Creu de Sant Jordi a la Fundació Vila Casas

13.04.2016

Aquest dimarts, 12 d’abril, La Fundació Vila Casas la institució ha rebut un dels màxims honors que atorga la Generalitat de Catalunya, el guardó de la Creu de Sant Jordi, en reconeixement de la seva tasca de promoció de l’art contemporani català.

museu-can-framis_2956232

Can Framis, Museu de Pintura Contemporània, de la Fundació Vila Casas

Fundada l’any 1986 per l’empresari farmacèutic Antoni Vila Casas, actual president, la Fundació és una entitat privada sense ànim de lucre que té com a objectiu prioritari promocionar l’art contemporani català. Els responsables en defineixen l’essència i raó d’ésser en el fet que la tradició, la cultura i la llengua són els eixos d’identitat del nostre país i, per tant, la difusió de la creació artística n’ha de ser una prioritat. Tot i que l’objectiu primerenc de la institució fou la investigación sociosanitària, a partir del 1998 s’hi incorporà l’esmentat àmbit artístic, així com el de patrimoni arquitectònic, que amb els anys han anat adquirint més rellevància. Actualment, la Fundació Vila Casas disposa de tres museus d’art contemporani i dos àmbits destinats a exposicions temporals, la qual cosa no ha aturat la continuitat del seu projecte de salut amb l’objectiu d’establir un pont de diàleg entre els professionals de la sanitat, els mitjans de comunicació i la societat.

La convergència d’art i salut, doncs, són els seus eixos com també són àmbits representatius de la vida del seu fundador, la creixent afició del qual pel col·leccionisme d’art contemporani català, el portaren a iniciar aquesta aventura amb la rehabilitació de l’edifici modernista Casa Felip de l’Eixample de Barcelona.

La culminació d’aquest procés és segurament la inauguració l’any 2009 de Can Framis, Museu de Pintura Contemporània, una antiga fàbrica tèxtil rehabilitada i localitzada al districte 22@ del Poblenou a Barcelona.

A través de cinc espais expositius, la Fundació es converteix en una plataforma des de la qual s’exhibeix el fons permanent de la col·lecció i es celebren exposicions temporals dels artistes que l’integren, així com conferències i l’organització de premis. L’objectiu és la promoció d’artistes contemporanis i la recuperació de trajectòries artístiques d’artistes catalans, és a dir, que viuen o treballen a Catalunya.

La Creu de Sant Jordi amb que s’ha premiat ara la tasca de la Fundació s’afegeix a les distincions que fins ara ja ostentava, entre les quals hi ha el Premi Nacional de Patrimoni Cultural (2009, Generalitat de Catalunya) i el Primer Premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura i Urbanisme (2010, Ajuntament de Barcelona), entre d’altres. Per altra banda, Antoni Vila Casas, a títol individual, afegeix aquest guardó a reconeixements anteriors, com la Gran Creu de l’Ordre del Mèrit Civil (1996), la Creu de Sant Jordi (Generalitat de Catalunya, 1999) i la Medalla d’Or al Mèrit Cultural (2012, Ajuntament de Barcelona).

El premi d’enguany reconeix les figures i el treball cívic i cultural de 27 personalitats i 13 entitats; en el terreny de les arts plàstiques, la Fundació Vila Casas comparteix el mèrit amb l’escultor Emili Armengol, el pintor Josep Navarro i el galerista Carles Taché.