Agrupació Cor Madrigal, un quart de segle

El Cor Madrigal ha celebrat els seus primers 25 anys amb un concert aquest dissabte a L'Auditori. Hi han actuat totes les corals que conformen la comunitat del Madrigal. Hi han estrenat obres del compositor Jordi Domènech i han comptat amb la participació de Maria del Mar Bonet.

Madrigal ha esdevingut un dels representants més genuïns de la música coral a Catalunya. L’any 1987, ara fa 25 anys, i a partir del Cor Madrigal, es constitueix legalment l’Agrupació Cor Madrigal, una de les famílies corals més importants del nostre país, actualment formada per cinc cors: L’Esquellerinc, el Cor Albada, el Cor Ariadna, el Cor Signum i el Cor Madrigal, cinc formacions corals que tenen característiques diferents i vida pròpia, però que col·laboren estretament.

Hem recollit testimonis de cantaires d’aquestes diferents formacions. Si voleu ampliar informacions, feu clic als noms que vegeu enllaçats. M. Mercè Argüelles explica que “el cor infantil L’Esquellerinc és la veritable llavor de l’Agrupació: els cors Albada i Ariadna van sorgir en anar creixent els cantaires, alguns dels quals van anar després al Cor Madrigal; el cor Signum era en el seu orígen el cor de pares dels nens de l’Esquellerinc… Tot plegat, una fructífera relació coral/familiar que es va oficialitzar ara fa 25 anys creant l’Agrupació Cor Madrigal i que es manté viva i activa”.

De fet hi ha cantaires que han entrat a l’Agrupació de petits o joves i han anat fent tot el recorregut a mesura que han anat creixent. Sara Oriol, que ha format part del Cor Albada durant deu anys i que ara passa al Cor Ariadna, explica que per a ella formar part de l’Agrupació ha estat una escola de vida: “Tinc molt clar que sóc qui sóc gràcies a tot el que he viscut a l’Albada. Des de sempre ha estat l’espai on m’he sentit totalment lliure per fer el pallasso, per sortir de mare, per gaudir molt de la vida, i sobretot per descobrir molta música i persones impressionants que són gràcies a Déu bons companys de la vida i amb qui vull descaradament seguir fent camí”.

M. Mercè Argüelles també ha viscut tota la seva vida musical al Madrigal: “Vaig cantar al Cor Madrigal a la primera època, amb Manuel Cabero. Quan es va crear el cor infantil, vaig entrar a formar part de l’equip de directors i m’hi vaig estar… 39 anys! Com s’acostuma a dir, “tota una vida”. La meva sens dubte hauria estat diferent sense aquesta experiència.

El Cor Madrigal va ser fundat l’any 1951 per Manuel Cabero. El 1991 el cor inicià una nova etapa amb nous cantaires i un alt nivell d’exigència, sota la direcció conjunta de Manuel Cabero i Mireia Barrera, qui finalment n’assumí la direcció en solitari a partir del 1993. El cor ha actuat a moltes localitats de Catalunya, l’estat espanyol i l’estranger, ha fet diversos enregistraments i ha col·laborat amb orquestres i formacions instrumentals sota la direcció dels més reconeguts mestres directors. La personalitat vital i dinàmica del cor des dels seus inicis permeté que al llarg dels anys anessin sorgint noves formacions corals creades pels mateixos components.

Com ja hem dit més amunt el cor més jove és L’Esquellerinc, creat l’any 1965 amb la voluntat de fer gaudir del cant coral els més petits. De les seves activitats destaquen els intercanvis amb corals d’altres poblacions i d’altres països i diversos enregistraments. L’equip pedagògic-musical actual és format per Manel Cubeles, Megan Albets i Ane Ruiz de Gordoa.

Les generacions formades en el si de l’Esquellerinc van trobar la possibilitat de seguir una trajectòria coherent a partir del 1967, quan es fundà el Cor Albada. El Cor Albada ha fet concerts en ciutats catalanes i de l’estranger, ha participat en diverses manifestacions corals locals i estrangeres i ha fet diversos enregistraments. Des del curs 2007-2008, Pablo Larraz n’assumeix la direcció.

L’any 1973 es cobria un nou espai, aquest cop destinat als joves, amb la formació del Cor Ariadna, que actualment ja no limita l’entrada exclusivament als joves d’una edat determinada, ha actuat també arreu de Catalunya i ha fet col·laboracions amb altres cors catalans i intercanvis amb cors d’altres països. Des del maig de 2012 dirigeix el cor Júlia Sesé deixeble, entre altres mestres, de Mireia Barrera.

Els adults tenen un lloc en l’Agrupació Cor Madrigal des de la fundació, l’any 1981, del cor que en els seus inicis aplegava pares i familiars dels nens de l’Esquellerinc i avui és obert a tothom. El Cor Signum, ha actuat arreu de Catalunya, a Menorca, a França i a Suïssa. Actualment el dirigeix Jordi Marín.

Per a molts cantaires, l’Agrupació ha estat un espai de formació musical. Per a Oriol Ubach, cantaire d’Albada, “el cor és un espai de formació musical important. En el meu cas particular, abans d’entrar a l’Albada, tenia una formació molt bàsica, i a base d’esforçar-me en cantar, de llegir moltes partitures, i d’assajar moltes hores, he anat perfeccionant a poc a poc la tècnica vocal així com la lectura, tot i que encara em queda molt per millorar i aprendre”.

Ara fa nou anys Núria Bonet va entrar a formar part del cor Albada, els joves de l’Agrupació Cor Madrigal. “Sempre he pensat que aquesta ha estat una de les millors decisions que he pres. Però… qui sap si ho esculls tu, qui sap si no és el cor que et crida, t’escull i et transforma de dalt a baix sense previ avís”, diu Bonet. “No sóc la mateixa des de que vaig tenir el privilegi d’entrar i viure-la des de dins. És una gran sort haver cantat durant tants anys en aquesta família coral, amb l’empenta i l’entusiasme de Manuel Cabero al capdavant. I és que, com diem fent nostres les paraules d’una gran albadenca, l’Albada es porta al cor, i amb projectes com els que tenim ara entre mans, l’Agrupació Cor Madrigal també”.

Per mostrar la trajectòria musical i el progrés en la música que l’Agrupació ofereix com a entitat global, cada any s’organitza un concert de Nadal en el qual tots els cors actuen per separat i ocasionalment interpreten una obra important tots junts. Segons explica Anna Giró, cantaire del Cor Signum, “els concerts de Nadal de l’Agrupació compten cada any amb l’estrena d’una Nadala tradicional catalana, a capella, harmonitzada per un compositor català. És una oportunitat de la que no sempre podem gaudir i el resultat musical conjunt dels assajos és espectacular i molt gratificant per a nosaltres”.

Albert Castells, membre del Cor Madrigal, compara l’Agrupació a una gran família: “Som una família ben avinguda, cadascú a casa seva, que es reuneix al menys un cop l’any, per Nadal. L’objectiu principal de l’Agrupació és, ni més ni menys que el conreu de la música.  L’Agrupació també vol contribuir activament a la cultura del nostre pais, Catalunya, i ho fa bàsicament mantenint viu un repertori que existeix i encarregant obres noves als nostres compositors”

Enguany, l’Agrupació ha encarregat una obra a Jordi Domènech, un dels millors compositors d’obres corals de casa nostra, que ha compost la cantata ‘Cants d’amor de Ramon Llull’. Maria del Mar Bonet serà la solista acompanyada pels cors de l’Agrupació. Juntament amb aquesta obra, s’estrenarà la tradicional nadala, escrita per a l’Agrupació també per Jordi Domènech, aquest dissabte 22 de desembre a l’Auditori.

Josep Manuel Rebled, cantaire provinent de les Terres de l’Ebre, forma part del Cor Ariadna i viurà el concert de dissabte amb autèntic entusiasme: “No passa tots los dies experimentar una barreja de sensacions com lo nerviosisme, l’honor i lo plaer que es dóna al ser partícip en l’estrena d’una obra composada per a una fita concreta” diu Rebled. “Tampoc, en lo meu cas, poder-ho fer en un lloc com és l’Auditori de Barcelona, amb la companyia i companyonia de 150 cantants i músics. Poder ser aquí, formant part del Cor Ariadna i envoltat per tots los altres membres de l’Agrupació Cor Madrigal, només em pot fer sentir orgullós, però no de mi, sinó del conjunt que, amb esforç, tenacitat i compromís ha pogut tirar endavant aquest projecte en los temps foscos en què ens trobem. I un projecte no de culminació, sinó de continuïtat”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació