Cervera es converteix en la Capital de la Cultura Catalana amb ‘MEM’

20.01.2019

Cervera ja s’ha estrenat com a Capital de la Cultura Catalana 2019. Dissabte a la tarda, el Gran Teatre de la Passió es va omplir per donar la benvinguda a un any intens amb l’espectacle de producció pròpia Mem. La inauguració va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, i de la consellera de Cultura, Laura Borràs.

Espectacle inaugural Mem. | Foto Marc Castellà Bové

Els parlaments inicials van reivindicar la necessitat de més cultura i d’una major llibertat. Xavier Tudela, el president de l’Organització Capital Cultura Catalana, va transmetre les seves esperances d’èxit per l’any cultural que comença. La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, subratllava el poder que la cultura pot tenir per combatre la globalització i la repressió. Per la seva banda, el paer en cap, Ramon Royes, compartia la gran oportunitat que representa la capitalitat per la ciutat. El president Quim Torra va donar pas a l’inici de Mem apel·lant als valors de la llibertat, la cultura i el talent, que durant aquest any han de convertir-se en “la raó de ser de Cervera”.

L’espectacle va construir una definició transversal de la nostra cultura a partir de mems, d’unitats mínimes d’expressió. Representació dramàtica, art d’acció, dansa contemporània i música en directe, amb referents clàssics i del moment, es van fusionar per oferir un gran mem. El muntatge, creat gràcies a la participació d’artistes locals, representava un viatge per la cultura universal, des de la primera mostra expressiva fins a la Cervera d’avui.

Mem va arrencar amb imatges mítiques de la història del cinema: el despertar de l’home de 2001: una odissea de l’espai. Des del primer moment, la funció va dur la marca cinèfila més personal del guionista i director escènic cerverí Pep Oriol. Uns esquetxos humorístics sobre la invenció del televisor van donar pas als anys de dictadura en format de NO-DO. Després d’un trap en català de quilòmetre zero, l’espectacle va continuar amb un homenatge a la Nova Cançó. Un duet de veu i dansa va fer ressonar les rimes de Quico Pi de la Serra: “Cultura rima bé amb literatura, | amb amargura, cura i aventura | amb pura caradura i amb censura, | amb futura obertura i dictadura.”

L’espectacle inaugural va continuar sorprenent el públic amb una lluita artística. “Malamente” de Rosalía va ser la banda sonora del combat de la llibertat i el bé a escena contra la dansa de la repressió policial a cops de porra protagonitzada per una ballarina a la pantalla. La victòria va ser clara. Els fragments de la primera van servir per crear una au amb atributs de paó real, símbol del poder cultural que lluirà Cervera aquest any. L’art d’acció va seguir al peu de la lletra uns versos brossians i va culminar amb el bateig de la bèstia. La Banda del Conservatori de Cervera, situada entre el públic, va interpretar una versió de “Surt el sol”, la peça musical de la capitalitat creada pel grup La Terrasseta de Preixens. L’au va abandonar l’escenari i es va sumar a la cercavila fins a la sortida del Gran Teatre.

L’espectacle va inaugurar el generós programa cultural de la capitalitat. Durant aquest 2019, Cervera acollirà prop de 200 accions interdisciplinàries, amb 70 projectes de nova creació, en més de 25 espais diferents. El desplegament artístic pretén posar en relleu la riquesa cultural de Cervera i el seu territori.

Etiquetes: