Contructivo arriba a Hiroshima

4.03.2015

Constructivo és, segons el seu creador Ernesto Collado, “un manifest encès contra l’esterilitat de l’arquitectura moderna i una crítica de la nostra societat i el seu tipus d’edificis”. A qui emparen aquestes construccions ultra-modernes que ens envolten?  I si no protegeixen a ningú, de què serveixen? “Els hem de tirar a terra!” responen en un moment de l’espectacle els protagonistes, dos paletes il·lustrats interpretats pel mateix Collado i Piero Steiner. Després de triomfar a la darrera edició de Fira Tàrrega, Constructivo aterra aquest dijous a la Sala Hiroshima de Barcelona.

Constructivo, de Fundación Ernesto Collado

Constructivo, de Fundación Ernesto Collado

El muntatge, una mena de performance “demolidora per a inversors utòpics”, està basada, de fet, en Luigi i Rafa dos treballadors que es van conèixer a la construcció del Large Hadron Collinder (LGH) del CERN a Ginebra. Units per la necessitat de trobar una manera d’expressar les seves idees sobre la bellesa, la vida i la construcció Luigi i Rafa van començar a gravar-se discutint i jugant conceptes filosòfics i penjar-ho al Youtube. A poc a poc es van anar fent més i més populars dins l’ambient underground de Ginebra i un dia Ernesto Collado els va convidar al Festival MAPA. Va ser llavors quan els va explicar el projecte que ell i Steiner tenien entre mans i si hi volien col·laborar. La resposta dels dos treballadors no es va fer esperar: “El foc de la crisi econòmica està cremant les bases de l’arquitectura moderna. Atiem el foc”. L’objectiu era atacar l’urbanisme del “boom del totxo”, l’arquitectura deshumanitzada, i els que se’n beneficien obligant la població a conviure (o sobreviure) en “edificis extraterrestres”.

Tot bastit, és clar, amb l’habitual sentit de l’humor de Fundación Collado Van Hoestenberghe. El resultat és una performance cap a la utopia, una “ma d’obrà amb profunditat filosòfica” que ens ensenya la poètica de la construcció i ens insta a mirar la realitat del post-boom del totxo amb uns altres ulls, més crítics, més humans.