Commemoració dels 80 anys de l’inici de la Guerra Civil

15.07.2016

Aviat farà 80 anys de l’inici de la Guerra Civil Espanyola, un episodi que va capgirar el rumb històric d’aquest país. Catalunya prepara una sèrie d’actes per commemorar aquell 18 de juliol de 1936.

Imatge acolorida d'un combatent republicà en l'acte celebrat pel CADCI en homenatge a Jaume Compte, caigut el 6 d'octubre de 1934. Barcelona, 6 d'octubre de 1937 © ANC

Imatge acolorida d’un combatent republicà en l’acte celebrat pel CADCI en homenatge a Jaume Compte, caigut el 6 d’octubre de 1934. Barcelona, 6 d’octubre de 1937 © ANC

El 14 d’abril de 1931 va inundar els carrers del país d’esperança. Els nous canvis polítics i socials que s’anunciaven semblaven imminents. Tanmateix, es tractava d’una esperança fràgil que va anar omplint-se d’incerteses. Al temps que creixien les desavinences arreu del país, l’esperit joiós dels primers anys es va anar esvanint fins que un dia de juliol va marcar l’inici de la fi republicana.

Després del pronunciamiento militar al Protectorat marroquí, les diverses conspiracions de cop d’estat van esdevenir una realitat en l’Espanya del 18 de juliol de 1936. En alguns sectors del territori, les guarnicions militars van gaudir de victòries fermes, tot i que els fracassos per controlar les principals ciutats van ésser evidents. Sense un triomf clar en cap dels dos bàndols, des dels primers dies, el territori va quedar dividit en dues Espanyes ben diferenciades. El triomf ràpid i homogeni que havia planificat la dreta espanyola, amb l’objectiu de posar punt i final al govern del Front Popular, es va convertir en una guerra de gairebé tres anys.

Les tropes nacionals pretenien aïllar Madrid de la resta del territori i per això les primeres batalles es van concentrar a l’entorn de la capital. Fracassada aquesta estratègia, el nord es va convertir en l’objectiu del General Franco. Havent guanyat gran part del país, els sollevats iniciaren una important ofensiva al front d’Aragó. Entre el juliol i el novembre del 38, el conflicte es va centrar en el combat més llarg i decisiu de tota la guerra: la batalla de l’Ebre. El desenllaç va desunir la zona republicana i va permetre l’ofensiva dels nacionals sobre Catalunya. La República tenia els dies comptats. “Cautivo y desarmado el ejército rojo”, el Caudillo d’Espanya va declarar la guerra acabada l’1 d’abril de 1939 des de Burgos. Començava el llarg silenci del franquisme.

Aquests dies, a punt de celebrar els 80 anys de l’inici de la Guerra Civil, el 18 de juliol de 1936, Catalunya es prepara per fer memòria des fets del 36 i homenatjar la lluita catalana en el conflicte.

L’últim assaig

El projecte de commemoració dels 80 anys de l’inici de la Guerra Civil impulsat pel Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat pretén recordar l’aixecament militar del 1936 contra la Segona República i homenatjar les persones que van patir els seus efectes. En l’acte de presentació celebrat a la plaça Sant Felip Neri, el conseller Romeva va denunciar l’amnèsia col·lectiva envers aquest passat que ha imperat des del franquisme i la transició, afirmant que cal acabar amb la “institucionalització de la desmemòria” injusta i perjudicial tant per les víctimes com per les generacions presents i futures. Des de Cataunya, la commemoració busca fer justícia en el present a la memòria de la Guerra Civil i també donar suport solidari als conflictes encara vius avui en dia.

Imatge_1c

Logotip corporatiu del projecte commemoratiu de la Generalitat.

El programa d’activitats dels 80 anys de la Guerra Civil, impulsat amb la col·laboració d’administracions locals, institucions de memòria històrica i universitats catalanes, entre d’altres, inclou diversos actes commemoratius que abastaran tot el territori català i també tindrà caràcter internacional, amb exposicions, conferències, jornades i homenatges a diferents països europeus.

“L’últim assaig” és com s’anomena l’acte institucional d’inauguració del projecte, que es celebrarà el dilluns 18 de juliol a les 19.30h al Palau de la Música Catalana. L’acte, en què participaran les institucions i entitats del país, serà un homenatge a totes les persones que van patir els estralls de la guerra, i també a la figura de Pau Casals i al seu paper durant aquella jornada del 1936, com a reivindicació dels valors universals de pau, justícia i reparació.

“Jo vull la pau, però no vull l’oblit”

Un cop esdevingut el cop militar del juliol de 1936, organitzacions obreres i homes i dones sense filiació expressa, amb el suport de la Guàrdia Civil i altres forces lleials a la República, van aconseguir la victòria sobre els colpistes a Barcelona. 80 anys després de la lluita de tots aquests ciutadans anònims, l’Ajuntament de la ciutat, a través del Comissionat de Programes de Memòria, ha organitzat diversos actes de caràcter obert per tots els districtes barcelonins. A més d’homenatjar la lluita popular i igualitària de Barcelona a favor dels drets socials i nacionals assolits, la iniciativa vol emfatitzar la importància de la memòria dels fets passats i ho fa ajudant-se del següent vers del poeta Màrius Torres: “Jo vull la pau, però no vull l’oblit” (1942). Els diversos esdeveniments del conflicte bèl·lic han arribat fins avui en dia i continuaran estant presents en la identitat de Barcelona.

Imatge_2_c

“Jo vull la pau, però no vull l’oblit”, vers de Màrius Torres i lema del projecte commemoratiu de l’Ajuntament.

L’acte central de commemoració serà el 18 de juliol i tindrà lloc de forma simultània a tots els districtes de la ciutat. A les 19.30h, es recitaran els versos de l’“Oda a Barcelona”, creada per Pere Quart (Joan Oliver), i així s’invocarà la Barcelona revolucionària del 36. Tot seguit, diverses formacions musicals de la ciutat interpretaran l’“Oda a l’alegria” de Ludwig van Beethoven, que Pau Casals no va poder interpretar com tenia previst durant l’Olimpíada Popular i que va prometre “tocar-la de nou quan hi hagués pau”.

Una altra acció rellevant que ha organitzat l’Ajuntament per commemorar aquests 80 anys és la col·locació, el proper dia 19 de juliol, d’un total de deu lones repartides per diferents espais de Barcelona que estaran penjades fins al dia 29. “Barcelona in memoriam 19.07.1936 – 19.07.2016” és el text que figurarà en aquestes lones, juntament amb el vers de Màrius Torres que hem citat anteriorment.

Podeu seguir totes les activitats a través de les xarxes socials amb les etiquetes #80guerracivil #bcn1936.

Deu activitats destacades

– “Experiència Centelles. Especial 80 aniversari”. Itinerari pels escenaris de les fotografies d’Agustí Centelles fetes durant les primeres hores de la Guerra Civil. Diumenge 17 de juliol a les 10h (cal inscripció prèvia).

– “La victòria contra el feixisme. Barcelona 1936. 80 anys de la Guerra Civil espanyola”. Jornada organitzada pel Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya i l’Observatori Europeu de Memòries. Dilluns 18 de juliol de 10 a 13h (cal confirmació). Aula Capella de la Universitat de Barcelona.

Acte d’homenatge als diputats i treballadors del Parlament de Catalunya que foren víctimes del règim franquista. Dimarts 19 de juliol a les 18h (ca inscripció prèvia). Palau del Parlament de Catalunya.

– “Música en temps de guerra”. Aquesta vetllada pretén mostrar el ric panorama musical de Barcelona durant els anys de la Guerra Civil, tot acompanyant-lo de la lectura de textos sobre el conflicte. Dimarts 19 de juliol a les 19h (cal reserva prèvia). Refugi 307 del MUHBA.

– “Les guerres civils a l’època contemporània”. Col·loqui Internacional Walter Benjamin 2016. Divendres 30 de setembre, i dissabte 1 i diumenge 2 d’octubre. Portbou (diversos espais).

– “A 80 anys del cop d’Estat de Franco. La Generalitat de Catalunya i La Guerra Civil (1936-1939)”. Simposi orgnaitzat amb l’objectiu d’analitzar el paper de la Generalitat de Catalunya durant el conflicte. Dijous 1, divendres 2 i dissabte 3 de desembre. Sala Pere Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans de Barcelona.

– “En record de l’Exili”. Trobada amb reunió d’entitats memorialistes i itinerari pels camis de l’Exili. Divendres 3 i dissabte 4 de febrer de 2017. Museu Memorial de l’Exili de La Jonquera.

– “Les veus de les dones: guerra civil, franquisme i transició”. Exposició que pretén il·lustrat el paper imprescindible de les dones durant moments tan crucials de la nostra història com són la guerra civil, el franquisme i la transició a la democràcia. Del 5 de maig al 31 d’octubre. Vestíbul de l’Arxiu Històric de Barcelona.

– “Els jocs oblidats. L’Olimpíada Popular del 36”. Exposició que presenta l’Olimpíada Popular que s’havia de celebrar durant la setmana del 19 al 26 de juliol de 1936 a Barcelona. Del 8 al 29 de juliol. Vestíbul de CCOO de Catalunya.

– “Fu la Spagna. La mirada de Mussolini sobre la Guerra Civil Espanyola”. Exposició de fotografies de diverses col·leccions privades conservades a l’Arxiu Provincial de Bolzano. De l’1 de novembre de 2016 al 28 de febrer de 2017. Museu d’Història de Catalunya (Barcelona).

Consulteu el llistat complet d’activitats al web de L’Avenç.