Cervera, segona vila del llibre

13.10.2016

Una book town és una vila o municipi que té com a motor vital el llibre i totes les activitats que s’hi fan hi giren entorn: els espais en desús es converteixen en llibreries de segona mà o en llocs de creació que rescaten l’ofici del llibre i en viuen. La primera vila del llibre europea va aparèixer als anys seixanta a Hay-on-Wye (Gal·les). Ara Cervera, amb el suport de la Regidoria de Cultura de la Paeria, hereta aquesta tradició, i donarà el tret de sortida com a vila del llibre, iniciativa que forma part de la Xarxa de Viles del Llibres de Catalunya, els propers 22 i 23 d’octubre.

Vila de Cervera

Vila de Cervera

“El 2008 El Temps va publicar un reportatge sobre Redu, un poble de Bèlgica, en què explicava que havia convertit el municipi en una gran llibreria i vam decidir fer el mateix a Catalunya”, explica Enric Bono, impulsor i director de la Vila del Llibre, sobre els orígens d’aquesta iniciativa. La primera book town va establir-se a Catalunya el 2008 a Bellprat, com explica el mateix director en aquesta entrevista. Nou anys i nou edicions més tard, ara és el torn de Cervera. Com ja ha passat amb d’altres països europeus, com França, que en té vuit, i Anglaterra, que en té sis, la iniciativa està arrelant amb força al territori.

“L’objectiu d’aquest projecte és que el món del llibre serveixi per reactivar l’economia i revitalitzar espais deprimits a través del món de la cultura i del llibre”, aclareix Enric Bono. Amb aquest projecte també es vol evitar el despoblament dels pobles, ja que una vila del llibre recupera espais antics, els converteix en llibres de segona mà o llocs de creació entorn al llibre. “Catalunya ha seguit les passes d’altres països d’Europa que han apostat per la cultura i el llibre, i es mereix està al nivell d’altres països europeus més avançats que vulguin incentivar la cultura i la lectura”, reflexiona Bono, que recalca la valentia del poble per involucrar-se en aquest tipus d’iniciativa.

Primer Bellprat, ara Cervera

Aquesta iniciativa es proposa repensar i revitalitzar el carrer Major de Cervera, que en segles anteriors havia viscut una certa esplendor cultural, ja que era el lloc de trobada de les grans famílies, però que en els últims anys havia anat deprimint-se perquè el centre s’havia anat separant del barri vell. Per a aquesta primera edició està previst que hi assisteixin gairebé 80 autors, com Rosa Fabregat, padrina de l’edició, Maria Barbal, Màrius Serra, Antonio Baños, Josep Puigbo, Cesk Freixas, Ramon Gener, Gemma Lienas, Coia Valls, Martí Gironell o Teresa Costa-Gramunt, així com 32 editorials i més de 60 activitats entorn del llibre. “Això ho considerem un èxit, tractant-se d’una primera edició”. “Tot l’eix associatiu de Cervera s’hi ha implicat”, ha assegurat Bono.

Al programa de la Fira del Llibre de Cervera no només s’hi han inclòs activitats tradicionals, sinó que a més a més s’hi mesclen activitats de tipus més avantguardistes, com un joc de rol literari, una jam d’escriptura en una taverna d’ambient bohemi, amb d’altres enfocades per a un públic familiar i infantil: tallers per a tots els públics (cal·ligrafia, collage, il·lustració, enquadernació teatral japonesa), representacions teatrals d’El Petit Príncep o exposicions sobre El Petit Príncep, la Caputxeta Vermella o d’ex-libris sobre Quixot. Les escoles també s’hi involucraran, perquè els dos instituts de Cervera han preparat preguntes per a diverses escriptors de literatura juvenil, com Gemma Lienas i ells mateixos els entrevistaran. Tota la informació del festival està en aquest enllaç.

El plat fort del festival vindrà diumenge, quan s’anunciarà la tercera vila que se suma a la Xarxa de Viles del Llibre. “Cada vila tindrà el seu propi estil, el seu estil particular, però alhora totes tindran un mateix fil conductor”, explica Enric Bono.

El punt neuràlgic d’aquesta book town serà l’antic local del Museu del Blat, ubicat al número 15 del Carrer Major, que s’ha restaurat i s’ha reobert al públic amb el nom de “Els encants del llibre”, gràcies a la complicitat de les institucions públiques. Serà el lloc on durant l’any es duran a terme les activitats, i s’hi ha dissenyat un espai de recollida i venda de llibres vells: “Comencem amb un fons literari de més de 10.000 llibres provinents de donacions públiques i particulars”, aclareix el director.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

3 Comentaris
  1. Tant de bo que Cervera tingui espais amb llibres tot l’any i arreu. Els llibres són vides que ens afegim a a la nostra, que ens la complementen. La nostra cultura, a més, n’és riquísima. Atra mateix estic fascinat llegint a l’ensems Porcel i Oller, autèntics artistes en la descripció de l’ànima humana i de la diversitat de coses que l’envolten. Oxigen per a l’ofec de la vida quotidiana.

  2. Per quan una Vila del Llibre que ho sigui cada dia ?, per sempre, com a uns quants llocs de tot el món.
    Deu ser molt difícil dur a terme un projecte així, però tota aquesta gent dedicada al món del llibre, tots els que fan possible aquests dies del llibre, com els de Bellprat i Cervera, i el proper a Montblanc, ho veuen possible?
    Crec que una Vila del Llibre com les que hi ha arreu seria molt interessant, una vila amb llibreries de nou i de vell, tallers d’arts gràfiques, cursos, seminaris, etc., és molt difícil, però si a molt llocs ho poden fer, perquè no aquí?