Cos i Figura a l’IF Barcelona

13.11.2018

Dansa, Cos i Objectes. Tres fonaments que permeten construir un diàleg surrealista i imaginari entre tres personatges mitjançant la música, l’expressió corporal i l’ús dels objectes com a fil conductor de l’argument. WeWood, la representació dirigida per Federica Porello, Premi Ciutat de Barcelona 2017 de Dansa, amb l’ajuda de Xavi Moreno i Marine Broise, s’ha instal·lat, durant aquest cap de setmana, a la Sala Hiroshima en el marc de la tercera edició del Festival IF Barcelona, Figura i Cos.
D’altra banda, el dilluns 12 de novembre es podrà gaudir d’un taller/laboratori amb Federica Porello, també a la Sala Hiroshima.

WeWood de Federica Portello a la Sala Hiroshima. Foto: IF Barcelona.

‘WeWood’ de Federica Porello a la Sala Hiroshima. Foto: IF Barcelona.

El Festival IF Barcelona, que es durà a terme del 9 al 24 de novembre, posa atenció al teatre visual, de figures i titelles com una forma àmplia que abasta des de les formes més tradicionals fins a les propostes escèniques més avançades. Un idea de Toni Rumbau  i amb la direcció artística a càrrec de Jordi Alomar. Alomar va explicar que “aquesta edició compta amb un pressupost modest de 24.000 euros”. En el bienni d’enguany, 2018-2019,  proposa anar a l’arrel i explorar la potencialitat de les figures del cos i la versatilitat del cos com a objecte escènic. I, ho fa, amb la col·laboració de l’Institut del Teatre. Per la seva banda, Alfred Casas, professor de teatre visual de l’Institut del Teatre, va aprofitar el moment per explicar que “La idea de la institució és que a la llarga s’acabi adscrivint a la Universitat de Barcelona. Això és durà a terme segur.”

La novetat de l’edició 2018 és que els espectacles que engloben al programa de l’IF Barcelona s’articulen en diversos espais de les comarques de Barcelona. Enguany compta amb la incorporació de la ciutat de Sabadell amb L’Estruch, Fàbrica de Creació de les Arts en Viu, que presentarà els artistes en residència a la biennal d’IF Barcelona els dies 23 i 24 de novembre. Els altres espais que hi participen son l’Arts Santa Mònica, que entre els dies 16 i 17 de novembre acollirà la presentació dels projectes en residència i un estudi sobre el sector del teatre visual a Catalunya. Per la seva banda, l’Institut del Teatre acollirà l’eix de recerca i desenvolupament d’IF Barcelona. A més, s’impartirà un taller de formació a càrrec de la titellaire russa Anna Ivanova. La Sala Hiroshima durà a terme l’estrena nacional de WeWood de Federica Portello. A més, el Festival IF fa una col·laboració amb Lluèrnia, el festival del foc i de la llum d’Olot.

L’eix central de l’edició, doncs, es concentra en la recerca i el desenvolupament, amb un Simposi Internacional, Figura i Cos a l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona en forma de programa de ponències, pantalles de comunicacions acadèmiques, taules rodones i exhibicions d’artistes de diverses disciplines, sempre relacionat amb el cos humà. El director artístic del projecte, Jordi Alomar comenta que “es podran treballar dramatúrgies de l’objecte figurat, tenint sempre de referència el cos. No el cos entès com a element coreogràfic, com el protagonista d’un teatre de text, sinó la figura-cos, el cos objecte. El paraigües que és molt ample, és el que temàticament enllaça la tria de tot els projectes que aquest any hi formaran part.”

Aquesta convenció es durà a terme els propers 15 i 16 de novembre en el qual es podrà gaudir d’un gran nombre de professionals. Entre els quals, Alfonso Zarzoso, director i conservador del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya que farà una exhibició sobre anatomia a la Catalunya contemporània i Roberto Fratini, professor de Teoria de la Dansa, una mostra sobre metamorfosis de la dramatúrgia de les imatges. A la tarda, hi haurà una taula d’experiències amb Andrea Cruz, Carmen Gómez, Txalo Toloza i Companyia Zero en Conducta. Per la seva banda, la coreògrafa, ballarina i professora del Conservatori Superior de Dansa de l’Institut del Teatre, Constanza Brncic Monsegur, durà a terme la xerrada “Moving Objects. ¿Qué mueve a quien? ¿Quién mueve a qué?“. El Simposi IF Barcelona finalitzarà amb una mostra del Laboratori de Composició III a càrrec d’alumnes del Conservatori Superior de Dansa de l’Institut del Teatre.

Per tots aquells interessants en inscriure’s al Simposi IF Barcelona, podeu descarregar-vos l’enllaç de d’inscripció aquí.

Podeu descarregar-vos la programació de l’IF Festival aquí.