Albert Quesada. Com ressignificar el flamenc

18.03.2019

Cèl·lula és una estructura flexible per a la creació, la transmissió contínua i el desenvolupament de la dansa: convida i acull coreògrafs i intèrprets, i té com a objectiu facilitar i produir creacions de diversos formats. Els projectes Cèl·lula es proposen d’impulsar laboratoris de recerca i transmissió de tècniques i metodologies de treball, a la vegada que pretenen proposar maneres de compartir i fer sostenible la creació. Aquesta primera edició, Flamingos, es presenta del 21 al 24 de març a la sala MAC del Mercat de les Flors en el marc de la Quinzena Metropolitana de Dansa. 

Flamingos © Alfred Mauve

A Flamingos, Albert Quesada aprofundeix en la recerca sobre el flamenc —des de les seves múltiples derives i complexitats— amb “la intenció de trobar l’origen mateix del moviment i del cant”. La seva fita és clara: descobrir el motor del flamenc i transmutar-lo, així, a diversos cossos i músiques per tal de crear un sentit nou. Una alternativa diferent. Comença, aquest desplaçament, amb Carmen Amaya al mig d’una escena de John Waters. I s’hi afegeixen, a continuació, la mescla híbrida de música, vestuari i imaginari pop. Tot dirigit cap a una pregunta que travessa el discurs: quin és el nostre propi flamenc? La corporalitat dels vuit intèrprets es configura a través de la celebració, però emmarcada, això sí, en un muntatge que primer es volia coherent i estable per resistir la crítica, però que va derivar en una forma d’entendre el moviment i la coreografia no referencials, és a dir, no amb la voluntat de fer entendre les coses, sinó amb la voluntat de subvertir-les i fer-les trontollar.

El que vol Quesada, doncs, és construir una lògica que destrueixi, i que posi en entredit allò que sembla inqüestionable: infiltrar-se en les estructures que pretenen aportar estabilitat per corcar-les des de dins. Al ritme del flamenc. Dirigir-se, a poc a poc, cap al caos —és així com hauria de ser l’art, reivindica Quesada, caòtic. Apostar per la destrucció. D’aquesta manera s’alça la primera cèl·lula: destrucció a l’escenari, i que la comprensió vingui després, quan l’espectador digereix allò que ha vist fora del teatre. Igualment, l’art: començar amb el desballestament i que, posteriorment, pugui albirar-se la construcció d’alguna cosa. D’alguna cosa nova.

Podeu comprar entrades per aquest espectacle al web del Mercat del les Flors.