Clara Gassiot, brodar el diàleg

6.09.2017

Des del 3 de juliol, la visita al Castell de Montjuïc es veu ara amanida per una magnífica instal·lació de l’artista Clara Gassiot, que ha omplert tot el pati d’armes –el pati central– de banderes que porten cosides tot de missatges adreçats a tot tipus de públic.

Una de les banderes de la instal·lació de Clara Gassot | Foto: Clàudia Rius

De fet, el que veiem en cada una de les peces no són missatges; són preguntes escrites en català, castellà i anglès, que conviden a reflexionar sobre la guerra i la pau, o, per exemple, quin és el significat d’una fortificació com pot ser el Castell de Montjuïc avui en dia.

Gassiot aconsegueix transformar totalment l’espai i crear un ambient de tranquil·litat, serenor i reflexió, proporcionat per la blancor de les banderoles en les quals hi ha brodades amb un color blau cel les preguntes que ara explicàvem. Unes preguntes, per cert, encertades i relacionades amb els debats actuals sobre gènere, poder i violència.

Algunes d’aquestes són: Es poden resoldre els conflictes sense violència? Per què el monopoli de la violència i la guerra l’ostenten majoritàriament homes? De què ens protegeix una fortalesa?

La instal·lació, anomenada Qüestionant fortaleses. Brodant diàlegs, es podrà veure fins a l’1 d’octubre, mentre que l’exposició Montjuïc, 100 anys de cartellisme, també digna de ser visitada, estarà oberta al públic fins al 30 d’agost. Aquestes dues mostres artístiques acompanyen l’exposició La Batalla de Montjuïc. Defensant la ciutat des del Castell, una mostra breu que explica de manera entenedora i sintètica un episodi de la Guerra dels Segadors que va tenir lloc al castell i que es va saldar amb una victòria dels ciutadans catalans davant les tropes reials de Castella.