Contes del món, un llibre fet per infants i joves

7.05.2012

Jordi Tonietti, animador professional, en una Diada dels Contes del Món

 

Les noves tecnologies s’uneixen a la cultura popular de tradició oral en el “Concurs de Podcast – Contes del Món”. Es tracta d’una iniciativa on infants i joves d’arreu dels Països Catalans escriuen, enregistren i il·lustren contes provinents de pobles del Sud. Enguany, en la seva tercera edició, hi han participat més de 1.700 alumnes de 46 centres educatius amb un total de 162 històries dels cinc continents. Tots els podcast estan disponibles al web del concurs: www.contesdelmon.org.
Per tal de que aquest material transcendeixi més enllà de l’esfera virtual, l’organització publica el Llibre i Disc dels Contes del Món, amb els 24 contes escollits a partir d’una votació popular i de la resolució d’un jurat format per professionals de la ràdio i la comunicació. Per a l’edició del tercer Llibre i Disc, i davant la manca de suport públic (tal i com s’havien finançat les anteriors edicions), l’organització ha iniciat una campanya de micromecenatge a través de Verkami sota el títol “Infants i joves són els autors del Llibre i Disc de contesdelmon.org”. Per ara, dels 5.000 euros necessaris per finançar la proposta, se n’han aconseguit 500 i queden poc menys de quinze dies per fer aportacions. D’assolir l’objectiu, aquesta obra col·lectiva s’editarà en paper.

Alumnes de 6è de Primària de l’Escola Ignasi Iglesias de Tordera preparant el podcast

El “Concurs de Podcast – Contes del Món” està impulsat per l’Associació COMSOC – Comunicació Social, una entitat que treballa amb l’objectiu de socialitzar la comunicació. El projecte pretén que infants i joves siguin emissors i receptors de cultura, tot usant les noves tecnologies de la informació i la comunicació, especialment les referides al mitjà radiofònic. A banda de constituir un material didàctic per a les escoles, doncs es pot treballar el podcast des de diferents matèries, el concurs és un eina integradora on els petits posen en comú les històries ancestrals trameses de generació en generació. Així, el projecte redefineix el conte com a transmissor de valors. De la present edició destaquen històries com la de “El brocat de seda”, una narració provinent de la Xina que ens ensenya a buscar la felicitat sense deixar-nos enlluernar per les coses materials, i que ha estat enregistrat i il·lustrat per nens de 3r i 4t d’ESO de l’Institut Ernest Lluch de Barcelona. O el conte “Dos óssos ben diferents”, d’alumnes de 4t de Primària de l’Escola El Sitjar de Linyola, que explica que ser diferent no és pas dolent, sinó enriquidor. De la segona edició també sorgeixen grans històries, com la de “Aidni, el camí cap a la pau”, un conte dels alumnes de 3r de Primària de l’Escola Daniel Mangrané de Tortosa, que sintetitza el missatge de Mahatma Gandhi en 4 minuts.
El concurs genera múltiples complicitats en xarxa, també fora de la comunitat educativa. Les anomenades “ràdios amigues”, més de vint emissores de tot el territori de parla catalana, emeten els contes participants en diversos programes. El projecte també estableix sinèrgies amb animadors infantils i celebra les Diades dels Contes del Món, l’espectacle on les històries participants al concurs són contades per professionals.

Etiquetes: