Contracultura i espai públic

4.03.2015

S’ha inaugurat a l’Arts Santa Mònica dins el cicle ‘Trets enmig del concert’ l’exposició ‘No hi ha espectadors’, una mostra del col·lectiu Democracia que posa en relleu l’ús reivindicatiu del llenguatge a l’espai públic mitjançant una selecció de treballs dels darrers vuit anys en els quals la paraula està carregada d’ideologia i posicionament polític i esdevé eslògan. Es podrà visitar fins al 19 d’abril.

Eat the rich

Eat the rich/ Kill the poor, missatges de la cultura punk que a través d’una acció artística viatgen en limusines intervingudes per Photo Infinity RC matt | Foto: Rodrigo Pereda.

“Intervenir l’espai públic i fer-hi sortir missatges de la contracultura era un dels camins que buscàvem per reivindicar un art actiu i un espectador que defugi la passivitat; que s’allunyi de l’art que només persegueix la bellesa”, destacava ahir Ivan López, membre del col·lectiu artístic Democracia.

A partir de l’anàlisi de l’art Ivan López i Pablo España acosten aquestes realitats artístiques a esferes més allunyades. “Vam triar projectes i col·lectius concrets perquè expressessin la seva veu i l’amplifiquessin a partir d’accions”, afegeix Pablo España. La dissecció de la cultura popular, els missatges procedents del món punk, de l’activisme o de la contracultura penetren en espais que abans eren destinats a lluir només missatges comercials o institucionals.

Un dels col·lectius triats van ser els assentaments il·legals de població a La Cañada Real Galiana (Madrid) i amb ells es va treballar gràficament la idea del desallotjament. Es va dissenyar un logotip ‘Sin Estado’ i es va voler intervenir un territori en el qual l’administració refusa portar a terme qualsevol servei públic. La veu de l’enderrocament, de la desregulació i del territori marginal parla. Noaz ha dissenyat el logotip en un projecte en col·laboració entre Democracia, Todo por la Praxis i Santiago Cirugeda. ‘Sin Estado’ té com a objectiu una intervenció múltiple: arquitectònica i artística. El projecte va aconseguir una subvenció que els artistes van destinar a elaborar la campanya.

“L’emissor, en aquest cas, són els col·lectius i a través d’un treball de disseny gràfic, de fotografia o de performance s’arriba a ocupar un espai públic per amplificar un missatge”, explica la comissària de l’exposició Cèlia del Diego.

Els cartells de Noaz ‘Estado asesino/Libertad para los muertos’ denuncien el feminicidi a Ciudad Juárez. “Aquestes proclames s’argumenten a partir d’una sentència del Tribunal Iberoamericano de Derechos Humanos que condemnava l’estat mexicà com a coresponsable d’aquests assassinats de dones de classe treballadora”, diu Pablo España.

L’exposició també homenatja Fancesc Sabaté i Llopart, a través d’una instal·lació i intervención urbana. Hi veiem samarretes amb el missatge “La millor lluita és la que es fa sense esperança” i la imatge d’una arma. El guerriller antifranquista hi és present a través de la simbologia i de les seves paraules, defensant la memòria històrica i recordant la lluita armada contra la dictadura.