Cinquanta Nadals i un Cap d’Any

19.12.2017

La Fundació Carulla ha presentat, com cada any per aquestes dates, la Nadala, una publicació que, des que la va impulsar Lluís Carulla el 1967, s’ha publicat regularment cada Nadal. En un acte presentat dilluns passat per Ramon Pellicer a la Sala Moragues del Born CCM, sense cap autoritat de la Generalitat, subscriptors i amics de la fundació han celebrat la publicació d’aquest nou número, en uns moments delicats per al país però també d’obligada esperança.

Nicolau Brossa, nou president de la Fundació Carulla

És la Nadala que fa cinquanta i la fundació ha decidit convertir-la en una celebració de totes nadales publicades fins ara. Julià Guillamon hi explica en un article exhaustiu que la nadala neix l’any 1967 d’una enyorança de país, una nostàlgia que recorda la que traspuaven les revistes del primer exili dels anys quaranta, en una època en què “Catalunya s’enyorava d’ella mateixa. En la vida pública es parlava de Catalunya com a referència geogràfica, com a regió econòmica (…). De Catalunya com a realitat històrica i cultural, però, no se’n deia mai res”. Segons Guillamon, la nadala que Lluís Carulla i la seva dona Maria Font enviaven als amics i subscriptors “posava al damunt de la taula temes i personatges que oficialment no exitsien”.

La nadala d’enguany també proposa una reflexió sobre el model de mecenatge que va impulsar Lluís Carulla, que va innovar obrint una subscripció col·lectiva per finançar la nadala. Gràcies a les complicitats que va teixir entre els seus subscriptors, va poder impulsar els premis Baldiri Reixac, uns premis que enguany compleixen quaranta anys. Jordi Pardo, director general de la Fundació Pau Casals, assenyalava ahir que les nadales impulsades per Lluís Carulla són pioneres del micromecenatge, un model de finançament col·lectiu que solem denominar amb l’anglicisme crowdfunding però que té en Carulla un clar precursor. De fet, encara avui tots els diners provinents de la compra de la Nadala es destinen íntegrament a premis per a mestres, alumnes i escoles. Podeu adquirir la Nadala i col·laborar en els premis Baldiri Reixac fent la vostra aportació aquí.

La Nadala d’enguany també recull una reflexió sobre la transformació que ha patit al llarg del darrer mig segle tant el món com el nostre país. Joan B. Culla ha estat l’encarregat de reflexionar sobre els canvis que s’han viscut a nivell internacional des del 1967 ençà, un període “de cinquanta anys que semblen dos segles”, en què el ritme del temps històric s’ha accelerat de manera trepidant. L’historiador Josep M. Muñoz fa un recorregut pels dos fenòmens que han marcat la vida col·lectiva dels catalans. En primer lloc, la immigració, que ha transformat per sempre una societat que l’any 1967 tenia poc més de quatre milions d’habitants. I en segon lloc, el combat cívic i polític per assolir un reconeixement a la seva realitat nacional i un poder polític i institucional que li permeti desenvolupar-se com a país.

Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla

Nous temps, nous reptes

El país viu moments difícils i greus. La sensació que la cultura catalana torna a estar a la intempèrie, amb la conselleria de Cultura sota l’article 155, reforça la necessitat de recuperar l’esperit inicial d’aquell 1967 en què Lluís Carulla va idear la primera nadala, en ple franquisme.

Aquesta nova nadala recull també el punt d’inflexió que es viu a la Fundació Carulla. La seva directora, Marta Esteve, porta aires de canvi: “Des de la Fundació ens imaginem una Catalunya oberta al món, cohesionada i integradora, generadora d’oportunitats, en la qual la cultura tingui un paper cabdal en la transformació de la societat”.

L’acte d’ahir a El Born CC va ser una oportunitat per presentar el nou president de la fundació, Nicolau Brossa, nét de Lluís Carulla, que va agrair a Joaquim Coello la feina que ha dut a terme en els darrers dos anys per redefinir els objectius de la fundació. L’any vinent es presentaran les línies d’un nou pla estratègic que s’ha forjat amb la voluntat de renovar la fundació en consonància amb els nous temps. Any nou, vida nova, per la Fundació Carulla i per a tot el país. Bon Nadal a tothom.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. L’article parla de 50 Nadals. Però el correcte, si va començar el 1967, seria 51 Nadals. Dieu que s’ha celebrat sempre….