Cena con amigos, un espectacle no apte per a parelles

16.01.2015

Voleu deixar-ho amb la vostra parella i no sabeu com? Deixeu-vos de pintallavis al coll de la camisa, post-it’s i altres tòpics made in Hollywood: aneu al teatre Tantarantana a veure Cena con amigos. Un text de Donald Margulies sobre el món de la parella dirigit per Daniel Veronese i interpretat per la companyia andalusa Gloria López. Estarà en cartell fins l’1 de febrer. 

Cena con amigos, dirigida per Daniel Veronese al Tantarantana. © Sergio Parra

Cena con amigos, dirigida per Daniel Veronese al Tantarantana. © Sergio Parra

“L’espectacle planteja moltes coses sobre la parella, tantes que un crític d’El Mundo va escriure que no és un muntatge per veure acompanyat, perquè es poden arribar a sentir molt incòmodes” explica l’actriu Gloria López i afegeix que hi ha espectadors als quals, fins i tot, l’obra els hi va servir per fer teràpia. Dinner with friends és una comèdia dramàtica escrita pel nordamericà Donald Margulies que planteja què succeïx amb un grup de quatre amics (o matrimoni de quatre, com diu Veronese) quan una de les parelles se separa. Els protagonistes de Cena con amigos, doncs, són les típiques parelles que es coneixen des de fa un munt d’anys i ho fan tot juntes: excursions, vacances i tenir fills. Fins que un dia, de sobte, una de les parelles confessa que se separa i el microcosmos comença a trencar-se.

L’obra de Margulies proposa una encertada però poc innovadora radiografia sobre el món de la parella. El text funciona, els diàlegs són àgils i l’equilibri entre comèdia i drama està ben trobat, però, tot i així, l’espectador pot arribar a sortir del teatre amb una certa sensació de déja-vu. A més, la posada en escena, sòbria i austera, i la concepció de l’escenari (els actors que no intervenen també estan escena, asseguts a un racó, i les transicions estan a la vista dels espectadors) creen un distanciament que contrasta amb el classicisme del text i, fins i tot, pot arribar a jugar a la contra.

Per sort, Daniel Veronese ha treballat de valent amb els actors de la companyia Gloria López, aconseguint, així, unes interpretacions força creïbles i, en general, plenes de veritat que, a poc a poc, atrapen a l’espectador.