Compte enrere pel Festival Internacional de Cinema d’Autor

5.04.2014

El certamen D’A, que consagra el millor cinema independent i d’autor del moment actual, i que encara roman inèdit a les nostres pantalles, ha anunciat que la present edició retorna puntual a la seva cita primaveral, entre els dies 25 d’abril i el 4 de maig d’enguany. El festival confirma un any més les sales habituals d’exhibició, com són els cinemes Aribau Club, la Filmoteca o el CCCB, i també presenta els seus cartells promocionals i els primers continguts.

 

El director quebequès Denis Côté, protagonista de la Retrospectiva del Festival D'A 2014

 

El D’A 2014 donarà el seu tret de sortida amb la pel·lícula inaugural Un castillo en Italia de la directora i actriu Valeria Bruni Tedeschi. Aquesta cinta, que va competir en la secció oficial del passat Festival de Cannes, és una estranya i desconcertant proposta que explica en clau de tragicomèdia la decadència d’una boja família. La pel·lícula està interpretada per la mateixa directora al costat de Louis Garrel, Filippo Timi i la mateixa mare de la directora, Marisa Bruni Tedeschi.

A la secció estrella, Direccions, dedicada als cineastes internacionals de renom inqüestionable s’ha programat La jalousie (2013) del francès Philippe Garrel o la vencedora amb el Gran Premi Especial del Jurat del Festival de Venècia de Stray dogs (2013) del taiwanès Tsai Ming-Liang. I a la secció Talents consagrada els autors novells i joves promeses, es projectarà Los posibles (2013)de l’argentí Santiago Mitre– el director de El estudiante– i Juan Onofri Barbato o Luton (2013)del grec Michalis Konstantatos.

La retrospectiva d’enguany estarà dedicada al cineasta quebequès Denis Côté, un director especialitzat en barrejar documental i ficció en les seves agosarades propostes i que l’han fet guanyar el guardó Alfred Bauer al Festival de Berlín gràcies a Vic + Flo ont vu un ours (2013). Aquesta retrospectiva complerta de la seva filmografia i organitzada conjuntament amb la Filmoteca de Catalunya, comptarà amb la presència del mateix director que presentarà en primícia a casa nostra la seva darrera pel·lícula, Que ta joie demeure (2014)

El festival, fidel al seu esperit de donar suport a la creativitat en totes les seves manifestacions audiovisuals, dedicarà una nova secció coordinada pel crític Carlos Losilla, Un impuls col·lectiu, precisament per a donar cabuda a aquelles abundants propostes que a nivell estatal repensen i reformulen les maneres de contar les històries i/o el seu tractament. Entre les cintes anunciades trobem el documental censurat, i finalment alliberat, Edificio España de Víctor Moreno; la producció d’Isaki Lacuesta Sobre la marxa de Jordi Morató i projectada al recent Festival de Rotterdam; o Las aventures de Lily Ojos de Gato de Yonay Boix.

Retrobem de nou l’apartat, Autoria catalana, una imprescindible seccióque contribueix a donar major visibilitat a aquell cinema més arriscat del nostre àmbit local, i entre les seves propostes cal destacar l’estrena absoluta de la primera i fascinant pel·lícula de ficció del productor i director Lluís Miñarro Stella cadente que s’acosta sense prejudicis i amb tota llibertat al breu reialme d’Amadeu de Savoia.