Cornucòpia, música per a gralla i orgue

5.01.2017

El proper dimecres 11 de gener tindrà lloc un concert de gralla i orgue, amb Jordi Mestres i Jonatan Carbó, a la Catedral de Barcelona, fruit d’un sorprenent treball discogràfic, Cornucòpia. Al concert sentirem obres de Bernat Bataller, Eugène Gigout, Àlex Cassanyes, Francesc Rius, Cristòfor Taltabull o Calres Prat.

Jordi Mestres Qué, gralla, i Jonatan Carbó Casanellas, orgue

Jordi Mestres Qué, gralla, i Jonatan Carbó Casanellas, orgue

El concert del dia 11 de gener a la Catedral de Barcelona és una presentació del primer treball discogràfic de Jordi Mestres Qué, gralla, i Jonatan Carbó Casanellas, orgue. Ens oferiran una combinació insòlita que, més enllà de la potència sonora, vol fer-nos descobrir la gran versatilitat i riquesa de matisos d’aquests instruments. La seva unió, segons afirmen els propis artistes, “parteix de la voluntat d’explorar, amb imaginació, ambició i rigor, nous camins per a aquesta formació amb l’objectiu de consolidar un repertori propi”. De fet, s’inspira en les arrels i la tradició de cadascun dels instruments. D’una banda, la gralla, protagonista de la música festiva i de carrer, beu de la tradició popular i, al costat de l’orgue, afronta un nou repte tècnic i interpretatiu. L’orgue, per la seva banda, lligat a la tradició culta i litúrgica, esperonat per la gralla, mostra la seva vessant més popular, tal com havia fet en les èpoques més remotes.

Els músics expliquen que com els fruits de la Cornucòpia, el corn de l’abundància, “hem procurat proveir d’un repertori singular de fonts i estils diversos”. En efecte, en el disc hi trobem obres sobre melodies populars, però també composicions de nova creació, adaptacions d’obres per a instruments propers o encàrrecs a compositors catalans actuals, i amb estils que van de la música contemporània fins al jazz, la música tradicional o la cobla.

Els inicis de Cornucòpia se situen al 2010 i des de llavors han anat consolidant una trajectòria estable que els ha dut a oferir concerts arreu de Catalunya: Catedral de Tarragona, Festival Tradicionàrius a Santa Maria de Gràcia, Festival Internacional d’Orgue d’Igualada, Monestir de Montserrat o El Vendrell, entre d’altres, on han estrenat moltes de les obres que formen el seu repertori.

El concert del dia 11 començarà amb el Toc d’ofertori (dels Astons), tradicional amb arranjament d’Albert Carbonell, Concordança I-II-III, de Bernat Bataller (1978), Rhapsodie sur des Airs Catalans, d’Eugène Gigout (1844-1925) –només per a orgue- i Cornucòpia I-II-III-IV, d’Àlex Cassanyes (1982). Continuarà amb Suite Mediterrània, de Francesc Rius (1945), Nadala, de Cristòfor Taltabull (1888-1964) -també només per orgue- i finalitzarà amb Suite sobre una història d’amor, de Carles Prat (1985).

Quant als artistes, Jordi Mestres, que és de Vilafranca del Penedès, on desenvolupa els inicis de la seva vida grallera. Pot resultar curiós que, paral·lelament, estudiï flauta travessera, però encara que semblin dos instruments antagònics, el músic intenta obtenir bones influències dels dos àmbits, tant de la música tradicional com de la clàssica, obtenint-ne una manera d’interpretar molt característica. Forma part de diverses agrupacions com Els Vinardells i QuatreQuarts, entre d’altres, a banda de desenvolupar projectes arreu del país. En finalitzar els seus estudis superiors de gralla l’any 2010 a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMuC), compagina la docència de la gralla, la tarota i la flauta travessera amb el desenvolupament de nous projectes musicals, tant de música tradicional, antiga, clàssica, contemporània o jazz. Amb el seu instrument principal, la gralla, intenta buscar nous horitzons, perfeccionant-la i dignificant-la. Mestres toca una gralla dolça de 3 claus en Do, del constructor vilanoví Xavier Orriols, amb una inxa del luthier Xavier Qué.

Per la seva banda, l’altre integrant del grup, Jonatan Carbó Casanellas, va estudiar orgue al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona amb la professora Maria Nacy, obtenint les màximes qualificacions, i ha a ampliat la seva formació en nombrosos cursos amb grans professors, així com ha ofert recitals com a solista arreu de Catalunya, Illes Balears, Espanya i França, destacant els orgues del Palau de la Música Catalana, la Catedral de Barcelona, la Basílica de Montserrat i la Catedral de Perpinyà, entre d’altres. A més, ha estat enregistrat en diverses ocasions per Catalunya Música i ha realitzat un doble CD amb l’obra “El Llibre de l’’orgue de Santa Maria de Vilafranca del Penedès”, de Josep Soler Sardà. També ha col·laborat amb nombroses formacions vocals i instrumentals com el Cor Liedercàmera, Cor Vivaldi, l’Orquestra Terrassa 48 i, al mateix temps, du a terme una intensa tasca docent com a professor d’orgue. El seu instrument és l’orgue de l’església parroquial de Sant Andreu de la Selva del Camp, construït el 2003 per Blancafort – Orgueners de Montserrat S.L. com a Opus 143, possible gràcies al llegat del selvatà Abel Ferrater i ocupa el lloc de l’orgue anterior del segle XVIII destruit el 1936. Disposa de 38 registres en 3 teclats manuals de 56 notes -Cadireta, Orgue major i Recitatiu expressiu- i un pedaler de 30 notes i transmissió mecànica per als teclats i elèctrica per als registres, diapasó de 440Hz a 18ºC i temperament Bach-Kellner.

El concert que oferiran dimecres és tota una oportunitat per descobrir noves sonoritats que fan confluir dos instruments que tenim en el nostre imaginari com a essència d’allò popular –la gralla- o transmissors del sagrat –l’orgue. La seva combinació por fer-nos obrir noves vies de percepció.