Cinema àrab per trencar estereotips

30.10.2018

Del 8 al 18 de novembre la Filmoteca de Catalunya acollirà XII edició de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya (MCAMC). L’ONG SODEPAU organitza l’esdeveniment des d’una vocació de transformació social i gràcies al suport de Beirut DC, un col·lectiu de cineastes libanesos agrupats per expandir i fer volar les fronteres del cinema fora del seu territori.

Imatges de ‘La bataille d’alger’, el documental

Un dels objectius de la Mostra és “trencar els estereotips sobre què anomenem “món àrab” i canviar la mirada simplista que Occident sol oferir d’Orient obviant les seves riqueses i complexitats socials. La Mostra aspira a ser “una caixa de ressonància dels anhels, preocupacions, contradiccions i conflictes que travessen els pobles del mediterrani”.

A través dels films viatjarem d’Algèria a Síria, d’Egipte al Líban i a Palestina. Com apunta Txell Bragulat, de SODEPAU, “persones de diferents entorns encarnen les històries: pagesos que conreen la terra, homes que treballen a fàbriques, dones que emprenen la lluita obrera, mares i mestresses de casa, obrers de la construcció, arquitectes, activistes de la cultura, cineastes o conductors d’ambulàncies, joves, infants i vells. En fi, gent de vides quotidianes sovintejades per petits plaers, angoixes, esperances i decepcions encara que mai resignant-s’hi”,

Els 5 cineastes convidats d’enguany d’un total de 14 llargmetratges provenen de Síria, Palestina, Algèria i Egipte.

El director Mohamed Jabaly dona a conèixer Ambulància. És un realitzador i artista de Gaza que ha treballat en diverses organitzacions com a formador en audiovisuals i fotografia i com a coordinador de comunicació a Save Youth Future Society. El seu propòsit és obrir fronteres a la societat palestina vehiculada per mitjà de cançons, pel·lícules i fotografies i projectar-la a la comunitat internacional Jabaly presentarà Ambulància el dissabte 17 de novembre a les 18h.

Ziad Kalthoum és director del premiat film Gust de ciment que es podrà visualitzar a la mostra. Nascut a Síria, crea el primer documental Oh, el meu cor -censurat políticament pel règim- a partir del “retrat d’un grup de dones kurdes que trien viure en una societat sense homes”. Empren el primer llargmetratge El sergent immortal durant la revolució siriana i el 2013 fuig de l’exèrcit cap a Beirut, lloc on va rodar Gust de ciment.

Hala Alabdalla directora, productora i activista presentarà el documental La vida quotidiana d’un poble sirià- film inaugural de la mostra- i el llargmetratge La nit. És una cineasta siriana que es mou entre França, Síria i el Líban com a productora amb Ramad Films. Instal·lada des del 1981 a París, on va estudiar cinema. La seva trajectòria compta amb més de 30 títols, en departaments artístics o de producció i 7 films dirigits per ella. Destaquen els documentalsJe suis celle qui porte les fleursvers sa tombe (2006) inclosa a la secció Orizonti de Venècia i Comme si nous attrapions un cobra (2012) al Festival de Toronto. Ha estat vinculada amb Omar Amiralay produint alguns dels seus films.

Ali Al-Adawy és comissari de programacions de cinema i projectes d’art centrats en la recerca a Alexandria. Ho compagina amb l’escriptura i la feina de crític d’imatges en moviment i de pràctiques artístiques urbanes i d’història cultural. Exhibirà un dels films que formen la retrospectiva de Youssef Chahine, Alexandria encara i sempre. Fou comissionari de Serge Daney a Unhomenatge&retrospectiva; de Harun Farocki a Dialèctica d’imatges, imatges que cobreixen/destaquen altres imatges i co-comissari amb Pau Catà de L’art de perdre’s a les ciutats: Barcelona i Alexandria.

El cartell de la Mostra el completen els films Invitación de boda de Annemarie Jacir; Tot esperant les orenetes de, de Karim Mossaoui, Un sentiment més gran que l’amor de, de Mary Jirmanus Saba, Alexandria… per què? i La Terrade, de Youssef Chahine, Reines de Síriade, de Yasmin Fedda, Roses enverinadesde, de Fawzi Saleh i La batalla d’Algerde, de Gillo Pontecorvo.

Paral·lelament a les projeccions, l’Espai Contrabandos acull la segona edició d’Esmorzars de la Mostra en els quals tindrem l’ocasió de conversar amb Hala Alabdalla sobre la interrelació entre literatura i cinema junatment al recital de poesia de síria a càrrec de Mohamed Bitari. Finalment, al Base, Ateneu Cooperatiu tindrà lloc un debat amb Ali Al-Adawy prenent per tema “la Ciutat, el conflicte i la mirada del Mediterrani” que lligua amb la XXV setmana cultural de Gràcia amb Síria que té lloc del 22 de novembre al 2 de desembre per “donar a conèixer la capacitat de resiliència del poble sirià a través de l’activisme social i cultural”.