Converses per avançar-se a Sant Jordi

18.04.2018

Converses entre escriptors allunyades de les cues i les aglomeracions del dia de Sant Jordi. Amb aquest esperit, aquesta setmana la Xarxa de Biblioteques i l’oficina Barcelona Ciutat de la Literatura han organitzat el programa “Diàlegs de Sant Jordi” entre els dies 19 i 21 d’abril per avançar-se a l’activitat frenètica de la gran festa del llibre i de la rosa.

Amélie Nothomb durant la seva intervenció a la Biblioteca Carles Rahola | Foto: Martí Albesa

En la segona edició d’aquest programa, hi participaran tant autors locals com internacionals. L’arrencada és el Pregó de la Lectura que se celebra cada any al Saló de Cent de l’Ajuntament, un honor que enguany ha recaigut a l’escriptora madrilenya Almudena Grandes. Grandes tindrà l’oportunitat de lloar els efectes benefactors de la lectura i després obrirà un diàleg amb el periodista i escriptor Antonio G. Iturbe sobre el conjunt de la seva obra i el paper que la lectura i les biblioteques han tingut en la seva vida. En els darrers anys, Barcelona ha tingut com a pregoners de la lectura la parisenca Yasmina Reza, l’italià Claudio Maris, l’irlandès John Banville i l’americana Donna Leon.

Els dos dies següents es traslladaran a l’edifici del Disseny Hub per escoltar els escriptors que dialogaran sobre els llibres que han escrit i els temes que en deriven: l’Àfrica, la literatura fantàstica, la construcció de les identitats nacionals, els fenòmens migratoris i el gènere negre amb tocs d’humor.

El 20 d’abril escalfaran motors per Sant Jordi la belga Amélie Nothomb i el seu traductor Sergi Pàmies. Nothomb té una manera peculiar d’observar la realitat, i pot fer-ho per exemple prenent la mirada dels infants i parlant dels contrastos culturals i de la relectura dels clàssics. El mateix dia pujaran a l’escenari Carme Riera i Najat El Hachmi, moderades per la cronista Olga Merino. Les dues escriptores han tractat les problemàtiques familiars des d’òptiques i gèneres molt diversos. Les dues, de fet, són de generacions diferents i els respectius personatges també són bastant diversos: els personatges temptats per la corrupció que retrata Carme Riera són el contrapunt dels d’El Hachmi.

Albert Sánchez Piñol | Foto Martí Albesa

L’endemà, 21 d’abril, és el plat fort amb tres diàlegs. El primer estarà encapçalat per dos mestres del gènere fantàstic: l’anglès Philip Pullman i Albert Sánchez Piñol. L’escriptor José Eduardo Agualusa i el corresponsal Xavier Aldekoa aportaran una mirada autèntica del continent africà, que ha esdevingut una font inesgotable d’històries. En les seves narracions, Agualusa ofereix una mirada singular amb la qual observar el procés descolonitzador d’Angola. Tancarà les converses l’escriptor basc Fernando Aramburu amb la periodista Anna Guitart. L’actor Fèlix Pons i la periodista Txell Bonet, parella de Jordi Cuixart, llegiran diversos fragments dels autors entrevistats.

A més, el mateix diumenge, el dia abans de Sant Jordi, es viurà la Nit del Drac a la plaça del Rei. Serà una nit per homenatjar grans noms de les lletres catalanes: Maria-Mercè Marçal, Joan Brossa, Manuel de Pedrolo, Montserrat Abelló, Vicent Andrés Estellés i Maria Aurèlia Capmany. L’espectacle està creat per Marc Rosich, compta amb la música de Clara Peya, i hi participen els poetes Josep Pedrals i Maria Sevilla, els cantants Anna Ferrer i Alessio Arena i l’actriu Victòria Pagès.