Chapeau! Ni un barret a les golfes

5.02.2019

Diu Maria Choya, directora de la Fundació Palau, que tenia l’exposició Chapeau! al cap des que va entrar a la institució. I mai més ben dit. La mostra és la primera exposició retrospectiva de barrets muntada mai en un museu o institució de Catalunya o Espanya, i la podem veure gràcies a l’empenta de l’historiador i crític d’art Josep Casamartina i Parassols, que com a comissari fa una revisió del món dels barrets al llarg del segle XX i fins l’actualitat.

La Fundació Palau dedica una exposició als barrets amb ‘Chapeau! De Casas i Picasso a Balenciaga i Pertegaz’ | Foto: F. Palau

Una exposició de barrets es podria limitar a exposar-ne diferents tipus. El visitant entraria a la mostra, veuria barrets diferents, li agradarien més o menys i marxaria. Aquesta no és l’única intenció de la Fundació Palau a l’hora de programar Chapeau. De Casas i Picasso a Balenciaga i Pertegaz, que vol fer palesa la relació que hi ha entre aquesta peça de roba i el món artístic que rodejava Josep Palau i Fabre. Per això, a part de veure barrets, veiem obres originals dels 4 Gats, Picasso, Dau al Set o Greta Garbo, dona que Palau i Fabre adorava com un amor impossible, tenint també en compte que ell s’identificava amb la figura del Don Joan.

La mostra de la institució de Caldes d’Estrac consta de dues parts: primer, una planta que inclou escultures, olis, dibuixos i gravats, que contextualitza el moment en què aquests es duien i com els concebien artistes com Picasso –del qual el Museu Picasso ha cedit cinc peces per primera vegada- o Casas, referents del poeta Palau i Fabre; i segon, una planta dedicada exclusivament, ara sí, als barrets. Però no uns barrets qualsevol, sinó una selecció de prop de 250 ítems concretíssims, alhora clàssics i originals, que surten de la Col·lecció Antoni de Montpalau i que no s’havien presentat mai fins ara.

Josep Casamartina i Parassols és el director de la Col·lecció Antoni de Montpalau, creada l’any 2004 a Sabadell pel mateix Casamartina i per Anna Maria Casanovas. La iniciativa va néixer amb l’ànim de recopilar, estudiar i donar a conèixer els teixits i la moda del segle XX fins a l’actualitat. Des del 2011, la col·lecció s’ha convertit en una fundació, i aplega al seu fons més de dotze mil peces de vestir, que es guarden i conserven en un magatzem però se cedeixen per exposicions arreu de l’Estat Espanyol. Casamartina reivindica la importància d’aquesta col·lecció i lamenta el poc cas que en fan els museus del país.

Fotògraf desconegut, Josep Palau i Fabre es treu el barret al rebedor de casas seva al carrer Bruc, 99, any 1990

“Els barrets o van a les golfes o es fan servir per carnaval, el camp d’extermini de la moda”, resumeix Casamartina, que emfatitza el valor d’aquests ítems. Parlem dels barrets, doncs. El comissari ens vol explicar la història a partir de les peces, i no al revés. La secció que els exposa, titulada Ells i Elles, contraposa la uniformitat de la moda masculina, imposada a partir del segle XIX, amb el deliri i l’originalitat de la moda femenina. És per això que a l’apartat masculí hi veiem, per exemple, 11 barrets de copes tots iguals, però de diferents èpoques, i que van dur al cap persones rellevants de l’art, la política i la història de Catalunya. En total, l’apartat Ells mostra 44 barrets.

En canvi, l’apartat Elles inclou 200 objectes d’aquest tipus. Són barrets que daten des del 1910 fins al 2018, i que permeten gaudir d’una gran varietat de formes, tipologies i colors diferents, així com de l’estil de diverses marques i tallers, com ara Modas Badia, Martí Martí o Rius de Forns, per no parlar de cases d’alta costura com Balenciaga, Pertegaz o Carmen Mir. “El món dels barrets femenins és un món esbojarrat i delirant en el qual no hi ha normes”, resumeix Casamartina. A més, aquestes peces de vestir també suposaven una sortida laboral per les dones, que es podien fer modistes barretaires.

L’exposició Chapeau. De Casas i Picasso a Balenciaga i Pertegaz va obrir les seves portes el 26 de gener del 2019 amb un gran èxit d’assistència –“hi havia una cua ben llarga a l’entrada, com no havíem vist mai”, apunta Choya-, i compta també amb activitats paral·leles com ara tallers infantils, familiars i per a adults de barrets; la xerrada “Creació artística i barrets”, a càrrec de Nina Pawlowsky i Pep Duran; i atenció, una passejada amb barrets al carrer de la Riera de Caldes d’Estrac, que finalitzarà amb una visita guiada a l’exposició a càrrec de Josep Casamartina. Qui no vulgui perdre’s la mostra, té temps per veure-la fins al 9 de juny.