Convocats els Premis Imperdibles 2018 a millors llibres de gènere fantàstic en català

13.03.2018

El web El Biblionauta convoca la V edició dels Premis Imperdibles als millors llibres fantàstics en llengua catalana, per tal de difondre el gènere entre els lectors i distingir aquelles editorials i autors que més hi aposten.

El món s’acaba! Però tranquils, una Arca de Noé espacial ens permetrà evitar el desastre i salvar-nos. És clar que a la nau hi ha un espai molt limitat i això fa que les autoritats només permetin dur un parell de llibres a cada passatger. La cultura, ja se sap, mai no ha estat una prioritat… Així doncs, quins llibres salvaríeu? Quins són aquells que no podríeu deixar que es perdessin? Quins són, en definitiva, els vostres imperdibles? Aquest és el joc a què ens conviden els organitzadors.

Els Premis Imperdibles venen lliurant-se des de l’any 2014, però no ha estat fins a l’última edició que els guanyadors han passat a ser escollits directament pels lectors del web. D’aquesta manera, després d’una primera ronda en què un jurat de membres de la pàgina escull els finalistes, qualsevol lector pot votar quines creu que són les millors obres de ciència-ficció, fantasia o terror publicades l’any anterior, en llengua catalana.

Els Premis Imperdibles tenen un valor purament simbòlic i no els acompanya cap dotació econòmica. A diferència d’altres guardons, atorgats per un jurat de noms il·lustres, el seu valor rau en el fet de ser uns premis elegits exclusivament pels propis lectors. En aquest sentit, responen a un dels principals objectius del web: el d’eixamplar la base social d’aficionats al gènere en català i reivindicar-lo com un dels més dinàmics, transgressors i populars del nostre panorama literari.

Bona mostra de la seva heterogeneïtat en són els finalistes d’enguany:

En la categoria de millor llibre fantàstic escrit en català hi ha l’antologia de relats (fantàstics, estranys i portentosos) Arnes, de David Gàlvez; les novel·les Crucifeminació, de Manuel de Pedrolo (recentment recuperada per l’editorial Orciny Press); Enxarxats, de l’escriptora i científica Carme Torras i Farishta, del popular Marc Pastor, i la novel·la gràfica Narcís Monturiol i les pedres de l’infern, del tàndem (conegut ja per Les extraordinàries aventures de Francesc Pujols) Sebastià Roig i Toni Benages.

Pel que fa a la categoria de millor llibre fantàstic traduït al català, els cinc finalistes són les novel·les El ferrocarril subterrani, de Colson Whitehead, un autèntic imperdible a totes les llistes dels millors llibres de 2017 i Mites nòrdics, del superclàssic del fantàstic contemporani Neil Gaiman; les antologies de relats L’altra meitat, del grec Nikos Khuliaràs i Sistemes operatius alternatius, de Mike Resnick i Lezli Robyn i l’obra de teatre R.U.R., del gran autor txec Karel Capek, una altra de les (moltes) joies que va oferir als amants del fantàstic l’any passat l’editorial Males Herbes.

Els interessats a votar teniu temps de fer-ho fins a finals de març. El dilluns 2 d’abril, coincidint amb el centè aniversari del naixement de Manuel de Pedrolo (el dia 1), es faran públics els guanyadors al web.

Podeu participar en les votacions aquí.

Etiquetes: