Castelló d’Empúries, la màquina del temps amb el Festival Terra de Trobadors

14.08.2016

Del 8 a l’11 de setembre, el XXVI Festival Terra de Trobadors transformarà Castelló d’Empúries en una urbs medieval. La ciutat viatjarà al passat amb els diferents espectacles de música, dansa, teatre, així com amb la nombrosa llista de conferenciants i acadèmics que hi col·laboraran. Tampoc faltarà el ja mític mercat artesanal, que s’assenta al nucli del poble i que comptarà amb les tradicionals monedes temàtiques. Aquest any, a més, s’afegeix l’al·licient de l’Any Ramon Llull, que dotarà la fira amb uns aires especials.

Espectacle a la Plaça de la Basílica, 2015.

Espectacle a la Plaça de la Basílica, 2015.

Que s’aparti el DeLorean de Doc. Durant el segon cap de setmana de setembre, Castelló d’Empúries deixarà de ser un municipi per convertir-se en una aventura. Una aventura que farà de la ciutat de l’Alt Empordà una imponent metròpolis comtal. Tot gràcies al Festival Terra de Trobadors, on els castellonins i castellonines reviuran, un any més, el seu passat amb entusiasme i estimació.

Amb el subtítol de “Ramon Llull i el pensament medieval”, enguany el festival s’aboca en la commemoració del setè centenari de la mort de Ramon Llull: l’escriptor i filòsof català més transcendent i universal de l’Edat Mitjana. Per aquest motiu, el festival s’inclou en el programa oficial d’actes de l’Any literari Ramon Llull 2015-2016. La vida i obra del savi mallorquí coincideix amb el període del comte trobador d’Empúries Ponç Hug IV (1277-1313), prolífic compositor de versos de caràcter trobadoresc. Manuel Forcano, director de l’Institut Ramon Llull, ha mostrat la seva absoluta admiració pel projecte: “Ramon Llull va ser un model, un exemple; algú que predicava les raons necessàries, el respecte i la integritat. Per això, aquest festival, que pretén rememorar la seva figura, representa un luxe del qual hem d’estar orgullosos”.

Enguany, el festival arrencarà amb la recreació del desembarcament de les forces de Jaume II a les costes d’Empuriabrava. Entre les activitats programades també es podran trobar justes, simulacions de batalles històriques, teatre a la places, sopars amb espectacles, conjunts de música medieval, tavernes al carrer i un cicle de conferències.

Músics al carrer. 2015.

Músics al carrer, 2015.

Un dels plats forts de l’edició, sens dubte, és la inestimable presència del Mestre Savall  (Igualada, 1941). Savall qualifica el festival com a “exemple de creativitat i mostra la riquesa del poble al valorar la història i el patrimoni cultural del nostre país” i destaca “la importància de la lluita de Ramon Llull contra la ignorància i el fanatisme”. Oferirà el concert «Ramon Llull. Temps de conquestes, de diàleg i desconhort», a la Basílica de Santa Maria, el divendres 9 de setembre a les set de la tarda.

Segons l’actual alcalde de Castelló, Salvi Güell, es tracta de fomentar la dinamització cultural i artística, on la promoció turística del municipi és important, però encara ho és més la implicació ciutadana que rep el festival. A més, insisteix Güell: “el projecte inclou cada any una connexió indispensable entre el municipi i l’àmbit acadèmic, on entren en joc conferenciants universitaris d’arreu del territori”. Entre els eixos del festival, s’inclouen l’essència lúdica i festiva, que s’enllacen amb el caràcter cultural i científic; divertimento sense renunciar al rigor històric.

La setzena edició d’aquest festival tampoc prescindirà de les autèntiques monedes temàtiques, que serveixen per pagar i consumir productes, menjar i altres serveis. El que queda clar és que, amb una xifra de 42.000 visitants l’any passat (provinents sobretot de la Catalunya Nord), no es tracta d’un festival qualsevol.

No dubteu en consultar la programació i en estrenar una de les novetats del festival, la venda d’entrades via web: feu clic aquí.