‘Ciutat maragda’, la literatura agafa el micro

15.06.2017

Aquest estiu Catalunya Ràdio ha estrenat un nou programa de literatura: Ciutat maragda. De la mà de David Guzman (Barcelona, 1978), la literatura ha creuat les portes de la ràdio pública catalana en una aposta per la transversalitat cultural. I aquesta temporada Ciutat maragda seguirà amb la seva programació, emetent-se els dissabtes d’11 a 12 de la nit: una hora setmanal de literatura, però també d’art, cinema, música, etc.

Podeu escoltar el podcast del primer programa aquí sota:

Ciutat maragda no serà l’única aposta literària de la temporada, ja que amb el retorn d’iCat a la FM, al setembre s’estrenarà un altre programa literari, L’irradiador, conduït també per Guzman.

Núvol ha parlat amb David Guzman, periodista cultural i crític literari, de les dues estrenes. Segons Guzman, els dos programes seran complementaris i podran coexistir perfectament, ja que són dues apostes culturals diferents, amb estils, enfocaments i targets diferents. De fet, emprant les paraules de Guzman, són una mostra de la voluntat de normalitzar la cultura a casa nostra.

Els dos programes prenen nom partint de referents literaris. Ciutat maragda adopta el nom de la ciutat fictícia a la que han d’arribar Dorothy i els seus amics per aconseguir els seus somni a El màgic d’Oz, obra de Frank Baum. Pel que fa a L’irradiador, Guzman manlleva el nom d’un dels poemaris avantguardistes més coneguts en català, “L’Irradiador del port i les gavines”, de Salvat-Papasseit. Els dos noms, carregats de significat i simbolisme, poden llegir-se com un manifest del que seran els programes: espais de diàleg, de confluència però també de provocació, vetlla i somni. Segons Guzman, malgrat les particularitats de cada programa, ambdós neixen amb una mateixa voluntat: fer arribar la literatura i fer-ho de forma desacomplexada, amb un somriure als llavis.

Talment com la poesia de Papasseit, L’irradiador es proposa donar veu a la literatura més nòmada i alternativa de casa nostra i d’arreu. El programa d’iCat FM, doncs, neix amb la voluntat d’abraçar gèneres, obres i disciplines que normalment no tenen cabuda en els programes sobre literatura com ho són els còmics o les novel·les gràfiques, els videojocs, la fotografia, etc.

A Ciutat maragda, en canvi, Guzman es proposa acostar als oients aquells llibres, autors i temes que potser d’una altra manera no freqüentarien. Literatura sense por. Literatura des del principi”. Com? Des de la Literatura, en majúscules. Guzman es proposa “parlar de literatura en el sentit genèric, sense haver de passar obligatòriament pel peatge de l’actualitat”. Sovint els grans noms i els grans títols de la literatura universal queden sepultats per l’allau de les novetats. I, segons Guzman, la “novetat” per se no és un valor literari ni periodístic”. Però tampoc ho és l’etiqueta dels “clàssics”, que espanta i tot. Si bé es parlarà d’autors de la talla de Dante, Shakespeare o Cervantes, inesgotables per ells mateixos, Guzman ens recorda que més enllà d’aquests autors, n’hi ha molts d’altres: al programa es parlarà també d’autors best-sellers, de literatura mainstream, d’actualitat i molts altres temes.

La Ciutat Maragda (“Emerald City” en l’original) és la terra mítica on viu el gran Màgic d’Oz, un mag que “mou els fils darrere d’una tramoia i epitomitza la capacitat infinita de les ficcions literàries: l’art com a artifici, la il·lusió de fer creure mitjançant procediments estilístics, estètics i experiencials”. Serà en aquesta Ciutat maragda, a mig camí entre realitat i ficcióon Guzman de la mà d’autors i títols de capçalera, temes i tòpics literaris anirà tibant i afluixant alguns dels fils que s’amaguen al darrere de la literatura.

Ciutat maragda serà, doncs, un programa de literatura però no només: art, música, cinema hi seran també molt presents. Per a Guzmán el món de la cultura no és “una calaixera amb diferents compartiments separats” sinó una mena de cofre sense calaixos, on tot hi té cabuda. Una mena de capsa de Pandora, potser? Malgrat que la literatura sigui una porta a la cultura, Guzman ens recorda que no podem perdre de vista perquè llegim, perquè gaudim: “l’accés a la cultura en general i a la literatura en particular és un dels plaers més barats que hi ha, gratis si ho volem”. Aleshores, com podem promocionar i divulgar la literatura? Segons Guzman, des de la literatura mateixa: “La millor manera d’impulsar la lectura és la passió”. El periodista suggereix que l’única via per a transmetre, impulsar la lectura i l’accés a la literatura no és altra que vivint-la: “Quan compartim allò que ens apassiona”.

David Guzman | © CCMA

Per aquest motiu, Ciutat maragda serà un espai de trobada, un espai on el plaer íntim de lectura podrà compartir-se, convertint-se en una experiència compartida gràcies a la presència de diversos especialistes i col·laboradors, figures del món de la cultura. Entre els convidats, Guzman destaca la presència de l’escriptor Jordi Puntí, qui, en paraules del periodista, “al marge de ser un excel·lent escriptor és un gran lector, desacomplexat i amb una mirada 360”. El periodista afirma que els diversos àmbits de la literatura “hi seran representats en diferents moments i diferents formats”. El propòsit de Guzman, però, és que el programa creui les portes de la ràdio i surti al carrer. Per aquest motiu, de cara al setembre, es vol treballar en xarxa amb les biblioteques i els clubs de lectura de Catalunya, per donar-los el seu merescut espai i, d’alguna manera reinvindicar la seva tasca. Amb Ciutat maragda, Catalunya Ràdio obre les portes a la literatura, sense por ni complexos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
 1. SEMPRE FEU LES MATEIXES ERRADES. COM QUE SEMPRE SÓN LES MATEIXES NO ÉS GENS DIFÍCIL D’APRENDRE COM SÓN EN CATALÀ I NO TORNAR-LES A FER, OI?

  Aquest dissabte dia 17 de juny, Catalunya Ràdio estrena un nou programa de literatura: Ciutat maragda. De la mà de David Guzman (Barcelona, 1978), la literatura TRAVESSARÀ les portes de la ràdio pública catalana (en una aposta per = QUE FARÀ UN VAITOT PER) la transversalitat cultural. ‘Ciutat maragda’ s’emetrà els dissabtes d’11 a 12 de la nit: una hora setmanal de literatura, però també d’art, cinema, música, etc. El programa neix amb la voluntat de parlar de literatura sense complexos ni pors i amb la finalitat (de convertir-se en = QUE ESDEVINGUI/QUE ES CONVERTEIXI EN) un espai de debat, d’experiències i lectures compartides.
  Ciutat maragda no serà l’única aposta literària de la temporada, ja que amb el retorn d’iCat a la FM, al setembre s’estrenarà un altre programa literari, L’irradiador, conduït també per Guzman.

  Núvol ha parlat amb David Guzman, JORNALISTA cultural i crític literari, de TOTES dues estrenes. Segons Guzman, TOTS dos programes (seran complementaris = ES COMPLEMENTARAN L’UN A L’ALTRE) i podran coexistir perfectament, (ja que = ATÈS QUE/PERQUÈ) són dues (apostes = PROPOSTES) culturals diferents, amb estils, enfocaments i (targets = OBJECTIUS) diferents. De fet, emprant les paraules de Guzman, són una mostra de la voluntat de normalitzar la cultura a casa nostra.

  TOTS dos programes prenen nom partint de referents literaris. ‘Ciutat maragda’ adopta el nom de la ciutat fictícia (a la que = EN QUÈ) han d’arribar Dorothy i els seus amics per A aconseguir els seus somniS a El màgic d’Oz, obra de Frank Baum. Pel que fa a L’irradiador, Guzman manlleva el nom d’un dels poemaris avantguardistes més coneguts en català, “L’Irradiador del port i les gavines”, de Salvat-Papasseit. TOTS dos noms, carregats de significat i simbolisme, poden SER LLEGITS com un manifest DE QUÈ seran els programes: espais de diàleg, de confluència però també de provocació, vetlla i somni. Segons Guzman, malgrat les particularitats de cada programa, ambdós neixen amb una mateixa voluntat: fer arribar la literatura i fer-ho de forma desacomplexada, amb un somriure als llavis.

  Talment com la poesia de Papasseit, L’irradiador es proposa donar veu a la literatura més nòmada i alternativa de casa nostra i d’arreu. El programa d’iCat FM, doncs, neix amb la voluntat d’abraçar gèneres, obres i disciplines que normalment no tenen cabuda en els programes sobre literatura com SÓN ARA els còmics o les (novel·les = el sistema castellà cuento, novela, relato, no és el català; la sola llengua entre totes les romàniques que té aquest sistema és la castellana; en català ha de ser NOVEL·LA, ROMANÇ, RECONTE o RECONTAMENT respectivament) gràfiques, els videojocs, la fotografia, etc.

  A ‘Ciutat maragda’, en canvi, Guzman es proposa D’“acostar als oients aquells llibres, autors i temes que potser d’una altra manera no freqüentarien. Literatura sense por. Literatura (des del principi = DE PRINCIPI A FINAL, ‘des de’ és castellà)”. Com? (Des de = EN) la Literatura, en majúscules. Guzman es proposa DE “parlar de literatura en el sentit genèric, sense haver de passar obligatòriament pel peatge de l’actualitat”. Sovint els grans noms i els grans títols de la literatura universal (queden = SÓN, RESTEN, ROMANEN) sepultats per l’allau de les novetats. I, segons Guzman, la “novetat” per se no és unA valor literÀriA ni JORNALÍSTICA”. Però tampoc ho és (l’etiqueta = EL RÈTOL) dels “clàssics”, que espanta i tot. Si bé es parlarà d’autors de la talla de Dante, Shakespeare o Cervantes, inesgotables per ells mateixos, Guzman ens recorda que més enllà d’aquests autors, n’hi ha molts d’altres: al programa es parlarà també d’autors best-sellers, de literatura mainstream, d’actualitat i molts altres temes.

  La ‘Ciutat Maragda’ (“Emerald City” en l’original) és la terra mítica on viu el gran Màgic d’Oz, (un mag = què acordem, mag o màgic?) que “mou els fils darrere d’una tramoia i epitomitza la capacitat infinita de les ficcions literàries: l’art com a artifici, la il·lusió de fer creure mitjançant procediments estilístics, estètics i experiencials”. Serà en aquesta Ciutat maragda, a mig camí entre realitat i ficció, on Guzman de la mà d’autors i títols de capçalera, temes i tòpics literaris anirà tibant i afluixant alguns dels fils que s’amaguen al darrere de la literatura.

  Ciutat maragda serà, doncs, un programa de literatura però (no només = NO SOLAMENT DE LITERATURA): art, música, cinema hi seran també molt presents. Per a Guzmán el món de la cultura no és “una calaixera amb (diferents = DIVERSOS) compartiments separats” sinó una mena de cofre sense calaixos, on tot hi té cabuda. Una mena de capsa de Pandora, potser? Malgrat que la literatura sigui una porta a la cultura, Guzman ens recorda que no podem perdre de vista (perquè = PER QUÈ) llegim, (perquè = PER QUÈ) gaudim: “l’accés a la cultura en general i a la literatura en particular és un dels plaers més (barats = ECONÒMICS) que hi ha, (gratis = DE FRANC) si ho volem”. Aleshores, com podem promocionar i divulgar la literatura? Segons Guzman, (des de = PER) la literatura mateixa: “La millor manera d’impulsar la lectura és la passió”. El JORNALISTA suggereix que (l’única = LA SOLA) via per a transmetre, impulsar la lectura i l’accés a la literatura no és altra que vivint-la: “Quan compartim (allò = EL) que ens apassiona”.

  Per aquest motiu, ‘Ciutat maragda’ serà un espai de trobada, un espai on el plaer íntim de LA lectura (podrà compartir-se = EL PODREM COMPARTIR), (convertint-se en = I ESDEVINDRÀ) una experiència compartida gràcies a la presència de diversos especialistes i col·laboradors, figures del món de la cultura. Entre els convidats, Guzman destaca la presència de l’escriptor Jordi Puntí, qui, en paraules del JORNALISTA, “al marge de ser un excel·lent escriptor és un gran lector, desacomplexat i amb una mirada 360”. El JORNALISTA afirma que els diversos àmbits de la literatura “hi seran representats en (diferents moments = DIVERSOS MOMENTS) i (diferents formats = FORMATS DIVERSOS)”. El propòsit de Guzman, però, és que el programa (creui = TRAVESSI) les portes de la ràdio i surti al carrer. Per aquest motiu, de cara al setembre, (es vol = LA PRETESA ÉS DE) treballar en xarxa amb les biblioteques i els clubs de lectura (de Catalunya = DEL PRINCIPAT), per A donar-los (el seu merescut espai = L’ESPAI QUE MEREIXEN) i, d’alguna manera (reinvindicar la seva = REIVINDICAR-NE LA)tasca. Amb ‘Ciutat maragda’, Catalunya Ràdio obre les portes a la literatura, sense por ni complexos.