Cervera, una booktown alive

16.10.2017

El proper cap de setmana (21 i 22 d’octubre), Cervera s’omplirà de literatura, convertint-se un any més en una Vila del llibre. Enguany, però, ho farà d’una manera especial: ho farà en 4D.

Imatge de Cervera projectada a les parets de l’esglèsia Sant Domènec

El Mercat del Llibre s’ha convertit ja en una tradició cerverina, a la que acompanyen un munt de xerrades i conferències al voltant del món del llibre. Llibres i literatura a cada cantonada, una autèntica llaminadura pels lletraferits.

Enguany, però, la Vila del Llibre de Cervera ha volgut fer un salt, endinsant-nos de ple en la literatura. Com? Gràcies a la complicitat entre La fàbrica de LiedEscritura en vivo i la xarxa de la Vila del Llibre, la paraula es farà espectacle. Dels seus carrers i de les seves parets, en brotarà literatura. Literatura experimental? O literatura més enllà d’etiquetes?

Sota el lema de “literatura espectacular”, l’esglèsia de Sant Domènec es convertirà el dissabte vinent (a les 17h i a les 20.30h) en una cruïlla de sensacions i experiències, on convergiran música, literatura i arts visuals. Tres disciplines, tres visions artístiques i un únic espectacle. D’entre les parets de l’esglèsia cerverina s’escolaran històries, desperant així la vida que s’hi amaga; la literatura cobrarà vida i la realitat es literaturitzarà. L’esglèsia es convertirà en un autèntic garbuig de sensacions i d’arts, on música, art i literatura es fondran per confegir una peça inaudita.

Llum i música es fusionaran amb un dels emblemes arquitectònics de la vila, la seva esglèsia. Un espectacle que neix, en paraules de Fulvio D’Angelo (un del organitzadors del festival) de la voluntat de fusionar la literatura amb la pròpia vila. I quina millor manera de fer-ho que prenent els versos d’un dels poetes de les Terres de Ponent com a columna vertebral? La poesia de Jordi Pàmias, el padrí del festival d’enguany, retrunyirà i brotarà d’entre les parets de l’esglèsia de la vila.

En paraules de Marcos Xalabarder, responsable de la part audivisual de l’espectacle, la voluntat no és altra que la de despertat la vida amagada, oculta al darrer de les parets i fer-ho a partir de l’esperit dels mateixos poemes. Un retaule viu, en 4D, que trenca amb totes les fronteres artístiques i ens apropa als espais propis de la ciutat, dotant-los de vida nova, d’una nova dimensió, una dimensió on les fronteres s’esmicolen. A l’actuació interdisciplinar, art i literatura, realitat i ficció es fondran i confondran. I, també tradició i modernitat, com ens recorda Jordi Mas, responsable de la part musical de la peça. El lied i el mapping, dos pols artístics oposats, convergiran en un únic espectacle. Màgia?

La Vila del llibre de Cervera d’enguany vol ser molt més una booktown: una booktown alive. Una vila de llibre viva, on passin coses, com apunta D’Angelo. I tant, que en passaran, de coses, el cap de setmana vinent! L’espectacle literari en 4D a l’esglèsia de Sant Domènech serà sens dubte el plat fort del festival, però no serà l’única aposta trasgressora del festival. El diumenge serà el torn de Carme Riera qui, protagonitzarà, també, una peça híbrida. La veu de la sirena cobrarà vida en forma de lied i omplirà el diumenge vinent al migdia (12h) la Capella de Sant Joan.

La literatura en 4D omplirà Cervera, amb lieder i mappings literaris, però no només. La majoria de xerrades i tallers giraran al voltant de la paraula digital. Heu sentit a parlar mai de les noves formes literàries emergents: videopoesia, fotoescriptura, twitteratura, etc.? Laura Borràs serà la primera en parlar-ne, a la seva xerrada inaugural del dissabte al matí (10h) tot parlant de “Microliteratura”. La paraula digital, doncs, serà omnipresent a la Vila del Llibre i brotarà dels carrers, places i edificis.

La paraula, a punt de fer-se espectacle.

Jam d’escriptura a la Vila del Llibre 2016 | © Vila del Llibre

Podeu consultar la programació de la Vila del Llibre de Cervera clicant aquí.