Catalunya i Occitània s’ajunten a Girona

Es tracta d'un festival que posa la cultura popular catalana i occitana en el centre d'atenció

Del 30 de juny al 2 de juliol, la ciutat de Girona acollirà la 4a edició de l’Undàrius. Es tracta d’un festival amb vocació transfronterera que posa la cultura popular catalana i l’occitana en el centre d’atenció. Ens hem reunit amb el David Ripoll i la Marina Deulofeu, els dos directors, per tal de conèixer de primera mà aquest esdeveniment que busca crear-se el seu espai dins l’oferta cultural de l’euroregió.

L’edició d’enguany busca definir la seva personalitat dins del triangle de festivals tradicionals format per Barcelona-Tolosa-Montpeller. Dins d’aquesta arquitectura, la ciutat de Girona es troba en situació de mostrar al món la seva capacitat en la “normalització de la cultura popular”. La programació, dirigida a diferents perfils de participants, ofereix una varietat d’activitats com tallers, cursos, concerts, balls i espectacles.

Undàrius hereda el repte definit el 2014, quan l’ajuntament de la ciutat de Girona posa de manifest la necessitat de potenciar la ‘marca Girona’ dins de l’ambient de festivals europeus per tal de mostrar totes les possibilitats que ofereix la cultura tradicional. Una manera de fer ciutat, però alhora d’obrir-se al món i a tots els nombrosos seguidors del folklore. Es tracta, doncs, del primer festival català equiparable a la resta de festivals europeus.

El festival està dividit en tres branques. Primerament, hi ha una part enfocada a l’àmbit acadèmic, amb una àmplia programació de xerrades, visites, tallers i cursos per a tots aquells amants de les cultures catalana i occitana. En segon lloc Undàrius ofereix un elaborat ventall d’espectacles al carrer, jocs i balls per oferir entreteniment i espectacle a tota mena de curiosos. Finalment, el festival presenta una extensa carta de concerts d’artistes folk, seleccionats de manera molt acurada.

L’èmfasi de l’Undàrius es basa a poder oferir una proposta original, carregada d’un bon catàleg de registres culturals. El públic gironí podrà gaudir de la imatgeria del festival, dels castells, de la sardana, dels jocs tradicionals i de la història local. Aquest ventall busca atraure a tots els públics i fer gaudir de la tradició i la festivitat. Tot un esforç per donar a Girona l’empenta necessària per trobar-se entre els reconeguts festivals europeus.

Cal destacar, també, l’esforç realitzat en l’altre gran eix vertebrador de l’Undàrius, la música. I molt especialment el ball folk tradicional, com també la cançó improvisada i la polifònica folk i tradicional. El conjunt d’aquests esforços permeten i afavoreixen la internacionalització de Catalunya com a referent en els festivals de cultura tradicional. I és que els enamorats de la tradició cultural podran gaudir amb grans referents musicals de reconeixement europeu. A més, naturalment, de conjunts musicals de Catalunya, la Catalunya Nord, el País Valencià i les Illes Balears, que protagonitzaran el festival per tal de donar-hi el tret distintiu.

T’ajudem a organitzar-te l’agenda

Els concerts i els balls són el plat fort del festival. Undàrius dona el tret de sortida la nit de divendres 30 de juny a la plaça dels Jurats. L’espai acollirà el concert de Duo Absynthe, un duet d’improvisació folk que farà ballar el públic. Seguidament, Les Zéoles, un duet de música de ball amb acordió. I finalment Laüsa, una banda formada que vol transformar les pautes establertes i obrir nous horitzons dins de la música tradicional.

L’endemà, el dissabte dia 1, se succeiran espectacles i exhibicions. Danses tradicionals, exhibicions de ball i sardanes. A la nit, Cocanha, Shillelagh i Frères Guichen seran els grups encarregats de portar la música a la ciutat. Els tres artistes compten amb un ampli reconeixement arreu d’Europa i són tot un referent en els festivals de tradició i cultura. Shillelagh és, segurament, un dels grups de música popular i tradicional més coneguts. Posaran fi a la programació musical de l’Undàrius els concerts programats per al diumenge 2 de juliol al Centre Cívic Sant Narcís.

Al llarg dels tres dies de festival també se celebraran nou tallers. Tots ells, de diferents temàtiques, com taller d’acordió o de danses de Flandes. A més, per als més petits hi haurà un taller de capgrossos, coordinat per la colla gegantera gironina la Fal·lera, en què podran crear el seu propi capgròs.

L’Undàrius també ofereix quatre xerrades, d’àmbit més acadèmic, per a tots aquells que vulguin conèixer més profundament la cultura tradicional catalana i l’occitana. Fra Valentí presentarà el seu llibre Tornar als remeis de sempre; els Marrecs de Salt explicaran en què consisteix i quin sentit té “Fer castells en terra de sardanes”, i el director del FITAG, Martí Perafarrer, farà una exposició sobre el teatre popular com a eina cohesionadora de pobles i cultura. En últim lloc, la coneguda artista belga Barbara Van Hoestenberghe parlarà sobre la seva recerca i la posterior revisió de la cançó popular.

Finalment, el programa es completa amb les dues cercaviles que tindran lloc durant l’Undàrius. La primera, amb els gegants de l’Esquerra del Ter i els Gegants de Santa Eugènia, i la segona, amb la Mula Baba. A més, també hi ha la possibilitat d’assistir a la visita guiada a la catedral de Girona, de la mà de Jordi Terol.

En definitiva, una proposta engrescadora en tots els sentits, que ofereix un ampli ventall de propostes a tot tipus de públics i amb un fort èmfasi en la internacionalització de Catalunya com a referent dels festivals de les cultures tradicionals catalana i occitana. Estigueu preparats, que la gran invasió s’acosta!

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació