Compartir el cinema: “L’escola és l’espai que fa possible que tot sigui possible”

21.10.2015

El CCCB ha acollit la jornada “Compartir el cinema”. L’acte ha versat sobre la transmissió del cinema i es troba dins del programa Cinema en curs, que pretén portar aquest art a les escoles i instituts amb l’objectiu d’apropar-lo als joves i explorar les potències pedagògiques de la creació cinematogràfica.

Àlex Navarro, Núria Aidelman i Laia Colell durant la presentació de Cinema en curs | Font: Cinema en curs

Àlex Navarro, Núria Aidelman i Laia Colell durant la presentació de Cinema en curs | Font: Cinema en curs

El CCCB encara no ha obert les seves portes però una munió de persones ja espera a la porta. Són majoritàriament dones, i moltes es coneixen entre si. La jornada “Compartir el cinema” no comença fins a les 10:30, però les organitzadores han demanat a la gent que vingui mitja hora abans. Elles mateixes se sorprenen de la puntualitat dels assistents: “Oh, que bé que hagueu vingut a les 10!” i “Carai, que puntuals!” són frases recurrents. La presentació de l’acte pot començar a les 10:30 sense cap mena de retard. A dalt de l’escenari la Núria Aidelman, la Laia Colell i l’Àlex Navarro es preparen per parlar. Elles són les directores de la iniciativa Cinema en curs, una organització que pretén portar la pedagogia del cinema a escoles i instituts, i que avui organitza la jornada “Compartir el cinema”; i l’Àlex Navarro és el coordinador d’Europa Creativa Desk-MEDIA de Catalunya, un programa de la Unió Europea que dóna suport als sectors audiovisual i cultural.

Navarro destaca la “vessant acadèmica, lúdica i celebrativa” d’aquesta jornada del cinema  i explica el projecte d’Europa Creativa Desk-MEDIA, que, entre d’altres temes, vol fomentar el desenvolupament de noves audiències i educació en la imatge. Precisament això és el que pretenen la Núria Aidelman i la Laia Colell amb el seu projecte, com elles mateixes expliquen: “Cinema en curs i MEDIA iniciem el diàleg a finals del 2013 arran de la publicació d’unes noves línies d’ajut d’Europa Creativa MEDIA en l’àmbit del Desenvolupament d’Audiències. Vam donar forma al projecte ‘Moving Cinema’ i vam obtenir un dels catorze ajuts europeus que es van concedir pel curs 2014-2015.  Actualment seguim desenvolupant el projecte i comptem per segona edició amb el suport d’Europa Creativa”. Les dues presenten la jornada tot recordant que fa deu anys estaven a punt de començar la primera edició del projecte. La Núria agraeix l’ajuda del públic i de totes les persones que han participat en la iniciativa al llarg dels anys, tot destacant el plaer de poder fer actes com aquest: “Tots tenim més en comú del que pensem que tenim”. El cinema, l’escola, la confiança, el fet d’ensenyar i aprendre; tot conforma una base perfecta per a Cinema en curs. Deu anys enrere es definien com a membres d’una comunitat de desig, i avui encara ho fan. “L’escola és l’espai que fa possible que tot sigui possible”, diu la Laia Colell. El tema sobre el que versarà tota la diada és la transmissió del cinema.

La jornada compta amb diferents conferenciants i es divideix en dues parts. En la primera es tracta la concepció del cinema des del punt de vista de diversos cineastes, i en la segona es fa una aproximació a la relació entre cinema i educació. La sala del CCCB dedicada a aquest acte es queda petita, i mentre alguns assistents opten o bé per seure al terra o bé per posar més cadires darrere de les butaques plenes, d’altres ja no poden entrar. Un dels cineastes convidats és José Luis Guerin, professor, guionista i director de cinema català. Durant la seva intervenció, Guerin destaca la feina de Cinema en curs perquè “garanteix que hi haurà espectadors”. I és que el cineasta insisteix que avui dia hi ha molts cineastes però pocs espectadors; igual que hi ha moltes escoles de cinema però pocs cinemes. José Luis Guerin ensenya diferents escenes de pel·lícules que l’han marcat, tot reivindicant la necessitat de tenir referents. Relacionant-ho amb el tema de l’educació, diu: “A l’escola els mestres et venien imposats, i al cinema els mestres te’ls has d’anar buscant”.

José Luis Guerin durant la seva conferència sobre el cinema | Font: Cinema en curs

José Luis Guerin durant la seva conferència sobre el cinema | Font: Cinema en curs

La transmissió del cinema és el tema principal de la jornada. La Núria Aidelman i la Laia Colell expliquen que el van escollir perquè “reflexionem molt sobre els modes de transmissió, sobre com acompanyar el procés d’aprenentatge dels alumnes, sobre com transmetre l’estima i el gaudi pel cinema, sobre les metodologies que fan que el cinema pugui posar en joc potències pedagògiques de gran importància per a l’escola i l’institut”. L’acte va reunir cineastes com Mercedes Álvarez, Isaki Lacuesta o Javier Rebollo, i docents com Miguel Ángel Baeta o Carme Congos. La Laia, la Núria i les altres organitzadores, que s’uneixen sota el nom A Bao A Qu, creuen que han aconseguit reunir persones provinents d’àmbits molts diversos i en moments molt diferents de la seva trajectòria personal i vital: mestres, professors d’institut, professors de secundària, cineastes, estudiants… El balanç que fan de l’esdeveniment és molt positiu: “El retorn per part dels assistents ha sigut entusiasta. Ha sigut una jornada molt rica en reflexions, en transmissió de coneixements i de passions, de diàlegs, de descobertes; i, alhora, una celebració molt bonica del projecte perquè ha respost veritablement al títol de la jornada, ‘Compartir el cinema’”. Perquè tal com van demostrar els espectadors, compartir no coneix d’edats, d’experiència o de professió. I menys si el que es comparteix és cinema.