Com està el pati…

4.05.2014

Enguany a Palafrugell s’ha tornat a vestir de flors i violes. I aquesta vegada ho han petat. El grafit d’Enric Farrés ha estat un catalitzador. El seu mural, ortogràficament irreverent, ha demostrat que el país també pensa de vegades en Palafrugell. L’article de David Parreño publicat en aquest mateix diari ara fa una mica més d’una setmana es va viralitzar de manera vertiginosa (en part també gràcies als retuits de @CarmeFenoll i @trazzto) i la notícia es va escampar per terra, mar i aire, premsa, ràdio i televisió.

 

Instal·lació d'Enric Iglesias al porxo del mercat de Palafrugell | Foto de David Serrano

La festa dels patis ha estat un èxit. El comissari Cyril Torres, artista barceloní afincat a l’Empordà, i del qual també hem parlat a Núvol, m’explica al Fraternal de Palafrugell que engalanat un pati no és ben bé com muntar una exposició, ni tampoc és comparable a fer les festes de Gràcia. “Són ocupacions de l’espai, que s’han fet amb un pressupost ajustat. En cada cas ens ha preocupat el contingut, que amb la instal·lació se’ns expliqués alguna cosa.”. Al Porxo del Mercat, al costat del mercat del peix, l’artista Enric Iglesias ha engalanat el sostre de la porxada amb una obra estil Miquel Barceló. “Ha enfonsat el mercat sota el mar i ens obliga a aixecar els ulls per submergir-nos enmig d’una mola de peix” diu Torres. “La gent de Palafrugell està encantada amb aquesta aèria explosió de colors i ja demana a l’Ajuntament que aquesta instal·lació sigui permanent. Pensa que aquesta obra s’ha fet gràcies a la col·laboració desinteressada d’empreses i de gent del poble. Un hi ha posat una grua, un altre un elevador, etc. Si més no, quedarà a l’imaginari de la gent”.

Al Fraternal, autèntic pulmó social de Palagrufell, Cyril Torres ha convertit la sala de ball en el Cine Galerías, una sala de projecció d’època en el qual s’hi han pogut veure documentals, sí, pel·lícules de veritat, com Ferida arrel, un film sobre Maria Mercè Marçal o també el documental ‘Jordi Boy, operador i amant del cine’, un homenatge a una figura que aviat serà llegendària a Palafrugell. Jordi Boy ha estat durant anys i panys l’encarregat del cinema del poble, i ara s’acaba de jubilar després de dècades de vendre tiquets i passar pel·lis. “És com el cinema Paradiso de Palafrugell, una història que es repeteix en molts pobles de la nostra geografia”.

Al pati de la biblioteca l’artista floral Laia Garroset hi ha exposat escultures vegetals que formen part del dia a dia i ens posen en contacte amb la natura més refinada i es fusionen amb la cultura. Hi hem vist actuar aquests dies joves cantautors com Meritxell Gené o Joan Masdeu.

 

Foto de David Serrano

Encara hi sou a temps tot avui. Si volteu per l’Empordà, arribeu-vos a Palafrugell o a qualsevol platja del municipi. Flors i violes és també un festival gastronòmic. A l’Hotel Tamariu hi hem fet el menú Flors i violes: Amanida primaveral amb records florals i espígol. Suprema de llobarro sobre llit de clavells i nèctar de pètals de roses. I de postres, gelat de violeta.