Castelló destruirà 560 exemplars del llibre que exalta Franco

20.08.2016

Segons el diari Levante, la Conselleria de Cultura de l’Ajuntament de Castelló destruirà una obra del seu exalcalde del PP, editada per l’ajuntament, que va generar polèmica per alabar el dictador Franco.

L'ajuntament de Castelló denuncia una mala gestió del patrimoni cultural de la ciutat | Foto: Carmen Cerezo / Viquipèdia

L’ajuntament de Castelló denuncia una mala gestió del patrimoni cultural de la ciutat | Foto: Carmen Cerezo / Viquipèdia

José Luis Gimeno és l’exalcalde de Castelló que va governar la ciutat des del 1991 fins al 2003. Mentre ocupava el càrrec, Gimeno va publicar el llibre Las calles de Castellón, obra que va retirar-se dels punts de distribució per les seves alabances a Franco. Segons informa ara la Conselleria de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, els 560 exemplars d’aquesta peça que segueixen emmagatzemats seran destruïts.

L’obra Las calles de Castellón va ser publicada el 2002. Recopila els noms dels carrers de Castelló i els canvis de nomenclatura d’aquests. Segons explica el periodista Jordi Ruiz, una de les parts més controvertides de la publicació és la menció a la Porta del Sol, denominada anteriorment plaza del Caudillo, on Gimeno destaca que Franco “va governar amb fermesa com a dictador, inflexible, elemental, íntegre, honrat i espanyol fins la medul·la, sent tan sols responsable davant Déu i la Història. La seva vida la va entregar al servei d’Espanya, la seva Espanya”.

Segons segueix explicant el mitjà Levante, la publicació es va editar amb el permís de la Comissió de Cultura d’aleshores i la Comissió del 750è Aniversari de Castelló, sense que ningú critiqués els comentaris de l’autor. Va ser el mateix Levante qui va revelar el seu contingut, fet que va generar reaccions polèmiques i va portar al govern popular a retirar el llibre dels punts de distribució i demanar disculpes. Gimeno va anunciar la intenció de reeditar l’obra corregint els paràgrafs conflictius, amb càrrec al pressupost del grup municipal popular. El PSOE va plantejar la crema pública dels exemplars, a la qual cosa el PP va respondre acusant-los d’inquisidors.

La polèmica conservació del patrimoni cultural de Castelló

Fa temps que la Conselleria de Cultura de l’Ajuntament de Castelló critica la gestió que el PP ha fet durant anys del patrimoni cultural municipal. És per això que l’actual govern, encapçalat per Amparo Marco del Partit Socialista del País Valencià, ha denunciat davant la Fiscalia la desaparició de mig centenar d’obres d’art. A això també s’hi suma la troballa de més de 60.000 llibres editats per l’ajuntament i emmagatzemats en mal estat.

El vicealcalde, Enric Nomdedéu, i la regidora de Cultura, Verònica Ruiz, han valorat la troballa d’obres en 700.000 euros. A aquests 61.611 llibres localitzats al Negociat de Cultura del carrer Gaibiel, s’hi han de sumar 5.000 títols més descoberts a la Casa de Cultura d’Antonio Maura. 4.000 són exemplars de l’obra completa de Bernat Artola, i els altres 560 són còpies de Las calles de Castellón.

Per donar sortida a aquesta quantitat d’obres, el govern municipal posarà en marxa una eina informàtica per a fomentar la seva compra on-line i recuperar part del diner invertit. El llibre que serà impossible comprar serà Las calles de Castellón, per considerar que conté contingut inapropiat. Segons afirma Levante, l’ajuntament destruirà aquests volums per alliberar l’espai que ocupen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. “Contingut inapropiat”.

    Podríen alguna vegada moltes autoritats i molts polítics deixar de tractar a la gent com a inmadurs, estúpits o subjectes a qui adoctrinar?

    Això de treure de la circulació un llibre pel seu contingut inapropiat és molt semblant a les raons que donaven els del tribunal de la Santa Inquisició per capficar una obra a l’Index dels libres prohibits.
    Potser dir això per més d’un podrà representar donar la raó al PP, o caure en el discurs homofòb (quan un alt funcionari d’aquest tribunal, fa pocs anys ha sortit de l’armari i es va declarar partidari de la indepenència de Catalunya… fins que, amb el cul ja ben aposentat en terulies finançades amb diner públic, s’ha oblidat de parlar català).

    Atentament