Comprem la Monumental!

26.10.2016

Comprem la Monumental, fem una gran recol·lecta popular per aconseguir comprar la plaça de bous de la Monumental de Barcelona i convertir-la en la Gran Biblioteca de Barcelona. Aquesta gran biblioteca inclouria també tota una sèrie d’instal·lacions culturals de Catalunya que ara estan disperses per la ciutat i pel país. Convertim la plaça Monumental en un gran centre cultural dedicat als llibres i la lectura, a les arts, a la dansa, a la fotografia, al debat, al pensament i a l’alegria de ser ciutadans cultes i gaudir d’un equipament cultural excepcional i obert també a la nova cultura digital que ja s’està imposant en aquest segle que ara encetem.

Plaça Monumental de Barcelona

Plaça Monumental de Barcelona

Deixem de pensar i debatre sobre aquell ministre de Cultura, de nom Wert, que va portar al Tribunal Constitucional espanyol una decisió del nostre Parlament a petició de milers de ciutadans que van recollir signatures demanant que s’aturés el maltractament dels animals, per cert, demanda cívica que expressa un nivell cultural extraordinari. Deixem de pensar cada dia en el Tribunal Constitucional de l’estat espanyol, si us plau!. Ja sabíem que la resolució que ara s’ha produït no és només perquè aquest tribunal serveix als governs de torn, sinó perquè les lleis, en general, sempre van darrera de les iniciatives de la gent i de la societat. Les lleis mai són capdavanteres ni visionaries de res, i menys dels canvis culturals, sinó que legislen i posen ordre, per dir-ho d’alguna manera, al que la societat ja ha creat i consolidat. Construïm doncs una nova cultura damunt on es feia una antiga cultura basada en el maltractament dels animals. Amb aquesta proposta segur que aixecarem el nivell cívic i cultural de la gent i d’aquest país.

La plaça de bous de la Monumental és un edifici del final del modernisme construït per l’arquitecte Manuel Joaquim Raspall l’any 1914. En el seu dia portava el nom de “L’esport” i més endavant ja es va dir “Monumental”. L’edifici ocupa, segurament, el solar més preuat de l’Eixample de la ciutat de Barcelona amb una superfície de 10.000 metres quadrats en la cruïlla Diagonal/Marina i, des de fa molt temps, està pràcticament abandonat i deteriorat i no només perquè ja no es fan las “corridas de toros”, que quan es feien pràcticament no anava ningú i de ben segur que eren deficitàries, sinó que des de fa dècades, l’edifici està quasi abandonat sense cap intervenció ni millora en la seva façana ni instal·lacions interiors. L’interior no és molt interessant arquitectònicament parlant, però la façana d’estil Neomudèjar és força atractiva amb 8 torres imponents de les quals 4 acaben amb uns immensos ous recoberts de ceràmica que ens recorda a Dalí.

En aquest immens espai es podria construir un gran centre no comercial com el que va fer Richard Rogers en la plaça de las “Arenas”, sinó un gran centre cultural. Passat el boom dels centres comercials, per què no s’aposta per un nou centre, aquesta vegada, cultural, obert al barri, a la ciutat i a la seva gent? Un centre cultural on es puguin consumir tot tipus de productes culturals i que pugui estar obert també els caps de setmana i festius. Aquesta hauria de ser l’aposta d’un Ajuntament i d’una alcaldessa que defensa que la ciutat i la cultura han d’estar al servei de la gent i també d’un Govern de la Generalitat que vol construir estructures d’estat. Aquí tenen una oportunitat excepcional per passar a la història de la cultura d’aquest país. Però també tenim l’oportunitat, tots els ciutadans, de passar a la història cultural de Catalunya, aportant el nostre ajut econòmic mitjançant una gran marató per comprar la Monumental i fer, aquesta vegada sí, una monumental Gran Biblioteca de Barcelona i una gran monumental lliçó mundial de civisme i cultura enfront d’una cultura del segle passat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

43 Comentaris
 1. Sí! Una gran idea i un lloc fabulós per fer la Biblioteca amb una gran sala Rodona bellíssima, galeries de lectura i un sostres que deixi veure el cel, oberta les 24 hores a l’estil americà… ohhhhh!

 2. Em sembla perfecte i tinc una amiga que ja va dir-ho. Quan ho engegem? Perquè no esperarem a que ho facin gent que pensen altres coses, no?

 3. Em sembla una gran idea, molt catalana…les grans estructures culturals del nostre país s’han fet sempre gràcies a l’aportació de la gent començant pel palau de la Música. Convertir la Monumental en un centre cultural de referència amb una gran biblioteca, sales de lectura, combinat amb llibreries, papereries,impremtes, espais per als menuts i els joves i els més grans amb activitats és una felicíssima idea. Obrim un VERKAMI? La Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona haurien d’aplanar el camí negociant amb els amos el preu però si es fa una subscripció popular com la que va aixecar el palau o la Sagrada Família ha de quedar clar que qui ho gestioni sigui una entitat mixta: poble+institucions , vigilant-se mútuament.

 4. Es una gran he ideal idea!! Millor pensat impossible!! Si ens ho proposem ho podem aconseguir!!!
  Fem-ho possible!!

 5. Sóc veïna del barri i em semblaria molt bé la proposta si la biblioteca compartís l’espai amb un institut de secundària i la part central quedés descoberta i es convertís en zona verda.

 6. Comprar-la? Exhigim al Govern que la compri! a la Generalitat i al Ajuntament de Barcelona. Que hi dediquin els diners que al 2011 el Ministerio va aprovar per la Biblioteca Provincial de Barcelona! La província fa anys i panys que arrossega el llastre (Barcelona és la única província sense biblioteca provincial que reculli el dipósit legal) i només tenim un pseudo-projecte que es pot allargar més de 10 anys encara. Quan primer s’havia de reformar l’espai del Born tothom hi estava d’acord, no? Doncs reformem la Monumental i donem-li un ús! Els antitaurins contents, i els protaurins també (perque continuarà sent un lloc on s’hi farà cultura). Els llibres hi són, provinents del DL. Només cal rehabilitat l’espai. Som-hi!

 7. Haurie de donar-vos vergonya de publicar les mentides que dieu…abandonada de que? Està perfectament mantinguda per començar a donar espectàcles demà mateix i de que les corrides eren deficitàries de que?…les dos últimes es van esgotar les entrades amb una afluencia de casi 20.000espectadors cada dia.C om podeu afirmar que eren dificitaries si ni tan sols us molesteu en saber quins costos te montar-ne una,és evident que és una publicació antitaurina però s ha de ser professional i dir la veritat.

  • Vergonya t’ hauria de donar a tú. Defensar una tortura, un espectacle per a uns primitius joiosos de veure el patiment i la sang en una mort lenta i dolorosa d’ un altre animal. Ni que aquest “circus romà” donés guanys multimilionaris a quatre feudals inmersos en les seves bàrbares tradicions ho justificaria.

 8. La idea em sembla genial, atès que qualsevol projecte cultural serà sempre benvingut. Que hi hem de col·laborar els ciutadans, doncs endavant, sempre hi quan siguin aportacions a l’adeqüades a cadascú. Ara bé, com molt bé ha dit algun company, haurien de ser les institucions les que s’haurien de mullar. És una oportunitat per demostrar, a banda del rebuig vers els toros, que la cultura és un bé comú per a tots els ciutadans.

 9. Jo soc més de l’opinió de mantenir i conservar en la seva forma i estructura originals els espais i el paissatge, encara que sigui l’urbà. De no refer-lo i reconvertir-lo, així com no saturar-lo de mobiliari, iluminació i senyalització. La Monumental n’és un bon exemple i que amb la seva forma actual pot acollir esdeveniments de caire ben variat. Això si, comprem-lo, gestionem-lo. Avancem en la pràctica de la sobirania en tots els àmbits, en l’empoderament, en la responsabilitat envers els nostres entorns i realitats. En la consciència. Gràcies.

 10. Be fantàstica idea pero els que som de fora per exemple de Sabadell si aportem diners, suposo que tindriem els mateixos drets que una persona de Barcelona

 11. A tot això, sabeu que tanca una biblioteca referent en educació? L’Artur Martorell. Amn una selecció increīble I sembla que no interessa que els ciutadans coneguem aquesta informació.
  Es veu que hi ha un polític ”il.luminat” de torn que no sap que fer-ne amb una biblioteca dins el seu organigrama.
  Penso que estaria bé també lluitar per talque no desaparegui del mapa.

 12. Això! Comencem a revertir les situacions i comprem-la. Construïm la millor biblioteca que puguem i que serveixi d’exemple l’autèntica cultura. El cel blau ens ha de dar la millor llum del món per a llegir.

 13. Cuideu les biblioteques de districte, de barri, d’altres ciutats de Catalunya i no mes macroprojectes per a enchufar-hi mes supergerents xupopterus i llur cohort de palmeros, home!

 14. Tot i que la idea d’una gran biblioteca i d’altres serveis culturals és molt lloable, veig poc viable que és puguji fer en un espai tan gran; a veure qui inverteix avui en dia primer la milionada per recomprar-li i resarcir al Balanyà la inversió feta i després un pojecte arquitectònic que costaria molts milions més i que no tindria retorn econòmic. L’única solució que veig és un us compartit, on un grup inversor privat converteixi la meitat de l’edifici en un hotel a canvi que es comprometi amb l’ajuntament i generalitat a fer els equipaments culturals en l’altra meitat, ja de per si amb molt espai.

 15. Sempre, sempre el respecte per la vida dels animals es un senyal de cultura. Enfortim-la. Endavant abans no vingui un “millonetis” i en faci per lucre propi, qualsevol bajanada.

 16. La idea és bona i molt bonica, però com es fa i gestiona? recollint signatures via change.org i plataforma Crowdfunding solidari per a la cultura, però no de la tauromàquia? A més s’ha de pensar que després ha d’haver una gran inversió motiu pel qual l’administració tindria també que estar involucrada.

 17. El preu són 41 millions d’euros. Un milió de persones posant 50 euros o 500000 posant-ne 100. O menys si hi ha aportacions de la Generalitat o l’Ajuntament. No és impossible. Jo m’hi apunto

 18. M’apunto! I al mig, una gran cúpula i sala de lectura al estil del British Museum, i si es vol, botiga, centre de prèstecs, administració, etc. deixant tots els llibres al cercle exterior.

  Recollir diners… Doncs un Verkami, Kickstarter, Crowfunding, el que fos, seria una manera. Cal fer un projecte clar i ben fet, amb un pressupost realista i sense amiguismes. Em sembla que NO serà pas fàcil, però… d’ul.lusions i somnis em de viure quan les realitats són tan fosques…

  SOM-HI!

 19. Casa meva és ben a prop de la Monumental i sento estusiasme per sumar esforços en aquesta lliçó de civisme. Una biblioteca, espais de lectura… fins i tot espais per a la redacció de continguts culturals! Sigui com sigui, m’hi apunto! (I amb lletra petita us demano que reviseu el text, que té algun error de més!).

 20. L´idea es molt bona i ja teniu 100,-€ meus, pero amb el vostre permis tinc un pensament fa molt temps sobre aquet espai.
  – Barcelona te un problema greu, totom mira cap un altre lloc. Si volem acabar la Sagrada Familia necessitem endorrocar tota una illa del eixample (Mallorca-Valencia/Cerdenya-Marina), potser podriem construir les vivendes necessaries al lloc de la Monumental i respectant la idea de Cerdá a la illa interior fer els equipaments que demaneu.

 21. También podríamos convertir la sede de Junst pel Sí y ERC en una biblioteca, así servirían para algo útil más que para discriminar a una parte de los catalanes.