Crims quotidians: l’assetjament escolar

12.02.2018

Dins la setmana de BCNegra 2018, tres conferències van posar en relleu com la novel·la negra reflecteix la societat. Es va parlar sobre tres problemes d’actualitat candent: l’assetjament escolar, la violència de gènere, i a la xarxa. La ràbia (2016), de Lolita Bosch, va servir per catalitzar i de fil conductor d’aquesta conversa sobre el bullying.

Lolita Bosch

L’assetjament escolar és un crim quotidià, un complot criminal, una situació on la vida d’una víctima corre perill. L’escriptora Lolita Bosch, que des dels 14 fins als 17 anys va ser víctima de bullying a l’institut, va dir que en l’assetjament l’assassí més comú és la pròpia mà. De manera paral·lela, la magistrada Graziella Moreno va definir els rols del grup: de “les mil cares del bullying” en sobresurten tres, “víctima, assetjador i testimoni”.

Aquests rols introdueixen el tema de la dinàmica grupal, o la trama dels actors d’aquesta novel·la negra que supera la ficció. Els infants sovint no són conscients del crim que cometen; per tant, per desactivar el problema, cal informar-los d’aquest perill. Juan Carlos Barroso, tècnic del Consorci d’Educació de Barcelona, va parlar de la importància d’implantar mesures de prevenció de forma sistemàtica: fomentar una relació no-violenta entre els companys i el diàleg sobre la convivència als centres. També va explicar els protocols per detectar els assetjadors, i fer-los conscients de la gravetat dels seus actes. Parlem de menors: no se’ls pot criminalitzar, deia Bosch reivindicant que “no són dimonis”. No es busca un “culpable”, sinó fer conscient al “responsable”, i convidar-lo a arreglar aquest mal, en conseqüència.

És un problema global, que té a veure amb els models de societat i amb el tractament que aquestes fan de la infància: el 10% dels alumnes asseguren que n’ha patit, deia el periodista Antonio Iturbe, que moderava el debat. Però la gent mira cap a un altre costat: existeix la il·lusió que el bullying el fan “els fills dels altres”, va explicar la Moreno. Bosch va remarcar que la víctima se sent “abandonada pel sistema” i que, per consegüent, és crucial “el suport de la família”: “cal escoltar i respectar els adolescents, i fer-los veure que no estan sols, perquè les víctimes pateixen molt”. L’escriptora també va subratllar la necessitat que hi hagi mestres amb “vocació”, ja que “un mestre mai pot ser un administratiu”.

Aquest problema avui s’accentua amb el “ciberbullying”, que acaba amb els límits temporals i espacials de l’assetjament. En alguns moments, els assistents no van poder evitar parlar com a pares i mares, més que com a especialistes.