Creació contemporània per tots els públics a la nova temporada del CAET

21.06.2013

Pep Pla, director del Centre d’Arts Escèniques de Terrassa, té clara la línia que ha de seguir el CAET: teatre de creació contemporània, atent a tots els llenguatges i, més que mai, adreçat a tots els públics. I aquesta és la línia que seguirà la primera part de la temporada, de setembre a desembre, que han presentat al Teatre Principal.

 

Carol Muakuku, Àlex Casanovas i Mercè Aránega a 'Bona gent' de Lindsay-Abaire

 

Dotze espectacles, cinc dels quals són d’autoria pròpia, set de creació contemporània, quatre coproduccions i quatre estrenes absolutes són els ingredients del menú que ens han preparat i que tot seguit us expliquem. Les dades completes ja les podeu trobar a la web del CAET.

Terrassa Noves Tendències

Una de les primeres a arribar serà la gran cita de la temporada, el festival Terrassa Noves Tendències. L’hereu del Tensdansa ha aconseguit situar Terrassa a primera línia dels nous llenguatges teatrals i és on més es deixa sentir la marca CAET. Serà del 3 al 6 d’octubre i avui hem pogut saber-ne tres noms. L’obrirà la coreògrafa Blanca Li amb l’espectacle Robot!.  Blanca Li és nascuda a Granada però ha viscut molt d’a prop la “movida madrileña” col·laborant entre altres amb Pedro Almodóvar i ha guanyat diversos premis pels seus espectacles contemporanis però frescos i molt visuals. A Robot! fa ballar junts vuit ballarins i vuit robots creats pel col·lectiu japonès de dansa Maywa Denki per reflexionar sobre la nostra relació amb la tecnologia. Un espectacle que Pep Pla assegura que disfrutarem si ens va agradar la inauguració de l’any passat, Voyageurs Immobiles, de Philip Genty i que recomana per totes les edats.

També serà per totes les edats i tots els públics l’espectacle de clasura. Concierto Concepto dels Brodas Bros. Dansa, hip-hop, funky, projeccions i molt més prometen una hora i mitja trepidant amb una de les grans companyies del país. I enmig un clàssic (potser menys per tots els públic), Albert Pla amb el seu espectacle Manifestación, que sota el lema Tu vida es una puta mierda y lo sabes  explica la història d’un home atrapat en una manifestació alternant text i cançons.

I un espectacle que no forma part del TNT però represnta del tot el seu esperit, Crónica de José Agarrotado (menudo hijo de puta) de la companyia loscorderos.sc, un dels millors representants de teatre físic d’aquest país. Expliquen la història d’un sopar de retrobada violentament colpejat per la contundència física i verbal. Un bon espectacle per iniciar-se en aquest llenguatge.

 

Albert Pla | Foto de David Ruano

Coproduccions, el segell de la casa

Una de les apostes del CAET és que Terrassa no es limiti a rebre els bons espectacles que venen de fòra sinó que es converteixi en centre de producció. Aquest any hi hem vist estrenes que han fet el salt a la capital i aquesta temporada continuen apostant-hi. El primer serà JAR, un espectacle de Manuel Veiga emmarcat dins l’any Carmen Amaya i que s’etrenarà al Teatre Alegria . Se submergirà en l’univers de la ballarina nascuda al Somorrostro de qui Orson Welles va dir era “la més artista de les ballarines i la més genial de les artitstes”.

També coproduiran el nou espectacle de la companyia Prismata, responsables de Sé de un lugar, una de les sorpreses de la temporada passada. Estrenearan Jo mai un text d’Iván Morales que s’estrenarà al Grec. De fet Morales i Xavi Sáez, un dels protagonistes, s’han escapat un moment de l’assaig per avançar-nos que seguiran apostant pel teatre de petit format i de crisi, tot i que l’equip s’ha ampliat de tres a deu persones, i que expliquen una història d’amor i d’amistat que ens vol evocar “un concert d’uns col·legues de 16 o 20 anys en un garatge amb molta ràbia però també amb molta enrgia”.

I la tercera coproducció serà segurament la més emotiva. Marta Carrasco i Ramon Oller, deixebla i mestre, es retrobaran després de 18 anys a Bijoux. “Hem fet coses molt diferents però hem trobat que érem els mateixos”, ha explicat Carrasco que diu que serà un espectacle emocionant i molt visual on repassaran la música de les seves vides sense fer un recopilatori.

 

Prendre el pols a la ciutat

Un dels altres objectius dels que ha parlat Pep Pla és prendre el pols a la creació contemporània de la ciutat i ho farà amb dos espectacles. El primer en arribar serà 25 de gener de la companyia terrassenca Punt i Seguit. Es tracta d’un text d’Eloi Falguera, membre de la companyia, que explica com una companyia assaja una obra de teatre en una fàbrica abandonada el 25 de gener de 1939 just abans que les tropes franquistes entrin a Terassa. L’objectiu és mirar l’any 2013 des de l’any 39.

I el 30 de novembre i l’1 de desembre el microteatre, arriba a teatre però n’hi han dit Micro Arts Terrassa, ja que no només hi haurà teatre si no que hi seran presents molts llenguatges: teatre, gest, circ, vídeo, objectes… L’Alegria canviarà d’aspecte, el públic estarà al mig i l’envoltaran les creacions de diverses companyies i artistes terrassencs als que el CAET ha demanat que muntin una peça d’uns deu minuts sobre l’engany.

Els grans èxits 

Evidentment, també vindran a Terrassa grans èxits de la temporada anterior. El primer en arribar serà Bona gent una comèdia amb grans dosis d’ironia i mala llet que explica com se’n surt una dona sense feina i amb una filla discapacitada. Una obra que s’ha representat amb gran èxit de públic al Teatre Goya i que compta amb la trepidant direcció de Daniel Veronese. També arribarà amb Adreça desconeguda un intercanvi de cartes amb el nazisme  com a teló de font i amb un duet imbatible a l’escenari: Eduard Fernández i Lluís Homar.

 

Eduard Fernández i Lluís Homar a 'Adreça desconeguda'

I per últim un desembarcament des de Madrid, Conversaciones con mamà. Un text sobre les relacions mare i fill amb Juan Echanove i María Galiana que desembarcarà a Catalunya per primer i segurament no per últim cop.

Pels més petits

Els més petits de casa són el públic del futur i també tindran la seva programació, El CAET manté la seva col·laboració amb Xarxa, que aquest any fa quaranta anys de programació ininterrompuda. Presentaran cinc espectacles amb dansa, música, teatre, titelles i tot tipus de llenguatges pels més petits. A més a més celebraran la festa del quaranta aniversari l’últim cap de setmana de setembre.