Cinquanta anys de premis

12.01.2016

Hi havia una vegada en un indret de la Garrotxa, uns premis literaris que feien 50 anys. Són els Premis Literaris Ciutat d’Olot: el Marian Vayreda de Prosa Narrativa, el Joan Teixidor de Poesia i el premi de Novel·la Juvenil. Ara l’Institut de Cultura d’Olot ha fet públiques les bases de la convocatòria d’enguany.

Víctor Garcia Tur va guanyar la darrera edició del premi Marian Vayreda

Víctor Garcia Tur va guanyar la darrera edició del premi Marian Vayreda

La convocatòria del 2016 dels Premis Literaris Ciutat d’Olot és ben especial: el premi Marian Vayreda de Prosa Narrativa i el Premi Joan Teixidor de Poesia, haikus en línia, compleixen 50 anys. El guardó més jove, per temàtica i per recorregut, és el de Novel·la Juvenil, que té 47 anys d’existència. Les tres obres guanyadores seran publicades per les editorials Empúries, Viena i Llibres del Segle respectivament.

Que els Premis Literaris Ciutat d’Olot celebrin 50 anys els converteix en uns dels més antics en llengua catalana. Com explica l’Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot, aquests premis es van crear l’any 1967 com a “continuació i ampliació del premi Misión que des de l’any 1959 convocava el setmanari olotí d’aquest mateix nom”. A la primera edició els guardons van ser cinc, dels quals destaca pel seu nom el Premi Arriba España de reportatges periodístics.

Des d’ara i fins a l’1 de març de 2016 la convocatòria resta oberta per a tots els autors que hi vulguin participar. El veredicte es farà públic el mes de juny d’aquest mateix any i repartirà 16.500 euros, dividits de la següent manera: 10.000 euros pel guanyador del premi Marian Vayreda de Prosa Narrativa, que es publicarà a l’Editorial Empúries; 2.000 euros pel premi Joan Teixidor de Poesia –per a recull d’haikus-, que es publicarà a Viena Edicions; i finalment, 4.500 euros pel premi de Novel·la Juvenil, que la publicarà Llibres del Segle.

La presentació de la convocatòria d’enguany s’ha fet al Museu dels Sants on va viure Marian Vayreda, que dóna nom al principal premi de la convocatòria, segons explica l’Institut de Cultura e la Ciutat d’Olot, que també destaca que en aquest recinte s’hi pot veure l’exposició “Marian Vayreda. Llum i ombres”, dedicada a la seva producció literària.

Els últims guardonats d’aquest premi Marian Vayreda de narrativa han estat Ramon Erra amb Far West gitano (Empúries), guanyador el 2014; Alba Sabaté amb Aniversari (Empúries), premi del 2013; i Esteve Miralles amb Retrobar l’ànima, guardonat amb el Premi Marian Vayreda 2012. El guanyador del 2015, Victor Garcia Tur, veurà la seva obra, Els ocells (Empúries), publicada aquest gener.

Podeu consultar les bases dels premis Ciutat d’Olot aquí.