Compte enrere per l’Embarrat

19.05.2019

L’Embarrat 2019, el Festival de Creació Contemporània de Tàrrega, exhibirà els dies 24 i 25 de maig una vintena de projectes artístics sobre el concepte de progrés. El certamen, que tindrà lloc al Museu Trepat, comptarà amb la participació d’artistes internacionals i es completarà amb un cicle audiovisual, accions performatives i un ampli programa musical. El Petit de Cal Eril estrenarà a la capital de l’Urgell la gira de presentació del nou treball.

El Festival Embarra’t té lloc a Tàrrega | Foto: Chiara Fabro

Tàrrega celebrarà el divendres 24 i el dissabte 25 de maig la 6a edició de l’Embarrat – Festival de Creació Contemporània. El Museu Trepat de la capital de l’Urgell exhibirà una vintena de treballs d’artistes contemporanis dins l’exposició central anomenada La Gran Màquina VI. El videoart, la fotografia, el dibuix o les instal·lacions són algunes de les disciplines artístiques que hi participaran, sempre des d’un prisma radical i d’avantguarda. La convocatòria prèvia va rebre gairebé 200 propostes, de les quals se n’han seleccionat 20.

Jesús Vilamajó, director del festival, amb la col·laboració de Cèlia del Diego, directora del Centre d’Art La Panera de Lleida i comissària convidada, proposen enguany una reflexió sobre el concepte de progrés. Així, els artistes seleccionats procedeixen de comarques de Lleida, Girona i Barcelona; punts de l’Estat com Madrid, País Basc o l’Aragó; i en l’àmbit internacional, des de Regne Unit, Argentina, Portugal i França. En aquesta edició, a més, es recupera el Premi Embarrat – Museu Trepat i es manté el Premi Embarrat – Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), als quals optaran les propostes artístiques seleccionades per a La Gran Màquina VI, exposició que romandrà oberta fins al 28 de maig.

Vilamajó manifesta que des de l’Embarrat “volem promoure entre la societat el pensament, l’art, el patrimoni i el territori, deixant un pòsit que perduri en el temps”. Per la seva part, Montse Balcells, responsable de producció del festival, subratlla l’oferta musical del programa, “amb la qual també fomentarem la reflexió apostant per creadors menys convencionals”. La música comptarà amb El Petit de Cal Eril, el cantautor de Guissona estrenarà a la Nau 5 de l’Embarrat la gira del seu nou disc, Energia fosca (dissabte 25, 23:30h). D’altra banda, el regidor de Cultura, Raül Palacios, recorda que l’Embarrat “és una proposta referent, consolidada i vigent ja que la societat necessita espais de reflexió i pensament”.

Nou cicle audiovisual i accions performatives

Com a novetat, la Nau 18 del Museu Trepat acollirà el cicle audiovisual STOP. Sobreexposició amb projeccions contínues que, a través del llenguatge audiovisual, busquen activar el pensament crític i analitzar la realitat. El cicle inclourà la conferència Condemnats al progrés (dissabte 25, 18h) amb el realitzador, editor i crític cultural Félix Pérez-Hita. Destaquen també les accions performatives a càrrec d’artistes de La Gran Màquina VI, com Laura Bergillos i la performance Espirando, de durada indeterminada, acció on la improductivitat és l’objectiu i on desfilar un fil és l’origen; o l’artista portuguès Nuno Carvalho, que realitzarà la performance En.construcción, una obra que s’anirà transformant.

Concerts, vermut electrònic, DJ

En aquesta edició, les propostes musicals ens mostraran aquesta disciplina artística des de diferents angles i formes. El divendres 24 tindrà lloc el concert audiovisual de Sara Fontán (violí) i Anna Irina Russell (visuals) i la performance de Marc Vilanova, artista de La Gran Màquina VI, que interactuarà amb una instal·lació de saxofons. Dissabte 25 és el torn del vermut electrònic amb el toc tropical de Sonido Tupinamba. L’última actuació musical de l’Embarrat anirà a càrrec d’El Petit de Cal Eril, que arranca la gira del nou disc Energia Fosca en el marc del festival. El primer concert de la nova gira d’aquesta banda tindrà lloc dissabte a les 23.30 h a la singular Nau 5 de Cal Trepat. La programació musical es completa amb els dj LoBepo, Txivirú i Grozza, que ompliran de música la zona exterior del museu on com cada any es comptarà amb servei de bar i foodtrucks.

Petit Embarrat

Per tercer any, l’Embarrat aposta per reunir el públic familiar i el convida a passar estones de creativitat i distensió amb diverses activitats. Durant tot el dissabte tindrà lloc el taller Estampem el Progrés, on es dissenyarà una proposta artística utilitzant els tampons d’estampació originals de les peces de recanvis de les màquines Trepat. També en família es podrà construir una Càmera fotogràfica definitiva, a càrrec de Solaç, amb materials reciclables i reciclats.

Visites guiades properes

L’edició comptarà amb un nou format de visita per aproximar el públic a les obres de l’exposició La Gran Màquina VI, les “visites a demanda”, posant a disposició del públic visites personalitzades o una explicació més planera sobre les obres, per tal que l’art arribi a tots els públics amb un llenguatge artístic proper. El festival oferirà també les visites guiades regulars durant el divendres i dissabte. Com també és habitual, qui ho desitgi pot fer la visita per lliure durant els dos dies de festival. Altres visites guiades tindran lloc el diumenge 26 a les 19 h, dilluns 27 i dimarts 28 a les 20 h.

L’Embarrat és un festival organitzat per Ajuntament de Tàrrega i Museu Fàbrica J. Trepat de Tàrrega, amb la col·laboració de Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Lleida, Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Centre d’Art La Panera de Lleida i Festival Panoràmic de Granollers.

Podeu consultar tota la programació al web de l’Embarrat.