Conèixer l’ós bru: una proposta

25.07.2018

El Goiat és l’ós més famós de Catalunya: s’ha aficionat a menjar bestiar i això està creant malestar entre els ramaders dels Pirineus. Últimament en sentim a parlar molt a les notícies. I prou que pararia d’engolir animals de pastura, el Goiat, si sabés que la seva golafreria és contraproductiva: està posant en entredit el pla de reintroducció de l’ós bru a Catalunya, una iniciativa que va començar l’any 2014 dins del projecte europeu LIFE+ Piroslife.

Però aquesta no és una columna sobre óssos; aquí normalment parlem de museus. I això vull explicar-vos també avui, perquè no fa gaire vaig visitar la zona i la meva sorpresa va ser descobrir la Casa de l’Ós Bru dels Pirineus, un centre d’interpretació i alhora d’informació de la vida i el comportament d’aquest animal. El que més gratament em va sorprendre no és que hi hagués una institució així a Isil, un poble que té només una vuitantena d’habitants, sinó la manera com estava conformada la seva exposició permanent.

La Casa de l’Ós Bru està molt pensada pel públic familiar i també per les visites escolars. Hi ha una planta especialment adaptada pels menuts, on tot el que s’ensenya impedeix la passivitat del visitant: pots posar les mans dins d’unes caixes on hi ha pèl i jugar a descobrir quin d’aquells rastres és d’un ós; pots pujar sobre una balança i veure quan et falta per arribar a pesar tant com aquest animal; pots entrar dins d’una cova on hi ha un ós dormint, i fins i tot pots omplir el carro de la compra amb el menjar que la bèstia consumirà a l’estiu, o a l’hivern, o a la primavera. Qui diu que els museus petits no tenen marge per ser interactius!

A més, la Casa de l’Ós Bru acull diferents cursos per persones que vulguin especialitzar-se amb el tema o explorar la flora i la fauna del territori. Qui tingui sort, els farà amb Montse Ballbé i Francesc Rodríguez, experts que fa temps que treballen en aquest camp i que difonen el seu coneixement des de la passió, de vegades coordinats per Manel Ibañez, de la Universitat de Lleida.

Aquest estiu, si esteu per la zona o si podeu atansar-vos-hi, no teniu excusa. Almenys així, quan mireu les notícies i sentiu les discussions entre defensors i detractors de la reintroducció de l’ós bru a casa nostra, tindreu més eines per arribar vosaltres mateixos a una conclusió. I no és l’adquisició de coneixement i de capacitat crítica, al cap i a la fi, l’objectiu d’un museu? Goiat, Goiat, en quin embolic t’has posat.