Clara Segura, Fluren Ferrer i Santi Balmes obren la Setmana de la Poesia de Sant Feliu

16.03.2018

La Setmana de la Poesia de Sant Feliu de Llobregat, que enguany se celebra del 13 al 26 de març, presenta una oferta variada, amb diferents registres per a tot tipus de públic, en què la paraula –sigui representada, cantada, parlada o escrita–, es proclama com a protagonista indiscutible.

Acte inaugural de la Setmana de la Poesia de Sant Feliu. | Foto de Ferran Hernández.

El passat 13 de març va tenir lloc l’acte inaugural a la Sala Ibèria, amb la intervenció de Marina Abadias, directora de la Biblioteca Montserrat Roig, seguida de la de Lídia Muñoz, alcaldessa en funcions, que va aprofitar per llegir el poema “A crits, la rosa” de Guim Valls, el darrer guanyador del Premi de Poesia Martí Dot. El guardó, que aquest any arriba a la 43a edició, es configura com el segon premi més antic de poesia per a joves a Catalunya, impulsat, entre altres, per Joana Raspall l’any 1974.

Reunir els tres artistes de talent indiscutible del Baix Llobregat ha estat una aposta exitosa de bell nou, i la tria a contribuir a aplegar gent de totes les edats. Santi Balmes –músic, poeta i cantant de Love of Lesbian– va mostrar el seu vessant més intimista, acompanyat de Clara Segura i de Fluren Ferrer al teclat. L’acte va girar al voltant d’una selecció de textos del seu llibre Canción de Bruma (2017), amb una escenografia minimalista, però càlida i propera alhora, que amb poca estona es va anar expandint amb el ritme pausat de les lletres.

Música, paraula i interpretació es van fusionar en un espectacle únic, en què van tractar-se temes com l’amor primerenc, el desig, la societat –cruel i corrupta–, així com les contradiccions en les quals ens sentim immersos fins a tocar el tema de les personalitats múltiples, tal com posava de manifest el poema “Yo soy la ONU”. Un conjunt que, en definitiva, desemboca en un món interior desfermat i caòtic, navegant enmig la poesia i la prosa poètica.

Clara Segura va posar veu a un seguit de reflexions, pensaments, diàlegs i vivències personals, com el poema “La patinadora”, que plasma l’impacte i la fascinació que la figura en moviment genera en una “mística cerimònia sobre rodes”. També mereix una menció especial la crítica punyent que s’erigeix en el poema “España, dulce ratonera”, potser el punt àlgid del recital, per la duresa dels versos i la ràbia que traspuaven, així com la potència que li conferia el fet de ser recitat a tres veus: “España, dulce ratonera, / compostanto ideal para las ideas muertas, / clínica abortista de embriones de diálogo, / píldora del día después de prometer el oro y el moro, / avances sociales descansado / en el lomo de un perro con necrosis, / colgando del hueco de un cráneo calcinado / como están todos tus sueños. Atascados.”

Al final, la música ocupava, un cop més, un espai que emergia per sobre de l’actuació i que passava de ser un mer acompanyament per adquirir un lloc propi en l’espectacle. El recital va concloure amb el poema “Palabrera”, que segons el “poeta Halley” (el mateix Balmes), funciona com un epíleg per retre homenatge a l’il·limitat (o fins i tot “meravellós”) món de les paraules. “Potser –com diu Vicent Berenguer– l’art de compondre un poema és un art de mirar, de comprendre, un art d’esperar ‒sobretot‒ i, al final, un exercici de viure sense excloure-hi per complet la innocència”.

Agenda

El divendres 23 de març tindrà lloc a la Biblioteca Montserrat Roig el lliurament del 43è Premi Martí Dot de poesia, un acte que comptarà amb la presència del poeta Joan Margarit.

La setmana de la poesia també reuneix exposicions temporals destacades com “De la matèria a la paraula” (una instal·lació d’escultures, acompanyades amb un vídeo-art que recull un poema inèdit escrit per 20 poetes i poetesses catalanes), “Haikús, 1,2,3”, il·lustracions i haikus a càrrec dels artistes argentins Elenio Pico i Sergi Kern, i “Tipografia”, una mostra de fotografies de Toni Moreno amb 11 poemes de Laura López Granell, Jaume C. Pons Alorda, Maria Antònia Massanet, Carles Duarte, Míriam Cano, Bel Granaya, Anna Gual, Maria Sevilla, Marta Pérez Sierra, Ricard Mirabete i Marc Romera.