actriu Estel Solé s’encarna en “la Yessi” i presenta un torneig que cada any enfronta vuit autors teatrals. El Torneig de Dramatúrgia consisteix en un combat d’obres amb textos de quaranta minuts, que llegeixen dos intèrprets diferents en cada ronda. El públic és l’encarregat de decidir qui passa a la següent eliminatòria: després de cada combat, els espectadors fan ús del seu dret i deure democràtic i voten el text que els ha agradat més.

 

Mobilisme o carregadorisme

Per quin motiu existeix el Mobile World Congress, i no en canvi el Carregador World Congress? Per què diem que anem a una botiga de mòbils, quan en aquest tipus d’establiment també venen carregadors i altres complements? No és tant o més important un carregador que un mòbil? Aquest tipus de qüestions planteja Cristina Clemente amb M’he posat les ulleres de mirar carregadors, interpretat en aquest cas per Aina Clotet i Ramon Pujol. Explica la història de dos personatges que debaten i discuteixen: l’una vol convèncer a l’altre que els carregadors estan estigmatitzats i invisibilitzats per un objecte que es creu superior: el telèfon mòbil. Amb un guió aparentment absurd, l’obra anava agafant força i, subtilment, capgirava el seu plantejament.

En un primer terme, sembla que el text arribava a ironitzar (i fins i tot ridiculitzar) un típic intercanvi d’arguments d’esquerres: defensar l’indefensable o adoptar una postura extrema pel simple fet de creure en uns ideals. Però la clau és que aquesta discussió sobre mòbils i carregadors és traduïble a qualsevol variable: feminisme, xenofòbia, animalisme, etc. A partir d’un argument senzill i banal, el discurs anava guanyant pes. I ja no es tractava d’smartphones, sinó d’una qüestió universal; d’un dilema moral. El públic reflexionava entre riures i estupefacció. «El món serà dels carregadors o no serà», proferia el protagonista, a tall de manifest, a l’última frase de la representació.

L’altra semifinalista, per la seva banda, va presentar una història més fosca i enrevessada. Com si es tractès d’una pel·lícula de gènere negre, Nena, de Daniela Feixas, narra la història d’una adolescent que, de cop i volta, irromp en la vida d’un solter que viu en una casa normal i tranquil·la d’un barri normal i tranquil. D’on ve la jove? De qui o què escapa? Al llarg de l’obra, s’aniran descobrint i revelant secrets sobre l’obscura situació de la protagonista. Una trama intensa i atrapant, que va mantenir als espectadors expectants, valgui la redundància. A diferència de l’obra anterior, Nena incorpora, en només 40 minuts, pinzellades d’humor negre o de thriller psicològic. L’atmosfera, asfixiant a estones, es va recrear a la perfecció, i donava la sensació d’estar en un malson, o en una sèrie de terror. Una meravella. La peça, interpretada en aquest cas per Mireia Oriol i Joan Carreras (ambdós molt encertats), culmina amb un final emotiu i digne.

Tot apuntava que la fase de votació estaria igualada i disputada. I així va ser. La victòria es va decidir per només cinc vots.

La gran final

La setmana que ve, el text de Marta Aran haurà de competir amb el de Jordi Oriol. El guanyador es veurà les cares amb Cristina Clemente a la gran final, que tindrà lloc el dilluns 10 de desembre. Seguiu tota l’actualitat del Torneig a la web del Festival, o a les xarxes socials seguint l’etiqueta #TorneigTA.